Între 30 octombrie și 30 noiembrie se desfășoară în capitala Austriei festivalul internațional de fotografie „Eyes On“. Astfel pe tot parcursul lunii noiembrie vor fi prezentate la Viena peste 225 de expoziții și evenimente ce au ca temă fotografia de artă. Prin „Eyes On“ Viena participă pentru a cincea oară la evenimentul „Luna Europeană a Fotografiei“, alături de Berlin, Bratislava, Budapesta, Ljubljana, Luxemburg și Paris.

Expozițiile sunt deschise atât în muzee importante și galerii din capitala Austriei, cât și în off-spaces și spații alternative de expoziție, paleta lucrărilor fotografice prezentate ajungând de la portrete clasice la fotografia abstractă. Iată câteva expoziții, ce nu ar trebui ratate:

 

John Coplans_Interlocking Fingers No 17_Albertina Viena

„Corpul ca protest“ la muzeul Albertina (04.09.-02.12.2012)

Expoziția este dedicată reprezentărilor fotografice ale corpului uman, folosit de diverși artiști ca formă de exprimare a unui protest vizual la adresa normelor sociale, politice și chiar artistice. În centrul atenției se află lucrările artistului John Coplans (1920-2003), se regăsesc însă și lucrări ale artiștilor Ketty La Rocca, Robert Mapplethorpe, Bruce Nauman etc.

Muzeul Albertina: www.albertina.at

 

Franco Vaccari_Esposizione in tempo reale num 4_Tę Franco Vaccari

„Artă din cabina fotografică“ (Photo Booth Art) la Kunst Haus Wien (09.10.12-13.01.13)

Suprarealiștii – printre care André Breton, Luis Buñuel, Max Ernst și Salvador Dalí – au fost primii care au recunoscut potențialul artistic al cabinelor fotografice. Lor le-au urmat alți artiști importanți, printre care Cindy Sherman, Arnulf Rainer, Andy Warhol sau Thomas Ruff. „Artă din cabina fotografică“ prezintă 300 de exponate semnate de  60 de artiști internaționali și își propune să ofere o privire de ansamblu asupra „esteticii din spatele draperiei“. Expoziția a fost realizată de Musée de l’Élysée Lausanne și va fi prezentată de trei ori în Europa: la Lausanne, Bruxelles și Viena. În cadrul expoziției de la Kunst Haus Wien a fost amplasată în foaierul muzeului o cabină fotografică, ce stă la dispoziția vizitatorilor. Până pe 11 noiembrie aceștia au avut  posibilitatea de a-și da frâu liber imaginației și de a înscrie apoi in concurs  patru fotografii realizate în cabină, câștigătorii fiind anunțați pe 21 noiembrie. Fotografiile clasate pe primele trei locuri vor fi prezentate în cadrul expoziției până pe 13 ianuarie 2013.

Kunst Haus Wien: www.kunsthauswien.com

 

Sabina Ulubeanu ohne titel 2009

Artiști români la „Eyes On”

Sabina Ulubeanu (compozitor şi fotograf) şi Cătălin Creţu (compozitor şi artist multi-media) prezintă în vitrina Schikaneder Club&Kino expoziția „Creation. Space and Memory Games“ (1 – 27 noiembrie 2012). Cei doi artiști abordează fotografia muzical. Lucrările fotografice prezentate sunt aranjate sub forma unei partituri muzicale. Cu ajutorul unui calculator publicul poate interacţiona grafic cu lucările expuse. Vizitatorul plasat în vitrină, în faţa tastaurii, devine de la bun început parte a expoziţiei şi este invitat să transforme vizual oricare dintre fotografiile expuse, să improvizeze, să-şi creeze propria fantasmă spaţială, ba chiar să se proiecteze pe sine în timp real – cu ajutorul unei camere video – în noua fotografie pe care a creat-o. Expoziția este realizată cu sprijinul ICR Viena.

Schikaneder: www.schikaneder.at

 

MUSA distURBANces Tę Rainer Riedler

„distURBANces“ la muzeul MUSA din Viena (29.10-05.01.2013)

Expoziția este curatoriată de cele șapte orașe participante la evenimentul „Luna Europeană a Fotografiei” și oferă noi perspective artistice asupra dezvoltărilor urbane, tehnologice și politice. „distURBANces” prezintă artiști, ale căror lucrări analizează și actualizează dezvoltările momentane.

Tot la MUSA se află anul acesta și Info Point-ul festivalului „Eyes On”, unde cei interesați pot afla informații despre expozițiile și evenimente colaterale din cadrul festivalului dedicat fotografiei.

Muzeul MUSA: www.musa.at

COMPRESS