Album monografic Aurel Bulacu editat de Institutul Cultural Român

Patru decenii de explorări grafice în corpo-realitate

 

La Editura Institutului Cultural Român a apărut recent albumul monografic bilingv (română-engleză) Aurel Bulacu, coordonat de criticul de artă Aurelia Mocanu. Grafician și plastician reputat, Aurel Bulacu este considerat autorul „uneia dintre cele mai articulate viziuni de factură erotică, oferită de arta românească în ultimul pătrar de veac“ (Cătălin Davidescu, România literară, 2005).

Albumul se deschide cu o „incizie în oglindă“ autobiografică. Itinerariul vizual este prefațat de Aurelia Mocanu, Doina Pădulean și Adrian Guță. Lucrarea include o antologie de texte critice.

„Corpul feminin apare în variate ipostazieri, de la unele primitiviste, amintind de idolii preistorici ai fertilității, până la cele de o tulburătoare, proaspătă senzualitate definită prin curbele pline ale desenului și semnalele cromatice, fie interne, fie, dimpotrivă, delicate. (…). Aurel Bulacu are o contribuție importantă la detabuizarea reprezentărilor erotice în arta contemporană românească. “ – Adrian Guță

„Bulacu a debutat cu motive figurative voit banale, prin tatonarea intimității casnice (…), a întâlnit apoi, muzeal, armurăriile, a bifat teme mito-culturale (Ciclopul, Oglinda, Metamorfoza etc), și-a adjudecat câteva prezențe animaliere (…). Treptat, corpul uman va deveni un ordonator central de semnificații. De la imaginea cuplului cu trupuri prizoniere a zăbovit, incantatoriu-rabelaisian, asupra torsului feminin (în cea mai recentă decadă). Dar specificul corpo-realității lui este tranșarea: relicvele-rest se dovedesc, la nivel plastic, mai locvace.“ – Aurelia Mocanu

Aurel Bulacu (n.1947, Craiova) a absolvit Institutul de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu“ din București – secția grafică, avându-i ca profesori pe Vasile Kazar, Ion State și Iosif Molnar. Printre distincţiile primite de-a lungul carierei figurează Premiul UAP din România pentru grafică (1986, 1992, 1999, 2005) și Ordinul Meritul Cultural în grad de ofițer (2004). A expus în numeroase galerii din ţară, precum şi în Italia, Olanda, Germania, fiind selectat sau participând direct la importante expoziţii şi ateliere internaţionale de grafică în Polonia, fosta Iugoslavie, Spania, Chile, Mexic, Japonia, Coreea de Sud, Franţa, Grecia. Între anii 2002 și 2006 a fost președinte al Filialei de Grafică București a U.A.P.R.

Albumul poate fi achiziționat online, cu o reducere de 20%, de pe site-ul http://www.e-icr.ro/produse/carti~34/apari-ii-2012~99/aurel-bulacu-album~258.html și din Librăria ICR (Aleea Alexandru nr. 38, București – intrarea prin str. Ermil Pangratti, L-V 10.00 – 17.00).