Cuvant introductiv

Evident, poate părea surprinzător că tinerii artiști din jurul Suzanei Fântânariu se dedică xilogravurii, acestei tehnici azi aproape uitate a artei grafice, căci, la prima vedere, aceasta nu corespunde așteptărilor neinteligibilului, experimentalului. în vremurile actuale însă, neconvenționalul a devenit de mult convențional și aceasta are drept consecință faptul că operele grupării “Xilogravura – matrice stilistică” sunt cu adevărat inovative și neconvenționale.

Varietatea și intensitatea preocupărilor acestor artiști pentru xilogravură, care în fond, din punct de vedere istoric, este cea mai importantă tehnică grafică, se materializează în grafici tradiționale, dar și în obiecte și instalații ce conferă, toate împreună, o nouă dimensiune acestei străvechi tehnici. Operele acestor artiști sunt captivante și se remarcă printr-o mare originalitate.

Într-o epocă, în care, aparent, se presupune că tradiționalele cărți vor fi înlocuite de e-books, în care tiparul, numit între timp “print”, a devenit un model depășit pentru marile concerne, creatorii de artă din preajma Suzanei Fântânariu descoperă semnificația actului tipografic într-o formă nouă și se opun astfel “spiritului timpului” (așa-numitului “Zeitgeist”).

În timp ce mulți artiști înca zăbovesc în arta conceptuală sau video și seria deja-vu-urilor se extinde la nesfârșit, tinerii reprezentanți ai grupului “Xilogravura – matrice stilistică” știu că mediile electronice sunt efemere în raport cu xilogravura. Ei și-au însușit instrumentariul la Facultatea de Artă și Design a Universității de Vest din Timișoara. Alternarea albului cu negrul, a liniei cu planul, îi obligă la o autolimitare riguroasă. Naturalețea, spontaneitatea xilogravurii îi fascinează pe acești artiști.

Ciprian Ciuclea aspect expo

Ciprian Ciuclea

Ciprian Chirileanu

Cristina Sandor

Cristina Vladila

Cristina Vladila

Ethel Lucaci Baias

Felicia Selejan

Florin Hategan

Mihai Zgondoiu

Mircea Popescu

Ortansa Moraru

Oscar Mendoza

Satmarean Voicu Prolongations-I

Suzana Fantanariu texte de Jeanine Baude, Paris

Suzana Fantanariu texte de Jeanine Baude, Paris

Yvette Szackat

de la stanga la dreapta, Suzana Fantanariu ,Simona Biris, Naoko Matsubara (Canada), Dan Basarab Nanu, Mariana Tomozei Cocos, Hiroko Ikeda (Japonia)

Libby Hague

George Walker

Naoko Matsubara

Expoziția de la Muzeul de Artă Vizuală din Galați constituie o șansă unică de a arăta publicului român opere ale unor artiști, membrii fondatori ai grupului ca, Ciprian Ciuclea, Ciprian Chrilieanu, Florin Hațegan ( Canada), Ortansa Moraru (asistent-curator-Canada), Mircea Popescu, Cristina Șandor (Mexic), Felicia Selejan, Yvette Szakacs (Franța), Voicu Sătmărean (Franța), Cristina Vlădilă, Mihai Zgondoiu, Robert Zsombori. Este de semnalat faptul că în diferitele etape expoziționale ale proiectului, Suzana Fântânariu se alătură grupului ca expozant pe lângă condiția de curator. Trei însemnați graficieni din Canada, Naoko Matsubara, Libby Hague și George Walker, au fost invitați ca oaspeți de onoare, precum și Oskar Mendoza Mancillas din Mexic. Din România a fost invitată, Ethel Lucaci Băiaș, pentru a completa spectrul fascinant al xilogravurii în această expoziție. În principiu, este egal dacă este vorba în cazul acestor opere de artă de o realizare grafic-lineară sau de o concepție de suprafață în raport cu spațiul tabloului. Toți își dovedesc, cu măiestrie, priceperea și găsesc în xilogravură trăsături caracteristice ce corespund perfect crezului lor artistic. Acești graficieni, mereu în căutare, încearcă și reușesc să exploreze valențele posibile ale tehnicii xilogravurii în prezent. Și, cum e specific celui care caută noul, chiar și când ajung la împlinire, tinerii creatori consideră aceasta doar o treaptă intermediară, un pas spre găsirea de sine și totodată începutul unei noi aventuri artistice. În acest sens, sperăm să ne putem bucura și în viitor de mult inedit sub semnul xilogravurii ca matrice stilistică.

 

Alexander Gerdanovits

 

 

 

 

Xilogravura – Matrice Stilistică 6

28 septembrie – octombrie 2012

 

MUZEUL DE ARTĂ VIZUALĂ -GALAȚI, la invitația domnului director Dan Basarab Nanu, a membrilor grupului „Xilogravura – Matrice Stilistică” din diaspora și România ,ai invitaților de onoare ai grupului XMS din Canada, Mexic și România au făcut posibilă deschiderea expoziției   „XILOGRAVURA-MATRICE STILISTICĂ VI” – curator, Suzana Fântânariu-România și asistent-curator, Ortansa Moraru-Canada,

Alocuțiuni: Dan Basarab Nanu, Mariana Cocoș, Naoko Matsubara (Canada), Suzana Fântânariu.

Texte criticeAlexander Gerdanovits (Austria), Suzana Fântânariu, Dan Basarab Nanu, Mariana Cocoș

Ampla expoziţie (șase săli) conţine în exclusivitate: xilogravură, linogravură, xilogravură-obiect, linogravură-instalaţie şi tehnică personală adiacentă, vizând străvechea gravură a tiparului înalt.

Expun:

Ciprian Ciuclea (Bucureşti)

Ciprian Chirileanu (Timişoara)

Suzana Fântânariu (Timişoara), curator XMS

Florin Haţegan (Toronto, Canada)

Ortansa Moraru (Toronto, Canada), asistent-curator XMS

Mircea Popescu (Timișoara)

Cristina Șandor  (Durango, Mexic)

Szakacs Yvette ( Metz, Franţa)

Voicu Sătmărean ( Metz, Franţa)

Felicia Selejan (Timişoara)

Cristina Vlădilă (Timişoara)

Mihai Zgondoiu (Bucureşti)

Robert Zsombori (Timișoara)

 

Invitați de onoare:

Ethel Lucaci -Băiaș  (București, România)

Libby Hague  (Toronto, Canada)

Naoko Matsubara  (Oakville, Canada )

Oscar Mendoza Mancillas  (Durango, Mexic)

George Walker  (Toronto,Canada)