UNAgaleria, Str. Gen. Budisteanu nr.10, Bucureşti
1-4 noiembrie 2012
Înregistrarea pentru simpozion până pe 15 octombrie 2012. Înregistrarea este gratuită dar necesară. Pentru a vă înregistra trimiteţi un e-mail la Olga Stefan,
Simpozion de politici artistice: Modele internaţionale pentru soluţii locale: 1-2 noiembrie 2012
The Trade Show: 3-4 noiembrie 2012. Este un eveniment deschis publicului, înregistrarea nu este necesară.
Simpozionul de politici artistice ce va avea loc la UNAgaleria – galeria Universităţii Naţionale de Arte Bucureşti – în perioada 1-4 noiembrie 2012, îşi propune să ofere actorilor culturali din România modele comparative şi perspective în politicile artistice şi managementul artistic, inclusiv în educaţia artistică, campaniile de strângere de fonduri la nivelul comunităţii locale şi dezvoltarea audienţei, printr-o serie de prezentări conduse de profesori, cercetători şi conferenţiari din Elveţia.
În lumina evenimentelor politice recente din România este necesară o analiză a resposabilitatilor pe care le are un guvern democratic faţă de cultură contemporană şi cum pot fi aceste responsabilităţi implementate. De ce ar trebui guvernul să finanţeze arta contemporană (nu doar cultura în general) şi care sunt argumentele convingătoare în acest sens? Ce înseamnă arta contemporană şi ce valoare are aceasta pentru societate? Ce putem aştepta, în mod realist, de la guverne referitor la finanţarea artei contemporane şi spre ce fonduri alternative ne putem orienta? În contextul măsurilor de austeritate care au atins toate ţările europene şi au impus tăieri în jurul de 25-30% din bugetele anterioare ale artelor şi culturii, ce se întâmplă cu comunitatea artistică independenta care în mod obişnuit reprezintă vocea critică, şi ce impact are aceasta?
Pe durata celor două zile ale atelierului şi prezentărilor susţinute de profesori şi cercetători din Elveţia, vor fi discutate diverse aspecte asociate cu politicile artistice din Elveţia şi alte ţări din Occident şi vor fi oferite exemple de succese şi eşecuri.
Apoi, pe durata week-end-ului se va desfăşura un eveniment intitulat The Trade Show. Asemănător cu un târg dar excluzând componenta comercială, The Trade Show va funcţiona ca o platformă unde iniţiativele, organizaţiile şi spaţiile artistice independente din Elveţia şi România se pot strânge laolaltă, schimba idei şi informaţii şi dezvolta colaborări viitoare.
Vor avea loc prezentări, discuţii şi mese rotunde pentru a analiza impactul schimbărilor recente în politicile de finanţare – precum în Elveţia, România sau Chicago – pe scenele artistice independente.
Sponsori: Pro Helvetia şi Fondul Sponsorilor Elveţieni al Ambasadei Elveţiei, Bucureşti
Dacă vă interesează o temă pe care aţi dori să o discutaţi cu privire la politicile artistice, artă şi politică, aspecte legate de statutul pe piaţa muncii a actorilor culturali, artiştilor, etc., acţiuni colective şi limitările acestora, ICR, sponsoring de la corporaţii, sau orice alt subiect asociat cu aceste teme, contactaţi-ne ca să le putem programa pe durata The Trade Show.
Agenda
UNAgaleria, 1 – 4 noiembrie, 2012, Str. Gen. Budisteanu nr.10
Joi, 1 noiembrie, 2012
10:00 – 12:00 Brigitte Bijl-Schwab, cercetător independent – Politici culturale în Statele Federale Elveţiene
12:00 – 13:00 Cafea, băuturi, şi gustărele
13:00 – 15:00 Olga Stefan, cercetător independent şi conferenţiar – Campaniile de strângere de fonduri la nivelul comunităţii locale şi de construire a comunităţii, exemplul oraşului Chicago
15:00 – 17:00 Philipp Klaus, Professor la ETH (Eidgennössische Technische
Hochschule, Zurich) – Artă şi Dezvoltarea Oraşelor
17:30 – 18:30 Vizitarea galeriilor/instituţiilor artistice împreună cu grupul elveţian.
Vineri, 2 noiembrie, 2012
10:00 – 12:00 Anna Chrusciel, Profesor la Zurich Hochschule der Künste, Institute of Art
Education – Educaţia artistică şi publicul
12:00 – 13:00 Cafea, băuturi, şi gustărele
13:30 – 15:00 Rachel Mader, Director of Competence Center of Art and the Public, Luzern Hochschule für Kunst und Design – Agenţia culturală şi contextul: comparaţie între Marea Britanie şi Elveţia.
15:30 – 18:30 Vizitarea spaţii de artă contemporană, întâlniri cu alţi artişti şi operatori
culturali
Timp liber – întâlniri şi discuţii informale
Sâmbătă, 3 noiembrie (este posibil să survină schimbări în program)
12:00 – 17:00 The Trade Show
Punct de întâlnire şi platforma de schimb de informaţii unde iniţiativele artistice elveţiene şi corespondentele lor din România se pot întâlni şi schimbă idei şi cunoştinţe în scopul de stabilirii unor colaborări şi parteneriate.
12:00 – 13:00 – cafea şi snacks şi discuţii informale pentru întâlnirea participanţilor.
Prezentări de :
Club Electro Putere, Bucureşti
Esther Eppstein, Message Salon, Zurich
Stefan Rusu, CAA Chişinău
Sabine Hagmann, Kunsthaus Aussersihl, Zurich
Duminică, 4 noiembrie
12:00 – 17:00 The Trade Show
Discuţii şi mese rotunde precum şi prezentări ale altor participanţi. Programul exact urmează să fie anunţat.
Prezentări de:
MAGMA, Sfântu Gheorghe
Satellite Group, Iaşi
Centrul de Introspecţie Vizuală, Bucureşti
urmată de discuţii (urmează a fi confirmat)
Alte detalii: http://thetradeshow.wordpress.com/about-the-symposium/
Recent Comments