Vechiul chip nou al Capitalei într-un secol și jumătate

 

O plimbare prin Bucureşti. Memoria unui oraş / Bucharest. Memory of a City de Narcis Dorin Ion, album bilingv apărut recent la Editura Institutului Cultural Român, poate fi momentul (re)îndrăgostirii de capitala României.

Autorul propune „un itinerar livresc prin vechiul București“. Ilustrațiile, multe dintre ele de epocă, sunt însoțite de date istorice despre obiectivele prezentate și de informații relevante despre caracteristicile lor arhitecturale. Capitolele din sumar (Clădiri publice; Palate; Vechi case boierești; Hoteluri și cafenele; Parcuri, monumente de for public: statui și busturi) reconstituie parcursul de la așezarea cu trăsături orientale, de început de secol XIX, la metropola europenizată de la jumătatea secolului XX. Construcțiile emblematice, precum Ateneul Român, Palatul Cantacuzino sau Spitalul Colțea se alătură, în cuprinsul albumului, unora astăzi dispărute: Palatul Sturdza, Hotelul și Terasa Oteteleșanu, Casa Alexandru Marghiloman, Palatul Funcționarilor Publici ș.a. Rezidenți, călători aspiranți sau drumeți „din fotoliu“, cititorii vor descoperi, în imaginile prezentate de Narcis Dorin Ion, resursele de seducție durabilă ale unui oraș marcat de turbulențe urbanistice trecute și prezente.

„Bucureştiul a fost numit cândva, şi nu fără temei, Micul Paris. Lucrul se petrecea în perioada interbelică şi justifica, cu oarecare mândrie, realizările arhitectonice notabile care dăduseră oraşului, începând cu finele veacului al XIX-lea, o nouă înfăţişare. I se crease un alt chip, total diferit de cel cu care se obişnuiseră călătorii străini la jumătatea secolului. (…) Azi, cu greu se mai poate recunoaşte atmosfera ce domnea în Bucureştiul interbelic, dar – ca prin minune – s-au păstrat, deşi în continuă degradare, multe clădiri ce ne amintesc de Micul Paris de odinioară. Vă invit să le descoperim împreună, urmărind o istorie în imagini a oraşului – în tot ce are ea mai definitoriu şi mai pitoresc – de-a lungul unui secol şi jumătate (1800-1948)” – Narcis Dorin Ion  

Narcis Dorin Ion (n.1974, Piteşti) a absolvit, ca şef de promoţie, Facultatea de Istorie a Universităţii Bucureşti (1997) și a obţinut masteratul la aceeaşi facultate în 2008. Este doctor în istorie din 2006, cu tema „Elitele şi arhitectura rezidenţială în Ţările Române (sec. XIX-XX)“ . Autor al lucrărilor: Castele, palate şi conace din România, vol. I, Editura Fundaţiei Culturale Române, 2001; Bucureşti. În căutarea Micului Paris, Tritonic, 2002; Mogoşoaia. Trei secole de istorie (1702-2002), Tritonic, 2002; Castelul Bran. Reşedinţă a reginei Maria şi a prinţesei Ileana, Tritonic, 2003; Regimul comunist din România. O cronologie politică (1945-1989)“, Tritonic, 2003 (în colaborare cu Mihai Retegan şi Cristina Păiuşan); Gheorghe Tătărescu şi Partidul Naţional Liberal (1944-1948), Tritonic, 2003; Reşedinţe şi familii aristocrate din România, Residences and Families of the Nobility in Romania, Editura Institutului Cultural Român, 2007 (albume reeditate în 2010).

Bucureşti. Memoria unui oraş / Bucharest. Memory of a City
Autor: Narcis Dorin Ion

Ediție bilingvă (română-engleză)
Traducere în limba engleză: Samuel Onn, 206 pag.
ISBN 978-973-577-633-6

Albumul poate fi achiziționat online, cu o reducere de 20%, de pe site-ul http://www.e-icr.ro/produse/carti~34/apari-ii-2012~99/bucuresti-memoria-unui-oras~248.html și din Librăria ICR (Aleea Alexandru nr. 38, București – intrarea prin str. Ermil Pangratti).