Inca din 1940, Charles Eames a experimentat cu ideea de a produce o carcasa de scaun din placaj tridimensional curbat care sa urmareasca atent formele corpului uman, astfel eliminand nevoia de umplutura moale imbracata in tapiterie.

Primele incercari au esuat din cauza dificultatilor tehnice. In timpul celui de-al doilea Razboi Mondial, Charles si Ray Eames au continuat incercarile in studio-ul lor din Los Angeles si s-au concentrat pe dezvoltarea metodelor de productie industriala a obiectelor realizate din placaj curbat de lemn.

Primele piese de succes au fost niste atele folosite de soldatii raniti in razboi si comandate intr-un numar impresionant de catre US Navy. Pe parcursul a cativa ani, sotii Eames au folosit aceasta tehnica de pionierat pentru scaune, mese, mobilier pentru copii sau panouri de separare, iar cateva dintre aceste obiecte au fost realizate in totalitate din lemn stratificat, iar altele dintr-o combinatie de placaj de lemn si otel tubular.

Pentru a conecta carcasele scaunelor cu bazele, Charles si Ray Eames au folosit inovatoarele “shock mounts”, mai precis niste butoni din cauciuc ce imbunatateau flexibilitatea structurala a scaunelor.

Metodele folosite in ziua de azi pentru curbarea placajului de lemn in forme tridimensionale sunt in mare parte identice cu cele gandite de Charles si Ray Eames in urma cu mai bine de 50 de ani.

Piesele lor din placaj de lemn sunt la fel de relevante si actuale precum erau atunci cand au fost create si asta datorita unui mix de calitati remarcabile: confort, folosirea eficienta a materialelor si integritatea structurala, liniile elegante si fluide si formele sculpturale. Dupa trecerea anilor, mobilierul din placaj de lemn produs de cuplul Eames nu si-a pierdut nici un strop din vitalitate si prospetime.

 

Expozitia retrospectiva Eames by Vitra

27 Septembrie – 14 Octombrie

The Ark Bucuresti, Str. Uranus 150

 

event Facebook: http://tinyurl.com/9act8z3

mai multe detalii: www.introdesign.ro