Prezentările rezidențelor E-MOTIONAL/ ArtistNe(s)t:
HABITUS cu Özlem Alkış (TR) și Vlaicu Golcea (RO) &
“Performing Woman” cu Priya Mistry (UK) și Andreea Bibiri (RO)


În perioada 2-30 septembrie, coregrafa britanică Priya Mistry și coregrafa Özlem Alkış din Turcia sînt în rezidență la București și Bacău în cadrul proiectului european E-Motional Bodies & Cities, organizat de Fundația Gabriela Tudor. Perioada lor de lucru în România se va încheia în curînd la București cu o prezentare informală deschisă publicului, programată pentru vineri, 28 septembrie, ora 18.00 la ZonaD – studio Paradis Serial (str. Iulia Hașdeu nr. 3).

 

Proiectul derulat de Özlem Alkış se cheamă „Habitus” – un performance solo care experimentează lucrul cu sunetul și la care a colaborat pe durata șederii în România cu muzicianul Vlaicu Golcea.  „Habitus” investighează dacă acumularea de repetiţii duce la semnificaţie. Poate aceeaşi mişcare să permită, atunci cînd este reluată, variaţii ale interpretării? Conceptual, proiectul se referă la „Habitus” ca set de predispoziţii educate social, abilităţi şi modalităţi de acţiune care sînt considerate fireşti şi care, după Pierre Bourdieu, sînt dobândite prin ceea ce facem în fiecare zi. Un trailer al prezentării din 28 septembrie este disponibil la http://www.youtube.com/watch?v=FBIak0TKJ-E.
Proiectul la care lucrează Priya Mistry – „Performing Woman” – chestionează ce este înseamnă a fi femeie. Proiectul caută esenţa femininului în lume şi se întreabă dacă anumite locuri rezonează mai bine decît altele cu ideea de femeie, dacă viaţa conţine un răspuns comun la aceasta, dacă însăşi corpurile noastre vorbesc direct şi suprinzător despre feminin, dincolo de anatomia caracteristică. Pe durata rezidenței, Mistry a colaborat cu actrița Andreea Bibiri.

Rezidențele la București s-au desfășurat în spațiul ZonaD – studio Paradis Serial, precum și în studioul Centrului Național al Dansului București, iar la Bacău la Centrul de Cultură „George Apostu”.

 

Rezidențele E-MOTIONAL/ ArtistNe(s)t sînt organizate de Fundația Gabriela Tudor în colaborare cu body > data > space (Londra), Centrul de Cultură George Apostu din Bacău și Asociaţia „ArtistNe(s)t” – Reţeaua Centrelor de Rezidenţă pentru Artişti. Proiectul E-Motional Bodies & Cities este finanțat de programul Cultura 2007-2013 al Uniunii Europene, Administrația Fondului Cultural Național și Ministerul Culturii și Patrimoniului Național.

Mai multe detalii la www.e-motional.eu și http://zonadstudio.wordpress.com/.