Pentru a atrage atenția asupra situației grave în care se află în prezent cultura în România, marți, 4 septembrie la ora 13.00 va avea loc un flashmob cu mesajul AȚI ZIDIT CULTURA VIE. Acțiunea va avea loc în fața Ministerului Finanțelor Publice din București pe latura dinspre Piața Constituției, zona străzii Apolodor.
Într-un interviu, Sergiu Celibidache afirma: cultura nu este altceva decât drumul către libertate. Cultura a fost – şi este – pentru societatea românească, unul din modurile de a prezerva dreptul la liberă exprimare, atitudinea critică şi asumarea diferitelor viziuni asupra lumii, atât în vremea dictaturii comuniste, cât şi în vremurile tulburi şi incoerente ale chinuitei şi originalei democraţii româneşti de după 1989.
De 23 de ani încoace, cultura a fost marginalizată de cercurile puterii, indiferent de partidul sau partidele aflate la conducere. Tăierile sistematice de buget, încercările de a înregimenta politic intelectualitatea sau, dimpotrivă, de a-i închide gura, promovarea non-valorilor şi a foştilor poeţi de curte ai dictaturii Ceauşescu – toate acestea au reprezentat intervenţii brutale în viaţa unei culturi româneşti vii şi moderne, care a încercat din răsputeri să se ridice la nivelul culturii europene şi mondiale. În ciuda acestui constant sabotaj, sectorul cultural independent a reuşit să devină performant şi să reprezinte una din puţinele cărţi de vizită valabile ale României.
Iată, însă, că sabotajul clasei politice la adresa culturii continuă. Recentele tăieri de buget ale ICR şi AFCN, precum şi preconizata dispariţie a TVR Cultural sunt semnale grave că noul guvern USL înţelege şi mai puţin din importanţa culturii decât precedentele guverne PDL. Mai mult decât atât, aflăm că, potrivit ultimei rectificări bugetare, bugetul SRI este mai mare decat bugetul Ministerului Culturii si Patrimoniului National, iar bugetele SIE, SRI, STS şi SPP au depăşit bugetul Ministerului Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri. Cu alte cuvinte, guvernul României este mai preocupat să-şi „observe” cetăţenii, decât să le ofere educaţie. Vom cheltui mai mult pe scuturi, bastoane şi echipament de interceptare telefonică, decât pe săli de teatru, proiecte culturale şi turnee în străinătate. Având în vedere toate acestea, ne întrebăm cât va mai dura până când statul român va trimite un detaşament de luptă anti-teroristă să ne reprezinte la Salonul de Carte de la Paris?…
Avertizăm guvernul României că vremea ignoranţei a trecut. La fel şi vremurile în care artiştii se refugiau din calea sistemului şi preferau să-l ironizeze pe la colţuri. Mulţi dintre noi au fost în stradă în ianuarie 2012, şi ştiu ce înseamnă solidaritatea socială. Ştiu ce înseamnă forţa unui cântec, a unui poem sau a unei piese de teatru. Sectorul cultural independent e altceva decât sectorul „culturii oficiale”. Noi nu performăm la sindrofiile clasei politice, însă ştim foarte bine să performăm în stradă!…
Modalitatea de finanțare nu trebuie să determine îngrădirea posibilității de a finanța proiectele culturale și să reducă din calitatea și numărul acestora. Cerem guvernului atât revenirea bugetelor AFCN şi ICR la sumele iniţiale, cât şi suplimentarea bugetului Ministerului Culturii cu minim 2%, procent redus la ultima rectificare bugetară.
Recent Comments