


“Arhitectura trebuie sa-si redescopere vocatia sociala si importanta rolului pe care il joaca in schimbarea vietii oamenilor”, a declarat arhitectul Lorin Niculae,coordonatorul programului Arhipera si mentorul grupului de arhitectura participativa omonim care a proiectat locuintele si centrele sociale.
Cei care isi construiesc o astfel de casa, impreuna cu Fundatia Soros Romania, sunt alesi de propria comunitate. Demersul se sprijina pe conceptul arhitecturii participative, in care grupul tinta nu numai ca intervine in planificarea locuintei, ci contribuie si printr-un numar de 100 de ore la constructia acesteia. Fiecare membru al familiei care se implica activ in construirea ori reabilitarea propriei locuinte obtine un certificat de calificare profesionala.
La prima scoala de vara dedicata arhitecturii participative care a avut loc la Dor Marunt, 26 de studenti – arhitecti si antropologi din tara si din strainatate – au invatat timp de o saptamana cum sa proiecteze si sa execute lucrarile proiectate alaturi de comunitati. Programa scolii internationale de arhitectura participativa Arhipera a inclus cursuri de arhitectura sociala,sustenabilitate, analiza de teritoriu, module de educatie nonformala, ateliere practice si executia lucrarilor proiectate.
Directorii școlii de vară au fost: drd. arhitect Lorin Niculae (UAUIM), dr. arhitectKlaske Havik (TU Delft, Olanda), arhitect Sebastiaan Veldhuisen (Tilburg Academy, Olanda), drd. arhitect Alexandru Călin (UAUIM). Invitați speciali ai școlii au fost profesor doctor Vintilă Mihăilescu și profesor doctor arhitect Augustin Ioan.
Dupa ce au inteles nevoile familiilor, tinerii arhitecti au facut planurile pentru finisarea celor patru locuinte, pentru familiile Lixandru, Marcu, Gheorghe si Capra. Dupa ce planurile au fost puse lapunct, satenii au muncit cot la cot cu studentii care au venit sa-i ajute. Chiar si cei mici au dat o mana de ajutor.
A fost prima oara cand studentii au lucrat cu oamenii din comunitate si au avut satisfactia de a putea sa schimbe ceva. “Incep sa privesc si sa abordez altfel viitorul in aceasta profesie”, a spus Alexandru Miron, student la Facultatea de Arhitectura. “Mi s-a parut extraordinar ce am reusit sa facem si ce am putea realiza pe viitor” a completat Ana Ivan, studenta in anul II la Facultatea de Arhitectura.
“Nu am foarte multa experienta de lucru cu oameni care traiesc in conditii de saracie extrema. Deci pentru noi asta este o experienta noua si este minunat ca putem contribui la a imbunatatii conditiile in care traiesc acesti oameni” spune Klaske Havik, arhitecta venita din Olanda pentru a se alatura proiectului. Ea a mai adaugat “Pentru noi, oamenii care predam la universitate, este foarte interesant si educativ sa ne concentram asupra nevoilor de baza: ce inseamna ca o familie care are 10 membri sa doarma intr-o singura camera, ce inseamna sa te hranesti si sa te incalzesti, ce inseamna asta in viata de zi cu zi”.
Acest proiect a demonstrat ca oferind motivatia necesara oamenilor, acestia nu numai ca isi vor construi propriile case, dar vor ajuta si la construirea caselorvecinilor si la imbunatatirea situatiei intregii comunitati. Proiectul, initiat de Fundatia Soros Romania, reprezinta o cale de a diminua discriminarea prin combaterea saraciei si de a oferi de sanse egale intr-o comunitate.
“Poate ca cel mai important lucru pe care l-am reusit in cadrul scolii de vara Arhipera este prietenia care s-a legat intre familii si studenti. Familiile au acum o casa noua, iar studentii au undeva, in campie, pe drumul catre mare, o casa la care au muncit, care poarta in ea creativitatea si daruirea lor, dar mai ales, au o familie care ii asteapta oricand, cu bratele deschise.” a concluzionat arhitectul Lorin Niculae.
In prezent Fundatia Soros Romania cauta parteneri pentru dezvoltarea si scalarea acestui model de interventie comunitara la nivel national. Pentru organizarea scolii de vara Arhipera ni s-au alaturat firma Rockwool – oferind vata bazaltica pentru plafoanele caselor si centrelor sociale din Sarulesti si Dor Marunt – si Registrul Urbanistilor din Romania care a oferit premii participantilor la scoala.
Asociatia umanitara “Impreuna pentru ei” din Baia Mare, partenerul social al Fundatiei Soros Romania, care deruleaza programul de calificare a fortei de munca si formare pentru personalul centrelor sociale, a sprijinit lucrarile cu patru voluntari.
Informatii suplimentare despre programul nostru de arhitectura sociala, puteti obtine de la Rucsandra Pop, manager comunicare Fundatia Soros Romania, telefonic la 0735 012 653 sau prin e-mail la [email protected]
Recent Comments