Galeria Calina anunţă expoziţia artistului Daniel Djamo, SHOWROOM, parte a programului curatorial coordonat de Diana Marincu

Daniel Djamo este interesat de psihologia comportamentului colectiv şi, în egală măsură, de identificarea micro-istoriei individului, cea care dă unei naraţiuni sau unui fenomen coerenţă şi consistenţă. Ajutându-se de instrumentele antropologiei şi psihologiei sociale, artistul reuşeşte să ocolească cu abilitate riscul didacticismului, dramatismului exagerat sau moralismului în demersul său. Filmele şi fotografiile sale au o importantă dimensiune documentară, însoţită însă de componenta poetică a imaginii care provine din acel element ireductibil şi imposibil de definit teoretic. Fie că e vorba despre ceea ce nu poate fi spus sau arătat până la capăt în legătură cu degradarea umană şi bătrâneţea necruţătoare, fie despre misterul unor fenomene înţelese parţial, Daniel Djamo păstrează interepretările deschise.

Cu acelaşi ton moderat şi blând, artistul urmăreşte ultimele clipe de viaţă ale bătrânei care a avut grijă de el când era copil (în filmele Menu și The Fat Lamb, parte a proiectului Buni), dar şi întâlnirea dintre religiozitate şi cabotinism (în The Showroom sau Sorts).
În seria de fotografii index, Daniel Djamo contestă înlăturarea eroilor din societatea contemporană şi ștergerea micilor istorii din memoria colectivă. Conştiinţa istoriei, dar şi a prezentului îl determină să fie atent la mărturiile şi detaliile care pot rescrie o poveste. Artistul găseşte urme ale eroismului în vieţi aparent anonime şi le prezintă firesc, fără emfază, cu încrederea celui care ştie că istoria îi aparţine.

Curator: Diana Marincu
Daniel Djamo (n. 1987) studiază la Universitatea Naţională de Arte din Bucureşti, departamentul Foto-Video. A început să utilizeze fotografia şi filmul în 2009, când a decis să renunţe la meseria de reporter pe care o practica atunci, înscriindu-se la masteratul secţiei Foto-Video. A participat în numeroase festivaluri de film si expoziţii, printre cele mai recente numărându-se: RULAND (galeria TOKONOMA, Kassel, Germania, iunie 2012) şi INSIDE OUT (Kunsthaus Dresden, Dresda, Germania, iulie 2012). Daniel Djamo a fost nominalizat la International Short Film Competition, în cadrul Stuttgarter Filmwinter 25, Germania şi la Videoformes Prix de la Création Vidéo, Clermont-Ferrand, Franţa, în 2012. Cu filmul Menu a câştigat premiul întâi la secţiunea Film Experimental şi locul trei din festival la Walthamstow International Film Festival, Londra. A fost recompensat cu premiul Universităţii Naţionale de Arte din Bucureşti în 2011 şi cu premiul Most Innovative Film la Luksuz International Film Festival, Luksuz, Slovenia. A fost selectat să reprezinte Universitatea Naţională de Arte din Bucureşti la ELIA (European League of Institutes of Arts) NEU\NOW Live Festival în Tallinn şi la StartPoint Prize, Brno, în 2011. În Timişoara a mai fost prezent în cadrul festivalului Simultan, ediţia a şaptea, Imaginary, 2011.

Susține activitatea Modernism.RO printr-o donație.