Succes internaţional de prestigiu al UAD Cluj-Napoca.

Ioana Davidoaia – singurul premiu obţinut de România în finala concursului Young Creative Chevrolet Europe

În urmă cu câteva zile Universitatea de Artă şi Design Cluj-Napoca a făcut din nou dovada tradiţiei, creativităţii, profesionalismului, deschiderii către inovaţie şi a înaltei calităţi a educaţiei pe care o oferă studenţilor săi prin Ioana Davidoaia, studentă în anul II la masterat, specializarea Design vestimentar, care a obţinut un binemeritat loc pe podiumul competiţiei pan-europene Young Creative Chevrolet, ediţia a VI-a, dedicat studenţilor din academiile şi universităţile de artă de pe continentul nostru. Ioana Davidoaia a obţinut locul II la secţiunea modă din cadrul YCC 2012, fiind singura reprezentantă a României în rândul câştigătorilor din acest an.

Provocarea căreia a trebuit să îi răspundă tânăra masterandă a fost aceea de a reproduce experienţa ideală din timpul unei călătorii cu maşina prin intermediul modei. Schiţa trimisă în prima fază, naţională, a competiţiei, a fost ulterior transpusă în material şi trimisă spre jurizare în Köln, Germania.

Ioana Davidoaia a obţinut un premiu cu o valoare financiară de peste 4000 de Euro şi va participa la gala de premiere din data de 19 octombrie 2012 care va avea loc la Hollywood / Los Angeles (SUA). La secţiunea Modă a concursului, premiul I a revenit unei studente din Slovacia, iar premiul III unui grup de tineri designeri vestimentari din Ungaria.

Young Creative Chevrolet (YCC) este un concurs anual de design şi artă dedicat studenţilor europeni în domeniul artelor aplicate. Chevrolet Europe a lansat YCC în 2007 cu scopul de a încuraja creativitatea şi de a sprijini artiştii debutanţi la început de carieră. În fiecare an, tinerii artişti sunt provocaţi să răspundă la indicaţiile de creaţie din diferitele discipline de arte aplicate, precum modă, fotografie, video şi arte vizuale. Anul acesta au fost înscrişi în competiţie studenţi provenind din peste 280 de instituţii de artă din 24 de ţări europene. În cadrul competiţiei naţionale, Universitatea de Artă şi Design Cluj-Napoca a obţinut cinci premii, după cum urmează: premiul I (obţinut de Ionica Bădoi) şi premiul III (obţinut de Bellevari Timea) la secţiunea Arte Vizuale, premiul I (obţinut de Ioana Davidoaia) şi premiul III (obţinut de Aitai Lorincz) la secţiunea Modă şi premiul II (obţinut de Alin Sterian) la secţiunea Video.

Prin premiul obţinut la nivel internaţional, Ioana Davidoaia se alătură unei întregi pleiade de studenţi şi absolvenţi ai specializării modă-design vestimentar din cadrul UAD Cluj-Napoca, care au câştigat premii importante în competiţii de gen, făcând cinste atât instituţiei clujene, cât şi României. Din rândul acestora fac parte Lucian Broscăţean, Smaranda Almăşan, Laura Popoviciu, Tatiana Strîmbovschi, Mihaela Cârlugea, Agnes Keszeg, ş.a.

Alături de Şcoala de pictură de la Cluj, şcoala de design vestimentar contribuie în mod esenţial la promovarea internaţională a Universităţii de Artă şi Design Cluj-Napoca, creaţiile tinerilor designeri pregătiţi la Cluj regăsindu-se pe podiumurile de defilare ale celor mai importante manifestări de gen din Europa şi SUA.