Zilele Antropologiei Teatrale dedicate Bucurestiului, Teatrul nostru cel de toate zilele
Joi, 5 Iulie, ora 18.00, la Muzeului Löwendal.

Bucurestiul, Teatrul bucuriilor si suferintelor noastre, ne provoaca adesea emotional si nevrotic. Citeodata ne inspira la actiune si creativitate. Ne ofera zilnic un decor divers si expresiv caruia nu-i putem rezista constructiv si mai ales deconstructiv. De cele mai multe ori oscilam intre preinfarcte refulate, indignari defulate, of si vai sau umor negru, haz de necaz, joc si joaca. Observam ca public pasiv sau participativ spectacolele cotidianului. Intalnim personaje si scenografii savuroase care par in cautarea unui dramaturg… autor, individ creativ, reactiv sau proactiv.
Zilele Antropologiei Teatrale va invita sa dam la o parte cortinele Bucurestiului, incercind sa intelegem si sa remodelam orasul printr-un nou instrument de cercetare, analiza si creativitate: cel al teatralitatii, regasibila nu arareori in mediile si practicile noastre urbane. Va invitam sa observam auto-reflexiv atit scena, cat si publicul. Sa reinvioram modul de a privi si gindi Bucurestiul, directionindu-ne atentia catre micile gesturi, elemente de decor, detalii de costum si personaje colective ale orasului, carora vrem sa le cercetam si sa le deslusim sensurile si, de ce nu, sensurile de dezvoltare creativa prin intermediul teoriei si practicii artei experimentale, teatrului neconventional, filmului hibrid, antropologiei culturale, arhitecturii, peisagisticii si urbanismului.
In cadrul Zilelor Antropologiei Teatrale, Joi, 5 Iulie, ora 18.00, in spatiul ludic al Muzeului Löwendal, va avea loc un eveniment fluid: conferinta neconventionala, dezbatere conviviala si dialog interdisciplinar dedicate Bucurestiului, Teatrul nostru cel de toate zilele. Miza acestui eveniment este intilnirea si colaborarea constructiva intre discipline capabile sa exploreze analitic si creativ perceptiile, functiunile si identitatile Bucurestiului in cautarea unui sens comun si coerent. Conform exigentelor contemporane, in cazul unui oras complex precum Bucurestiul, aspiratia catre un sens si o identitate urbana colectiva, incluziva si care sa poata multumi pe toata lumea, este legitima, dar in acelasi timp nerealista. In schimb drumul pe care l-ar parcurge aceasta aspiratie ar putea fi mai motivant decit insasi atingerea destinatiei. Cautarea de sens vazuta ca proces continuu de intelegere si regindire a acestui oras este inca insuficient explorata interdisciplinar. Pentru a evita judecati de valoare, cercetari si interventii exclusiviste sau lipsite de capacitatea de a ameliora ceva intr-adevar consistent in acest spatiu in care adeseori suferim impreuna, singura sansa, pe care ne-o putem acorda, este de a lucra impreuna. Nu de putine ori perspective artistice si profesionale, in mod dificil asociabile, reusesc sa dea nastere celor mai frumosi copii. Evenimentul din 5 Iulie propune o abordare organica, integrata si constructiva, invitind la dialog viziunile si competentele unor invitati din domeniile antropologiei culturale, arhitecturii, urbanismului, teoriei si practicii teatrului, filmului si artelor experimentale. Pentru a oferi unui public cit mai larg accesul la acest tip de dezbatere si la problematicile sale, acest demers va sta la baza unui film documentar hibrid cu tema “Bucurestiul, Teatrul nostru cel de toate zilele”.
Tema conferintei va fi tratata din perspectiva relatiei dintre Bucurestiul interiror si Bucurestiul exterior, dintre locuirea spatiului intim si locuirea spatiului public, dintre scenografia sau peisagistica intima si cea publica, dintre diversele forme ale teatralitatii intime (individuale) in raport cu cea publica (colectiva), dintre practicile sau teatralitatea cotidianului(rutinei) si practicile sau teatralitatea sarbatorii(exceptionalului). Toate acestea vor fi tratate atit din punctul de vedere al patrimoniului material (arhitectura, design, urbanism, interventii, instalatii, graffiti, stancil, street-art, arte decorative, etc.), cit si al celui imaterial (practici, actiuni, gesturi, ceremonialuri, ritualuri, istorii, povesti, mituri, anecdote, intimplari, inscenari, performence, happening, improvizatii, experimente, arte performative, etc. )
Va asteptam Joi, 5 Iulie, ora 18.00 (cit mai punctual din ratiuni datorate inclusiv necesitatilor filmarii), in Piata Cantacuzino, nr. 1 (linga Parcul Ioanid), la Muzeul Löwendal, spatiu consacrat teatralitatii, prin chiar biografia creativa a baronului Löwendal, un experimentalist rafinat in domeniul artelor vizuale, teatrului si scenografiei.
Conferinta face parte din ciclul de evenimente Zilele Antropologiei Teatrale, un ansamblu de dialoguri interdisciplinare, ateliere si performari experimentale, dedicate Bucurestiului ca Teatru, organizate de Cooperativa de Antropologie Teatrala & Centrul Anthropoesis, in parteneriat cu Fundatia Löwendal, Reteaua Euromediteraneana Serpart, Incubator 107, JoinPoint, Kaos, Modernism.
Despre Cooperativa de Antropologie Teatrala:
Miturile, riturile şi misterele lumii sunt lutul din care s-au plămădit Teatrul şi Antropologia Culturală. Centrul Anthropoesis a initiat la sirsitul anului trecut departamentul “Cooperativa de Antropologie Teatrală”, explorind si dezvoltind un domeniu de pionierat în România şi Europa de Est. Cooperativa este un laborator analitic si creativ, care isi propune regandirea teatrului si intelegerea comportamentului uman prin prisma Antropologiei Teatrale si Vizuale.
Prin ateliere, experimente, proiecte teoretice şi practice, Cooperativa de Antropologie Teatrală cerceteaza formele teatralitatii in plan diacronic si sincronic, gesturile, mediile si modurile de viata cotidiene, devenite adesea reflexe conditionate. Propunem o regîndire a Teatrului dincolo de definitiile sale institutionalizate sau încorsetante. Reconfiguram raportul dintre performeri si spectatori, printr-o viziune interactiva si interdisciplinara. Exploram creativ relaţia dintre arta experimentala, studiul teatralitatii si cercetarea antropologica a practicilor socio-culturale.
Despre Anthropoesis:
Anthropoesis este o institutie privata, non-profit şi non-guvernamentala, care desfasoara activitati de cercetare, dezvoltare si productie cinematografica incepind cu anul 2008.
Antropologia culturala, Antropologia teatrala, Ecologia sociala si Filmul sunt domeniile dezvoltate de Anthropoesis cu scopul de a valorifica potentialul acestora in sprijinul societatii prin reimprietenirea discursurilor teoretice cu realitatile socio-culturale.
Activităţile Centrului Anthropoesis: ateliere master-class, happening-uri, festivaluri, proiecte de cercetare transdisciplinara, consultanţă interculturală, conferinţe, producţie de film.
Anthropoesis a desfasurat, impreuna cu insititutii culturale, organizatii si personalitati din domeniul stiintelor sociale si artelor, urmatoarele proiecte: Conferinta Internationala ”Interculturalism vs. Multiculturalism in Europa de Sud-Est”; Festivalul Anthropo-Art (3 editii); Anthropoesis Sounds and Visions; Bucurestiul Intercultural; Ecologie Urbana: Intre Lumi & Cities Methodologies; Anthropoesis Intercultural Fusion; campania Solidaritate Urbana; atelierul transdisciplinar de cercetare si dezvoltare urbana Bucuresti Alternativ, etc.
Membrii Anthropoesis au acumulat în ultimii ani performanţe remarcabile:
– premiul „Quinzaines des Realisateurs” pentru filmul ”Cautare”, notificat ca “cel mai curajos film”, la Festivalul International de Film de la Cannes 2010
– cîştigarea concursului de proiecte Sarajevo City of Film 2011 pentru scenariu de fictiune
– cîştigarea selectiilor în cadrul celor mai importante structuri de productie cinematografica experimentala din Asia, Hong Kong Film Forum, şi Scandinavia, Dox:Lab Copenhagen 2012
– cîştigarea unui concurs de proiecte Open Society Foundation 2012 pentru film documentar si platforma de comunicare sociala
Motto-ul Anthropoesis: Impreuna! Este natural, este cultural, este posibil
Recent Comments