Asociatia ACCEPT va invit sambata, 30 iunie 2012, incepand cu ora 20:00 la premiera piesei de teatru ROGVAIV de la Muzeul National de Arta Contemporana.

Piesa de teatru are loc in cadrul celei de-a noua editii a GayFest si aduce in fata publicului din Bucuresti o piesa de teatru pe alocuri hazlie, pe alocuri trista, dar care vorbeste despre realitate in primul rand si anume realitatea persoanelor LGBT din Republica Moldova.

Piesa a obtinut in luna mai Marele Premiu la Festivalul European al Spectacolului Timisoara – Festivalul Dramaturgiei Romanesti. Detalii aici.

Mai jos iti trimit cateva detalii:

Dacă în 1864, prin codul penal introdus și constituție, relațiile între persoane de același sex nu erau în niciun fel incriminate, în 1995 Moldova elimină din Codul Penal un articol introdus în 1937 după modelul Germaniei Naziste la inițiativa lui Carol al II-lea. Astăzi însă, legea antidiscriminare care ar trebui să aibă ca scop în primul rând protejarea minorităților de orice fel de abuzurile statului în primul rând și apoi ale cetățenilor, este retrasă din Parlamentul Moldovei din cauza sintagmei “orientare sexuală”. Liderii politici ies public cu declarații de tipul: “sunt niște dereglări, natura-i natură, dar asta nu înseamnă că trebuie să le punem în prim plan. Că doar noi nu scoatem de la spitalul de psihiatrie oamenii bolnavi și-i aducem la Ștefan cel Mare, nu? Nu voi vota.” și se folosesc de această situație pentru a-și face campanie electorală, promițând familii “normale”.

ROGVAIV – Proiect de Artă Activă împotriva oricărei forme de discriminare. Spectacol-document despre intoleranța exprimată public, deschis, fără niciun fel de control, responsabilitate sau rușine de către lideri de opinie și personalități ale vieții publice din Republica Moldova 2011.

cu: Emilian Crețu, Veaceslav Sambris, Ina Surdu, Doriana Talmazan, Irina Vacarciuc

producători – Nicoleta Esinencu și Nora Dorogan

autor proiect – Bogdan Georgescu

Proiectul ROGVAIV face parte din programul REZIDENȚĂ CĂLCĂTORIE al Teatrului Spălătorie. Proiectul este realizat cu sprijinul Fundației ERSTE.

Programul REZIDENȚĂ CĂLCĂTORIE își propune crearea unei platforme de lucru și interacțiune între tineri artiști independenți din republica Moldova și artiști invitați, atât din Moldova cât și din străinătate. Scopul principal al acestui program al Teatrului Spălătorie este schimbul de mijloace de expresie și lucru pentru proiecte performative angajate, responsabile, implicate direct în societatea și contextul în care au loc – un spațiu de intersecție pentru artiști cu perspective și din realități diferite care prin lucru la un proiect comun își dezvoltă fiecare mijloacele de expresie, perspectiva critică, personalitatea artistică.

VIDEO:  http://vimeo.com/35320106

WEBSITE: http://www.spalatorie.md/performances/view/196