În luna iunie, Uniunea Naţională a Evaluatorilor Autorizaţi din România (ANEVAR) a primit în rândurile sale primii membri evaluatori autorizați de opere de artă și bunuri de colecție. Statutul şi acreditările pe care le primesc astfel evaluatorii de artă reprezintă unul dintre paşii esenţiali în procesul de reglementare a pieţei româneşti de artă.

Experţii în artă, abilitaţi să realizeze evaluări de bunuri mobile, se alătură celorlalţi membri ai Uniunii, care activează ca evaluatori de întreprinderi şi active necorporale, bunuri imobile, acţiuni şi alte instrumente financiare sau care realizează verificări de rapoarte de evaluare.

Uniunea – persoană juridică autonomă, fără scop patrimonial, din care fac parte evaluatorii autorizaţi – a fost înfiinţată în septembrie 2011 prin punerea în aplicare a Ordonanţei Guvernului nr. 24/2011, privind unele măsuri în domeniul evaluării bunurilor. ANEVAR este autoritatea competentă care organizează, coordonează şi autorizează desfăşurarea activităţii de evaluator autorizat în România, reprezentând, în acelaşi timp, interesele profesiei de evaluator autorizat, la nivel naţional şi internaţional.

Printre primii evaluatori acreditaţi ANEVAR se numără şi şapte specialişti Artmark. Aceştia vor putea emite evaluări autorizate pentru opere de artă plastică şi obiecte de colecţie, în cadrul unui nou serviciu de expertiză independentă, pe care Artmark se pregăteşte să îl lanseze în această vară.

sursa: Artmark