Joi, 28 iunie, de la ora 18.00, la Librăria Humanitas Kretzulescu (Calea Victoriei, nr. 45) din Bucureşti va avea loc lansarea celui mai nou roman semnat de Adrian Chivu, Strada, apărut recent în colecţia „Ego. Proză” a Editurii Polirom.

Invitaţi: Daniela Zeca-Buzura, Cristian Teodorescu şi Tudor Călin Zarojanu.

Moderator: Virginia Costeschi

Florin Piersic Jr. va citi un fragment din romanul Strada.

Strada, roman publicat şi în ediţie digitală, este un amestec de South Park şi Amintiri din copilărie, o poveste plină de umor, sensibilitate discretă şi tristeţe despre candoarea şi cruzimile vîrstei.

Istorisită la persoana întîi chiar de protagonistul său, Traian, un băiat de 11 ani, povestea are în centru dispariţia unchiului acestuia, mister în jurul căruia unul dintre prietenii băiatului construieşte un scenariu în care unchiul a fost omorît de soţia lui, cu ajutorul mamei lui Traian. El îşi convinge prietenii că are dreptate şi dezvoltă scenariul pînă la un nivel fabulos, brodînd o istorie complicată în care intriga poliţistă se împleteşte cu plăsmuiri alimentate de spaimă, superstiţii şi credinţa în strigoi, ce reflectă felul în care sensibilitatea celor mici percepe lumea de neînţeles a adulţilor, cu dramele şi complicaţiile sale. Toate acestea se proiectează pe fundalul întîmplărilor mă-runte şi înduioşătoare ce recompun nostalgic copilăria în România anilor ’80: mersul la şcoală şi poznele mai mult sau mai puţin inocente din jurul blocului, conflictele dintre grupurile rivale din cartier, trezirile matinale, urmate de statul la cozile de la „alimentara”, schimbul de timbre, completarea oracolului, filmele „cu bătăi” de pe casete video, dar şi emoţiile primei iubiri şi descoperirea sexualităţii.

Adrian Chivu s-a născut în 1975 la Bucureşti. Volume publicate: Schizosonet (Brumar, 2005), Caiet de desen (Curtea Veche, 2008), Exit (Curtea Veche, 2008), Benzi desenate (Curtea Veche, 2009), Obraji albaştri, pleoape verzi şi buze mov (Curtea Veche, 2010). Romanul său de debut, Caiet de desen, a fost tradus în limba italiană (Aìsara, 2011), iar în 2008 a fost nominalizat la Premiile Prometheus. Acelaşi roman a obţinut premiul „Insula Europea“ (Italia, 2009) şi o menţiune specială din partea comisiei de acordare a Premiului Francesco Alziator (Italia, 2011).

În luna mai a anului 2011 Adrian Chivu a beneficiat de o bursă la Viena, oferită de Bank Austria Literaris.

Eveniment organizat de Editura Polirom, Librăria Humanitas Kretzulescu şi BookMag.