„Verão Cultural Romeno em Portugal” își propune să prezinte, în luna iulie a acestui an, un evantai de evenimente din diverse domenii: literatură, teatru, muzică clasică, cântece și dansuri populare.

În data de 3 iulie, romanul „Dimineață pierdută” al Gabrielei Adameșteanu, tradus în portugheză de Corneliu Popa, cu sprijinul ICR prin Translation and Publication Support Programme, va fi lansat la ora 18h30 la librăria „Leya na Barata” în prezența autoarei dar și a celebrei scriitoare portugheze Lídia Jorge.

Ansamblul Folcloric Junii Sibiului prezintă în fața Teatrului Național de Operă São Carlos, în data de 10 iulie, ora 22h00, o suită de dansuri și cântece tradiționale românești din diverse regiuni ale țării.

Tot aici, în data de 11 iulie, la ora 22h00, Alexandru Tomescu va încânta publicul portughez cu vioara lui Stradivarius Elder – Voicu 1702 alături de Filarmonia das Beiras și maestrul Ernst Schelle.

În aceeași seară, la ora 22h00, Festivalul de Teatru din Almada primește, în premieră pe scena Școlii D. António da Costa din Almada, Compania Passe-Partout Dan Puric reprezentată de actorii, regizorii și scenariștii Paul Cimpoieru și Ana Pepine în piesa lor de succes  „Doi dintre noi”.

Seria de spectacole și concerte se încheie în stil clasic în seara de 17 iulie, ora 21h30, cu piese de Enescu și Silvestri aduse la Festivalul de muzică de la Estoril de pianistul Sorin Petrescu (Filarmonica din Timișoara) în Salonul Atlântico al somptuosului Hotel Palácio.

Publicul portughez și românii care trăiesc in Lisabona și în apropiere vor beneficia astfel, în luna iulie, de un program estival care oferă o panoramă a bogăției culturii române.