Asociația pentru Promovarea Artelor Contemporane organizează GrowArt Camp, tabăra-laborator de proiecte artistice. Tabăra se adresează exclusiv tinerilor artiști cu vârsta de până la 30 de ani din România. Proiectul este finanțat de Ministerul Culturii și Patrimoniului Național.

Tinerii artiști pot propune organizatorilor proiecte artistice de factură contemporană din oricare dintre ariile următoare: pictură, sculptură, fotografie, video-art, instalație, land-art, street-art, performance, dans contemporan. Tema primei ediții a GrowArt Camp va fi ”Proiectul artistic cu implicare socială”. În cadrul taberei un artist poate propune unul sau mai multe proiecte dar se vor considera valide numai acelea care la finalul taberei vor prezenta o descriere clară, materiale de documentare, schițe și/sau materiale pregătitoare, machete, susțineri teoretice/conceptuale acolo unde este cazul. Artiștii pot demara lucrul propriu zis la proiect dacă doresc pe parcursul taberei.

Desfășurare

 

Tabăra are loc la Sfantu Gheorghe în Delta Dunării, desfășurându-se între 6 și 15 iulie 2012.

Se oferă 10 locuri pentru artiști contemporani cu vârsta sub 30 de ani.

Organizatorii asigura artistilor transportul, cazarea și diurnă în condițiile legale pentru întreaga perioadă după cum și materiale de lucru.

 

Eligibilitate

 

Vârsta sub 30 de ani, cetățean român, absolvent(ă)/student(ă) studii de specialitate în domeniul artei (facultăți de arte plastice / decorative, teatru-film, specializări conexe). În cazuri excepționale pot fi acceptați studenți sau absolvenți ai unor facultăți cu profil umanist dacă fac dovada unor preocupări constante pentru proiectul artistic social și al unui CV care compensează lipsa studiilor artistice.

 

Aplicare

Perioada de aplicare: 18 – 29 iunie 2012

Afișarea rezultatelor și contactarea artiștilor participanți: 30 iulie 2012

Aplicarea se face în limba română, prin trimiterea la adresa [email protected] a unui email cu titlul Aplicare GrowArt Camp + numele artistului. Emailul trebuie să conțină următoarele date: nume, prenume, pseudonim dacă e cazul, vârsta, orașul de domiciliu (de unde pleacă participantul în tabără), număr de telefon și adresă de email valide. La email se vor atașa următoarele documente: un CV,  o scrisoare de intenție (maximum 2000 caractere) prin care se justifică dorința/nevoia de a participa la tabăra-laborator și un portofoliu relevant pentru tema propusă: proiectul social. Pentru portofoliu se vor atașa până la 6 fișiere tip .jpeg sau un singur fișier .pdf care să includă portofoliul la care se face referire. Portofoliul poate fi un link către o pagină web dacă aceasta conține toate materialele relevante pe care artistul dorește să le indice organizatorilor. Nu se vor accepta aplicații pentru care se trimite ca portofoliu profilul de Facebook sau bloguri pe care juriul ar trebui să le parcurgă pentru a descoperi lucrările relevante.

 

 

GrowArt Camp vine cu două elemente de noutate: concentrarea pe procesul de concepție al proiectului, pe documentare și pe acumularea unor abilități și cunoștințe care să vină în ajutorul tânărului artist în punerea ulterioară în practică a proiectului artistic și promovarea acestuia, alături de componenta de ”mentorship” a proiectului, asigurată de participarea în tabără a doi mentori (artiști cu experiență, curatori, profesori universitari sau manageri de proiect cultural) care vor asista tinerii artiști în configurarea proiectului lor.

 

La finalul taberei toate proiectele realizate de participanți vor fi expuse, urmând ca o comisie formată din mentorii prezenți după cum și un reprezentant al Asociației pentru Promovarea Artelor Contemporane să desemneze cel puțin un proiect artistic care va primi sprijin pentru a fi pus în practică și expus în intervalele următoare.

 

Tabăra se va desfășura în trei etape. Prima, cea de documentare, va conține o serie de sesiuni/excursii unde tinerii artiști pot înregistra realitățile cu care se confruntă persoane oamenii din Delta Dunării, problemele de mediu etc. Cea de-a doua etapă va fi aceea de sedimentare și conceptualizare a proiectului. În această etapă vor avea loc lucrul propriu zis pe proiect și discuțiile cu mentorii. Cea de-a treia etapă va fi aceea de discuții de grup, de feed back pe proiect din partea celorlalți participanți și de pregătire a expoziției. La finalul taberei va exista o discuție deschisă publicului la care vor participa  artiștii implicați în proiect și persoane implicate în problemele sociale din Deltă.

 

Scopul APAC este de a promova şi susţine valorile artistice româneşti şi de a a creşte vizibilitatea artiștilor contemporani atât în țară, cât și în străinătate. Contribuim la dezvoltarea unui mediu cultural sănătos și la educarea publicului larg în spiritul artelor contemporane, prin facilitarea accesului la cultură în special în rândul tinerilor prin intermediul a doua programe majore de acțiune: centrul cultural Independent84 și programul GrowArt .

Centrul cultural Independent 84 a fost inagurat în noiembrie 2011 cu expozitia-eveniment „Fără mine” semnată Gili Mocanu și Oana Tănase. Acest spaţiu dedicat artei contemporane a devenit ulterior gazda unor variate manifestări culturale: expoziții de artă; evenimente teatrale; performance; ateliere de pictură, creativitate, teatru, scriere; conferințe și seminarii; concerte. Independent84, continuă și întregește printr-un spațiu curatorial propriu programul Visual Support, prin care APAC a derulat mai multe proiecte expoziționale în perioada 2010-2011, dintre care amintim: ”Exil” – Expoziție personală de pictură Paul Hitter cu taraf la Clubul Țăranului, mai 2010, București; ”Wicked” – Expoziție de pictură, instalație, light&sound design Otilia Cadar, Adela Edu și Nona Șerbănescu într-un spațiu alternativ Transilvaniei 9, București, iunie 2011.

APAC a dezvoltat GrowArt ca pe un program complex, menit să promoveze arta, managementul artistic și politicile culturale contemporane în România prin trei direcții distincte: GrowArt Auction, licitația de artă contemporană cu frecvență trimestrială; GrowArt Talks, seria de conferințe naționale pe teme de artă contemporană și management cultural cu frecvență lunară realizate cu sprijinul AFCN și GrowArt Junior, programul de cursuri de artă și cultură artistică contemporană dedicat copiilor și adolescenților cu desfășurare în școli și licee.