Lansarea plachetei cu DVD „Esprit de Roumanie” de Roxane Borgna 26 iunie, ora 18.00 Institutul francez Iasi In prezenta autoarei

Placheta cu DVD „Esprit de Roumanie”(recent aparuta la Editura Institutul European din Iasi) este rezultatul unei rezidente artistice desfasurata de Roxane Borgna in Romania intre 15 si 27 aprilie 2010. Lucrarea se contureaza la intersectia dintre o instalatie fotografica si una video. Privitorul isi parcurge propriul drum intresunete straine, portrete fotografice, chestionare si proiectii video. Este un parcurs in care fiecare se descopera: mai aproape de noi, cu subtilitate… iar legatura dintre identitate si intimitate prinde contur. Proiectul reprezinta rezultatul unei experiente artistice si sociale care contribuie la intalnirea cu publicurile a caror diversitate de limba este o parte a mostenirii culturale.

Formata la Scoala Florent si la Conservatorul Regional din Montpellier, Cant liric la Conservatorul din Chatou (mezzo-soprana), Roxane Borgna a fost actrita permanenta la Teatrul Treize Vents (Confederatia Nationala de Dans Languedoc-Roussillon) intre 2000 si 2010. A jucat, in regia lui Jean-Claude Fall, in piese precum:„Trei surori” de Cehov, „Decizia” de Brecht, „Dormi, micutule” de Fosse, „Pacate mortale” de Mitterer,„Povesti de familie” de Srbljanović, „Richard III” (Lady Anne) de William Shakespeare, „Ulyssindbad” deKalogeropoùlou, „Familie de artisti” de Kostzer si Arias, cu Benoît Vitse in: „Lunaria” de Consolo, „Mariletristeti” de Courteline, „Dadaland” de B. Vitse, cu R-M. Leblanc in: „Ma Solange, comment t’écrire mondésastre, Alex Roux” de Renaude, „Bobby Fischer traieste la Pasadena” de Norén, „Phedra” (Phedra) de Racine, „Bolnavul inchipuit” de Molière.