Calin Dan
Expozitie de arta video „Anturaju` si alte intamplari”

iunie –  iulie 2012

Anturaju’ si alte intamplari este o colecţie de 57 de video-interviuri realizate cu detinuti de la penitenciarul de maxima siguranta din Colibasi, in faza preliminara a unui proiect colaborativ care a rezultat in spectacolul multi-media Carne/Cane (Odeon, 2008). Materialul este facut accesibil publicului printr-o instalatie realizata initial la Muzeul National de Arta Contemporana in 2010 (curator Raluca Velisar). Interviurile sunt supuse unei riguroase abstractizari, imaginea este dominata de text, exploatarea universului penitenciar este evitata prin sobrietatea montajului si prin intensitatea relatiei privitor-povestitor.

In centrul lucrarii se afla cateva intrebari despre Limbaj. Cum se transforma acesta sub presiunea unor teme fundamentale ca vinovatia si pedeapsa? Cum se raporteaza la limbaj cel care isi marturiseste slabiciunile si cel care este spectatorul confesiunii? In ce masura opereaza limbajul ca un factor nivelator intre voyeur-ismul culpabil al privitorului si inocenta mimata a faptasului?
La Muzeul de Arta din Cluj-Napoca eroii Anturaju-lui isi vor confrunta publicul „asezati” convivial intre lucrarile expozitiei permanente de arta romaneasca.
Calin Dan (n.1955, Arad) este autor de filme experimentale inspirate din cazuri limita ale arhitecturii moderniste, cu un limbaj in constanta metamorfoza stilistica. Calin Dan a participat la importante manifestari de arte vizuale (Manifesta, bienalele de la Veneţia, Sao Paolo, Istanbul, Berlin, Praga, Sydney) si la importante festivaluri de film experimental (Osnabrück, Oberhausen, Rotterdam, La Rochelle). El imbina creatia artistica si activitatea de cercetare, ca invitat al universitatilor de arta din Utrecht, Budapesta, Melbourne, Bucuresti. Este senior fellow al New Europe College, Bucuresti si consultant al comisiei nationale pentru artele vizuale din Olanda. Traieste la Amsterdam.