19 iunie 2012

În contextul discuțiilor pe marginea Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 27/2012 privind unele măsuri în domeniul cultural, domnul senator senator Puiu Hașotti, liderul Grupului Parlamentar PNL, a făcut declarații care cuprind o serie de informații eronate.

Astfel, vorbind despre bugetul Institutului Cultural Român într-un interviu acordat postului de radio RFI România, domnia sa a afirmat că „în vreme ce salariile scădeau cu 25%, la ICR au crescut“. Această afirmație este falsă. Salariile tuturor angajaților ICR (inclusiv ale membrilor conducerii) au scăzut la fel ca salariile din întregul sistem bugetar. Domnul senator declară, în continuare: „ar trebui să știți că este vorba despre o sumă extrem de mare, 10 milioane de euro, la 149 de angajați, adică jumătate din bugetul Senatului, care are peste 800 de angajați“.

Reamintim, pentru corecta informare a opiniei publice și a domnului senator, că, din bugetul ICR, doar aproximativ 25% se alocă pentru cheltuieli administrative (inclusiv salarii), circa 75% reprezentând finanțarea proiectelor derulate de ICR la nivel central și prin cele 18 institute culturale românești din străinătate. Raportul între cheltuielile administrative și fondurile alocate de ICR proiectelor s-a îmbunătățit constant în decursul mandatului actualei conduceri a ICR, ajungând la un nivel conform celor mai înalte standarde din domeniu.

În privința invitației adresate de liderii grupurilor parlamentare PSD și PNL președintelui ICR, un senator PSD a declarat, conform agenției Mediafax, că „Patapievici vroia să vină cu 20 şi ceva de persoane şi să fie presa în sală pe timpul şedinţei.“  Reproducem paragrafele relevante din răspunsul adresat de președintele ICR la invitația menționată:

„(…) În spiritul deschiderii noastre permanente la dialog, vă confirm intenția noastră de a răspunde acestei invitații.  Cum chestiunea pe care o supuneți dezbaterii și analizei a stârnit deja un larg interes public, atât în plan național, cât și internațional, în virtutea dreptului la informare al cetățenilor României, consfințit, între altele, și de Articolul 31, alin. 1 și alin. 2, din Constituția României (republicată), vă solicit ca pe tot parcursul dezbaterii pe care ați inițiat-o, accesul reprezentanților presei să fie liber.

Delegația Institutului Cultural Român care va participa la această întâlnire va fi formată din dl Horia-Roman Patapievici, Președinte, dna Tania Radu, Vicepreședinte, dl Dan Croitoru, Secretar general și dl Valentin Săndulescu, Secretar general adjunct.“

Prin urmare, afirmația că președintele ICR ar fi cerut să fie însoțit la întâlnirea de la Senat de „20 şi ceva de persoane“ nu are, nici ea, nicio bază reală.

 

Serviciul Presă al ICR