Invitat special: arh. Petr Lešek (Praga)

www.projektil.cz

 

20 iunie 2012, ora 18:30

Aula Magna, Biblioteca Centrală Universitară “Carol I”, București

Biblioteci, pieţe publice, centre culturale, galerii şi muzee: sunt probabil cele mai dorite proiecte în portofoliul unui birou de arhitectură. Nu doar pentru că asigură recunoaşterea şi mediatizarea valorii sale, ci fiindcă, dincolo de profit, de estetică sau palmares, miza este o transformare socială şi politică.

În societăţile de tranziţie, refacerea spaţiilor şi clădirilor publice e cu atât mai importantă, pentru că semnalează, în egală măsură, mult aşteptata prosperitate şi locul unde renaşte democraţia, în care se produce schimbul de generaţii şi unde se nasc cele mai puternice idealuri şi viziuni pentru o lume mai bună. Proiectele Projektil pentru spaţii publice sunt angajamente estetice şi ideologice exemplare, oferind oraşelor în care se întâmplă noi simboluri ale modernităţii. Artistul român Dan Perjovschi, cunoscut pentru angajamentul socio-politic al operei sale, a colaborat cu Projektil la Biblioteca Tehnică din Praga, încă o dovadă a faptului că arhitectura publică cehă e un model remarcabil.

Smart start: Ikedoo

Ikedoo Institute este o asociaţie non-profit ale cărei proiecte sunt gândite ca o completare (dar şi o alternativă) la pedagogia convenţională.

Procesul pedagogic se bazează pe construcţie. A construi reprezintă un act uman esenţial. Nu e vorba doar despre a înţelege şi crea (propriul) spaţiu, a interveni în mediul înconjurător, ci şi de a explora, de a experimenta, a învăţa să sintetizezi, să faci alegerile potrivite, să discuţi şi să negociezi. Casa, visul oricărui copil, devine instrument didactic pentru facere, dialog şi colaborare, şi pentru dobândirea de noţiuni intuitive.

Intrarea este liberă.

 

Organizator: Zeppelin

Cu sprijinul: Bibliotecii Centrale Universitare „Carol I” şi a Centrului Ceh;

Sponsor: 3M, AGC, Bruynzeel;

Parteneri media: Cărtureşti, Modernism, Hipmag, Arhiforum, RFI.