Expozitia “Reverberatii” a artistului clujean RADU ȘERBAN la Muzeul de Artă Comparată din Sîngeorz Băi
www.raduserban.ro

www.macsb.ro

In ambianta unuia dintre cele mai interesante spatii institutionale dedicate artei, Muzeul de Artă Comparată din Sîngeorz- Băi, numerosi iubitori de frumos  au participat joi, 14 iunie 2012, la vernisajul expozitiei REVEBERATII, a artistului Radu Serban. Evenimentul a avut loc la initiativa directorului fondator al acestei institutii, artistul vizual Maxim Dumitras, cel care a avut ideea conceptului expozitional, prin punerea operei lui Radu Serban în dialog cu lucrări ale altor artsti contemporani, lucrări care au fost realizate în taberele de creatie care se desfăsoară, an de an, la Sîngeorz -Băi (Ionel Cojocariu, Maxim Dumitras, Suzana Fântanaru, Nicolae Fleissing, Alexandru Gavrilas, Simion Moldovan, Monica Morariu, Leonard Răchita, Sava Stoianov).

Rezultatul acestui proiect artistic este propus privirii si contemplării publicului format din localnici, turisti, dar si dintr-un segment de cunoscători, invitati ai artistului, din Bistrita si Cluj-Napoca. Radu Serban este actualmente clujean, profesor la Universitatea de Artă si Design, dar, prin formatie, dupa cum singur se revendică, apartine scolii bucurestene, unde a studiat si a absolvit studiile universitare, la clasa de pictură a profesorului Marius Cilievici, în anul 1987. O activitate inspirată si tenace, cât si prezenta regulată în expozitii din tară si străinătate i-au configurat, în aproape trei decenii, statutul unui artist cu personalitate deplin conturată. Experimentările, travaliul din atelierul de creatie se concretizează, în principal, pe tărâmul picturii, dar, asemenea altor colegi ai generatiei sale, Radu Serban nu ocoleste, ci ia in stăpânire si alte mijloace ale exprimării artistice: obiect, instalatie, colaj, mixt media, video.

Aceste aspecte au fost subliniate  si de istoricul de artă Vasile Duda în catalogul expozitiei, dar si în cuvântul de deschidere: “Conversatia sufletului cu materia pare să fie un obiectiv în care relicva trecutului se transfigurează cu religiozitate în universul creatiei artistice. Obiectul decontextualizat, extras din lumea sa reală, se reproiectează în instalatii si suprafte picturale care îi reinterpretează sensul. Energia artistică regenerează materia si reface semnificatia acesteia printr-o amplificare continuă a emotiei în noua credintă intelectuală a mileniului trei. Sentimentul întâlnirii supranaturale se declansează prin sensibilitătile metafizice ale picturii, iar religiozitatea traditională devine o sacralitate a artei”.

Întreaga expozitie este o mare instalatie în care mediile se întrepătrund, iar dialogul de forme, culori si materialităti reverberează si fac trimitere la valori profunde ale spiritualitătii românesti.

A consemnat Florin Gherasim