Anca Benera & Arnold Estefan câştigă ediţia locală a Premiului Henkel pentru Artă 2012
Henkel România anunţă rezultatele preselecţiei locale a competiţiei Premiul Henkel pentru Artă, ediţia 2012. Concursul se adresează și anul acesta artiştilor din domeniile desen, pictură, fotografie, video şi instalaţie, care concurează pentru marele premiu în valoare de 7.000 Euro şi posibilitatea de a-şi expune lucrările în ţara natală şi în cadrul unei expoziții individuale la MUMOK, celebrul muzeu de artă contemporană din Viena.

Juriul local, format din Alina Şerban, curator, Raluca Voinea, curator și critic de artă, şi Daria Ghiu, critic de artă și jurnalist cultural, i-a desemnat  drept câștigători ai selecţiei locale pe Anca Benera & Arnold Estefan. Aceștia vor primi un premiu în valoare de 1.000 Euro din partea Henkel România şi vor reprezenta România în selecţia finală de la Viena a Premiului Henkel CEE pentru Artă 2012, alături de artişti din peste 20 de ţări.

Cei doi artiști au înscris împreună trei lucrări –  Pacta sunt servanda, performance și video, The equitable principle, instalație mixed-media și Matter&History, foto-montaj și print.
„Desemnarea Premiului Henkel în România artiștilor Anca Benera și Arnold Estefan este o confirmare a maturității gândirii lor artistice și o provocare pentru dezvoltarea unei colaborări de viitor. Deși au urmat un parcurs artistic individual de excepție, lucrările realizate împreună reprezintă o plusvaloare a actului artistic. Proiectele propuse de ei se bazează pe cercetare istorică și de context, dezvoltând în același timp și o latură performativă. Cei doi artiști se folosesc de background-ul biografic atât pentru o confruntare de mentalități, cât și pentru a construi noi paradigme de comunicare artistică și personală. Deoarece miza Premiului Henkel este pe lângă recunoașterea valorii artistice, și crearea posibilității de exprimare publică, considerăm că Anca Benera și Arnold Estefan au toate premisele de reprezentare atât conceptuală, cât și spațială într-o expoziție internațională”, argumentează Daria Ghiu decizia juriului.

Anca Benera și Arnold Estefan sunt co-fondatori ai Centrului pentru Introspecție Vizuală, un centru de artă creat în 2007.  Din 2010, cei doi au început să lucreze ca un grup artistic. Anca Benera are origini italiano-ucrainiene și este „produsul imigratiei ilegale”, după cum se definește chiar ea, în timp ce Estefan face parte din minoritatea maghiară din România. Lucrările celor doi sunt influențate de acest background personal, punând în discuție conceptele de identitate națională și discursul oficial din sfera publică. Investighează strategii geo-politice, subiectivități post-naționale, instabilitatea istoriei și percepția acesteia între memoria publică și privată.
Lucrările celor doi artiști vor fi trimise la Viena, acolo unde un juriu internaţional format din curatori si experţi se va reuni în septembrie pentru evaluarea tuturor lucrărilor înscrise, urmând să nominalizeze 5 artişti finalişti în cursa pentru marele premiu. Câştigătorul va fi anunţat în cadrul unei ceremonii de gală, care se va desfăşura la mumok Viena în luna noiembrie, în prezenţa celor cinci artişti nominalizaţi.
Dintre cele 54 de aplicații primite pentru ediția din acest an, juriul a selectat în finală șase artiști. Ei s-au remarcat prin originalitatea proiectelor și printr-o abordare sincretică și inovativă a mediilor artistice multiple cu care operează. Calitatea lucrărilor i-a recomandat în finală pe: Anca Benera & Arnold Estefan, Olivia Mihălțianu, Sebastian Moldovan, Dumitru Oboroc și Daniela Pălimariu. Aceștia constituie repere ale scenei tinere de artă contemporană din România în context internațional.

Pentru mai multe informaţii despre competiţie si ediţiile anterioare, puteţi accesa www.henkel.ro/ Art Award sau pagina de Facebook a Henkel Art Award.