S-a pus în vânzare, în chioșcurile și librăriile din toată ţara, ediția de iunie a revistei BeWhere!

În iunie 2012 dezbatem „Raţiunea criticii”, într-o ediţie specială. Vorbim despre recomandări, cronici, subiectivisme, opinii… de pe ambele părţi ale baricadei. Pentru că libertatea de expresie se propagă astăzi din click în click, iar recomandarea tinde să înlocuiască studiul analitic, ne întrebăm cine mai pune actul artistic sub lupă? Şi pentru cine?

Am purtat discuţii în contradictoriu sau la unison cu:

  • Dorin Ştefan, arhitect: „Lipsa de sens, reper şi cultură în societate duce la nevoia de critică în orice domeniu, mai ales în ştiinţa organizării spaţiului.”
  • Mihai Dinu, Director Muzical Radio Guerrilla: „La baza unei recomandări de luat în seamă stau backgroundul personal şi feelingul.”
  • Cristi Puiu, regizor: „Spectatorul ideal este criticul ideal, cu mintea şi corpul pregătite pentru evenimentul ce tocmai se petrece în faţa ochilor.”
  • Cătălin Ştefănescu, realizator TV: „Acum, critica (de teatru) arată uşor radicală, mult prea intelectuală sau chiar intelectualizată.”
  • Doina Ruşti, scriitoare: „Astăzi critica literară este aproape sufocată de promovarea literară.”
  • Dan Popescu, curator şi critic de artă: „În job description-ul criticilor se află următorul lucru: dezinserează-te.”

 

Continuăm campania din print cu editori.bewhere.ro, în scopul de a prezenta o echipă de editori care crede în puterea fiecărui articol semnat. Prin intermediul filmelor de prezentare, fiecare editor în parte desface sub ochii cititorului BeWhere! mecanismele unei recomandări pertinente, pentru ca fiecare să o recunoască indiferent unde ar citi-o.

Sumarul ediţiei de iunie:

Be genius

Urban: Street Delivery. În București și Timișoara: interzis pentru mașini, liber la proiecte de stradă.

Festival: BeWhere The Fest Is! OST Fest, Rock The City și B’Estfest dau startul evenimentelor muzicale de vară.

Expat corner: Mario Cospito. Ambasadorul Italiei la București ne sfătuiește să prețuim tânăra generație.

Report: Cannes. Un festival ploios cu filme de aur.

Interviu: Gigi Căciuleanu a impus un nou termen – teatru coregrafic. Luna aceasta pregătește un spectacol inspirat din Caragiale.

Prin țară: La TIFF-ul vesel și românesc. Patru zile dedicate filmului românesc aduc cele mai recente producții autohtone la Cluj-Napoca.

Urban Report: Terase. Prin parcuri, pe acoperișuri sau în curți, am căutat și găsit soluții răcoroase pentru vară.

Cover Story: Rațiunea criticii. Recomandări, cronici, subiectivisme, opinii. Cine analizează actul artistic și pentru cine? Miza criticii privită de pe ambele părți ale baricadei.

Invitatul lunii: Gojira. Bucureștiul nu crede în lacrimi!

Be Where! to go

Evenimentul lunii: Bucharest Bienale 5. Tactici pentru aici și acum.

Oraş: Punct și contrapunct. Cum privesc arhitecții orașul și cum îi privește orașul pe ei? De vorbă cu profesorul Dorin Ștefan.

Muzică: Rațiune și simțire. Discuții despre critica muzicală de astăzi cu Mihai Dinu, Directorul Muzical al Radio Guerrilla.

Muzică clasică: Festivalul Celibidache sub deviza „Trăiește muzica, trăiește sunetul”.

Film: În căutarea spectatorului ideal. Regizorul Cristi Puiu vorbește despre relația cu oamenii care scriu despre filme, despre rolul criticii de film.

Teatru: Fără judecăți absolute și ștampile definitive. Critica de teatru, temă de discuție pentru Cătălin Ștefănescu.

Carte: Doina Ruști: „N-aș putea să nu-mi citesc cronicile.”

Artă: Dan Popescu: „Critica de artă mi se pare a fi o foaie de turnesol”.

Guest: Dan Perjovschi.

 

BeWhere! the taste is

Restaurante, baruri, cafenele, cluburi: De ziua Italiei la câteva dintre restaurantele „vero”; Casa Actorilor, acolo unde le poți ura gazdelor „break a leg”; Comic Book City Café, un loc pentru pasionații de BD și supereroi.

 

BeWhere! to shop

Hoteluri: Valea Iazurilor: La 24 km de București, pe vechiul drum spre mare, un loc bun pentru pescari și amatori de plajă.

Travel: La malul Balticii, prin Gdańsk, Gdynia și Sopot.

Health: Magnolia Spa. Exfoliere, masaj și detoxifiere.

Sport: Equestria. Baza hipică din zona Snagov.

 

Revista BeWhere! apare în prima joi a lunii. Se tipărește pe hârtie mată, într-un tiraj de 15.000 de exemplare. Se distribuie în București şi în ţară prin rețelele InMedio şi Relay, Hiparion, precum și în librăriile Anthony Frost, Eminescu, Dalles şi grupurile Cărturești, Diverta, Humanitas și Librarium la prețul de 8 lei. Abonamente pe www.bewhere.ro sau prin Zirkon Media la preţul de 35 lei/6 luni; 70 lei/12 luni.

 

Bonus: ne găsiţi şi la Bruxelles, în librăria de pe Clos du Parnasse 3E.