International Romani Art Festival (IRAF) organizeaza, si in acest an, Noaptea alba a filmelor negre, eveniment care va avea loc duminica, 10 iunie 2012, de la ora 23.00, in Coyote Café. Intrare libera.

Coyote Cafe, Calea Victoriei nr. 48-50, București

Sectiunea de film din acest an a IRAF este realizata in parteneriat cu The Rolling Film Festival, un festival de film dedicat romilor in Kosovo, care s-a dezvoltat, printre altele, si intr-o caravana, fiind printre putinele festivaluri din lume care se focuseaza pe aceasta tema.

“La noaptea alba a filmelor negre este invitata si Milica Milovic, project managerul festivalului, care va vorbi despre proiectul The Rolling Film Festival si despre productia de film despre etnia roma. Totodata, va prezenta in detaliu filmele aduse de ei in cadrul IRAF”, spun organizatorii festivalului.

Filmele prezentate la Noaptea Alba a Filmelor Negre

Flames of God: The Gypsy Poetry Of Muzafer Bislim– SUA / Franta / FYROM – 2010 – 64′

Invitat sa participe la Bienala Internationala de Poezie, Muzafer Bislim, poet si compozitor prolific al enclavei rome din orasul Shuto Orizari (Shutka), Macedonia, pleaca la Paris in speranta de a-si vinde munca de o viata- manuscrisul unui dictionar de 25000 de cuvinte continand unele dintre cele mai vechi si mai obscure cuvinte ale limbii Romani.

Mai multe pe http://www.iraf.ro/ro/pagina/film.html

Sar Thuvf (Like smoke)- Slovenia – 2010 – 24’07”

Filmul spune povestea lui Gregor Brajdič, amintirile lui legate de asuprirea poporului rom in perioada de dupa cel de-al doilea razboi mondial si greutatile cu care familia sa s-a confruntat in Slovenia din cauza discriminarii permanente.

Mai multe pe http://www.iraf.ro/ro/pagina/film.html

Porraimos- SUA – 2005 – 57′

Cu un nume sugestiv, tradus cu “devorarea”, Porraimos nareaza holocaustul romilor imbinand filme si fotografii din arhivele germane cu povestile romilor cehi, germani si austrieci supravietuitori ai masacrului, aducand in prim plan si marturiile Dinei Gottliebova, artista evreica careia i-a fost ordonat de catre Joseph Mengle sa picteze portretele prizonierilor din tabara de familii rome de la Auschwitz.

Mai multe pe http://www.iraf.ro/ro/pagina/film.html

Cigarettes and Songs – Republica Slovaca – 2010 – 50′

Proiectul muzical AfterPhurikane Gila are la baza cercetarea antropologica a asezamintelor rome din Slovacia. Jana Belisova a colectionat sute de cantece traditionale. Aceasta cercetare a fost urmata de un atelier care a adunat 6 cantareti romi deosebiti si 3 muzicieni profesionisti. Astfel s-a nascut acest proiect multicultural. Oameni din diferite medii culturale si sociale canta impreuna iar rezultatul iti taie rasuflarea.

Mai multe pe http://www.iraf.ro/ro/pagina/film.html

Scoala Noastra – SUA/Elvetia/Romania/2011 – 94’

Trei copii romi dintr-un mic oras transilvanean participa la un proiect de desegregare a scolilor locale, confruntandu-se cu umor, optimism si tupeu cu indiferenta, traditia si bigotismul. O poveste dulce-amara captivanta si de multe ori amuzanta despre speranta si rasa.

Mai multe pe http://www.iraf.ro/ro/pagina/film.html

Odata cu cea de-a sasea editie a festivalului, IRAF ajunge in capitala si se va desfasura in perioada 7 – 10 iunie 2012, la Gradina Uranus.

Recunoscut si premiat la nivel international, IRAF aduce in cele 4 zile ale sale activitati felurite, reunind in programul sau reprezentatii artistice si de mestesug din toate genurile si formele de la muzica, dans, teatru, film, fotografie, moda, lansari de carte, pana la prestatii stradale, targuri de mestesugari si activitati pentru persoanele private de libertate, la acestea adaugandu-se numeroase actiuni de informare si implicare sociala (dezbateri, mese rotunde, workshopuri, etc) si activitati dedicate copiilor. Totul intr-un mediu multicultural, dinamic si surprinzator, care urmeaza sa aduca in fata publicului lucrari, reprezentatii, initiative si oameni de valoare din nu mai putin de 11 tari.

Detaliii program si festival pe www.iraf.ro

Pret / bilet

28 lei / zi – bilete disponibile numai la locatie in zilele evenimentelor

75 lei abonament disponibile in zilele de 07 si 08 iunie 2012 la locatie

Pana pe 6 iunie, abonamentele costa 60 lei si sunt disponibile pe www.bilete.ro

Primele 100 de abonamente achizitionate de pe www.bilete.ro primesc bonus de 50% la achizitionarea unui bilet la urmatorul eveniment organizat de Asociatia TURN. Atentie pastrati biletele pentru a beneficia de reducere.

Biletele sunt disponibile pe www.bilete.ro, in oficiile Postei Romane semnalizate Bilete.ro, la Casieria Palatul National al Copiilor Bucuresti si la Casieria Metrou Unirii 1 Bucuresti.

Parteneri media: Radio Guerrilla, B24 FUN, Kamikaze, Suplimentul de cultura, Be Where, Vice, www.oops.ro, www.gingergroup.ro, www.yazeeginger.ro, www.b365.ro, www.sub25.ro, www.revistadepovestiri.ro, www.bucharestherald.ro, http://ro.tilllate.com, www.modernism.ro, www.metropotam.ro, www.urban.ro, www.iconcert.ro, www.orasulm.eu, www.teenpress.ro, www.tonight.eu, www.hypestreet.ro, www.hipmag.ro, www.studentie.ro, www.infomusic.ro, www.metalhead.ro, www.220.ro, www.inoras.ro, www.no3.ro, www.timisoara.ro, www.musicnights.ro, www.stiumuzica.ro, http://blogu.lu/, www.cinefan.ro, www.filmreporter.ro

International Romani Art Festival is an event organized by TURN Cultural Association, in collaboration with BuBu Bookinghouse and Events.

Sponsors: a cultural project financed by The Administration of the National Cultural Fund, supported by the Open Society Foundations – with contribution of the Arts and Culture Program of Budapest, The Ministry of Culture and National Heritage

Partners: Ginger Group, The Nation Council Against Discrimination, The Department for Interethnic Relations, Policy Center for Roma and Minorities, Muzeul Taranului Roman, Romano ButiQ, ActiveWatch – Press Monitoring Agency, ADIS – Association for Development and Social Inclusion, LEAP – Link Education and Practice, National Institute for the Study of Holocaust in Romania “Elie Wiesel”, ARDOR – Romanian Association for Debate, Oratory and Rhetoric, AIPD – Association for the Integration of Persons with Deficiencies, ASTRA National Museum Complex, Romawood – Cultural Association, Comerce and Industry Chamber EUROASIA, Green Hours, La Gazette, Aualeu Teatru de Garaj si Curte, KMDSZ, Retro Youth Hostel, Resurse Tineret, SimpliCITY, Eventura, Hangar Hosting