Memorie Colectivă

multimedia

Palatul Știrbei – Calea Victoriei, nr.107
0731 378 599
[email protected]
http://www.memoriecolectiva.org

Evenimentul, conceput pe baza imaginilor din arhivă, continuă seria de expoziții legată de introspecție și identitate realizată de către memorie colectivă 1950-2000 începînd cu 2009.

 

BISERIKA

multimedia
EVENIMENT SPECIAL PRODUS DE NAG
artiști: Akira, Sergiu Sas aka Alkmy, Vlad Cadar, Golem, IRLO, Bogdan Marcu, Nae, N.e.u.r.o., Dan Plai, Gabi Cosma aka P.n.e.a., Mimi Sălăjan aka Selfmademusic, Ştefan Tiron, Ivan Tolan

Artiști precum NEURO, Linda, Omar, P.n.e.a., Golem, IRLO și Misionarul No Limits au introdus de cîţiva ani incoace noi schisme și mutaţii culturale într-un sistem de credinţă și cultură închis care nu acceptă noii veniţi din motive de auto-conservare. Nu degeaba acest sistem local este numit ortodox. De aceea au ajuns la Zilele Strîmbe. Artiștii au început să demonstreze că simbolurile sacre nu pot fi continute și menţinute separate de universul profan. Ca în realitate, simbolurile și naraţiunile religioase oricum se infectează reciproc, fie suferă diverse profanări și capătă continuturi profane influenţînd la rîndul lor tot ce ţine de nou și prezent.  Odată cu nașterea statelor naţionale sistemele politice au preluat și folosit în scopuri proprii embleme, efigii și simboluri religioase mai vechi.  Așa că rolul artiștilor acum ar fi să demonstreze cît de departe pot ajunge aceste împrumuturi, cine le face și de ce și ce efecte poate să aibă asta într-un cadru cultural mai larg.  Cine unge pe cine și ce este aprobat și ce nu intră în canon.

Nu cred că este vorba de un nou misticism al artei, ci de noul rol sacru al artei într-o nouă varstă a sfîrșitului amînat.  Cred ca new age-ul ţine acum mai curînd de domeniul economicului și al market-ingului și nu al artei de dată recentă. Armonia, succesul și promisiunile sunt acum profesate de foști profeţi decăzuţi ai new age-ului.  Meseria lor este să includă acum în panteonul oficial toţi sfinţii nerecunoscuţi și toţi copii nerecunoscători ai culturii.

Cultura contemporană a sectelor deja a produs hibrizi cvasi-religioși anticipînd uneori acţiunile artiștilor.  Raelienii deja vorbeau de un Isus Hristos de origine extraterestră, și între timp biserica catolică acceptă existenţa unor civilizaţii extraterestre.  Religia a devenit science fiction și arta o momește în direcţia asta. Biserica oficială nu poate accepta variante proprii, versiuni care să nu fie unice și exclusive. Aceste versiuni nu au fost aprobate de sus și nu vor putea poate fi niciodată aprobate.  Așa că acum noile hagiografii imposibil de admis și acceptat sunt scrise și miniate în special de artiști contemporani. (Ştefan Tiron)

Studioset Showcase

19:00 – 04:00
eveniment paralel

http://www.studioset.tv

Interesat în sinergiile dintre mediile analogic şi digital, Studioset prezintă o colecție de proiecte personale care acoperă ultimii cinci ani de la începutul său în 2007. În timp ce formatul final pentru fiecare proiect este un film scurt, vom expune artefacte care au contribuit la crearea fiecărei piese audio-vizuale.

Immerse
echipa: Damian Groves, Anton Groves, Richard Hardy, Mihai Sibianu, Dan Mateescu, Alin Flaidar
Choices
echipa: Anton Groves, Andy Sinboy, Adrian Aghenitei, Bogdan Zilinschi, Silviu Visan, Alin Flaidar
Chop Cup
echipa: Damian Groves, Anton Groves, Richard Hardy, David Lee
Waste
echipa: Damian Groves, Anton Groves, Andy Sinboy, David Lee. Suzana Dan, Sorin Baican

 

Photo courtesy: Aurel Tar