EXPO MARATON 2012

Universitatea de Artă şi Design Cluj-Napoca şi Galeria Casa Matei vă invită joi, 03.05.2012, ora 19:00, la primul eveniment expoziţional din cadrul celei de-a doua ediţii a Competiţiei “EXPO MARATON 2012”, proiect finanţat în acest an de Administraţia Fondului Cultural Naţional. Competiţia este adresată studenţilor Universităţii de Artă şi Design Cluj-Napoca şi va avea loc în perioada 3 -31 mai 2012.

Primii doi expozanţi aflaţi în competiţie, faţă în faţă, în cele două săli ale Galeriei Casa Matei sunt IULIA BOŞCU, studentă la Facultatea de Arte Plastice, secţia Grafică, anul III, cu proiectul artistic “Dacă nu mint nu pot fi…” şi SAŞA BANDI, student la Facultatea de Arte Plastice, secţia Grafică, master anul I, cu proiectul artistic „No law”.

„Dacă nu mint nu pot fi…” este o instalaţie de sunet care chestionează mecanismele, momentele, suspansul, accidentul, delirul sau pauza seducţiei prin recontextualizare. Seducţia implică din punctul de vedere al tinerei artiste prezenţa neasteptată şi dispariţia / absenţa iminentă şi jocul constant incert în care fiecare încearcă să o eclipseze pe cealaltă. În jurul acestei incertitudini ne învârtim şi ne vrem fascinaţi, atraşi, prinşi, pentru că nevoia de seducţie ramâne constantă, neputând fi deturnată de nici o altă satisfacţie.

Iulia Boşcu este studentă a secţiei Grafică, anul III. În anul 2011 a prezentat proiectul  „Sluffing”, Ataş Project Space, Cluj-Napoca, a concurat şi s-a calificat în cadrul Competiţiei Expo Maraton 2011 cu proiectul „Criza de sine”, Galeria Casa Matei, Cluj-Napoca şi  a participat la evenimentul „Caution! Self”, Paris 90.

Saşa Bandi este student al secţiei Grafică, master anul I. Tânărul artist îşi propune în proiectul „No law” să ilustreze visul. Doreşte să descrie transformările pozitive sau negative ale realităţilor cu care a interferat şi de asemenea şi atmosfera şi trăirea personajelor cu care intră în contact. Saşa Bandi descrie acest univers asemeni unei  “poezii fără început sau sfârşit, o mutilare lirică, dar fără versuri“. “No law, explică artistul, pentru că lumea viselor mele consider că nu are o anumită lege, ordine, un sens anume. Ea este fără dumnezei, fără religii, fără restricţii, fără bine, fără rău, fără mine şi fără tine”.

Scopul principal al manifestărilor artistice inţiate prin concursul “Expo Maraton 2012” este de a genera o platforma de lansare pentru tinerii artişti şi de a-i motiva pe aceştia în a crea un dialog cu publicul larg. Evenimentul se doreşte a fi mediatizat în cadrul UAD, în presa, radioul şi televiziunea locală, dar şi pe reţeaua de socializare Facebook.

Marele premiu al competiţiei va fi o vizită de documentare la „Documenta” Kassel, în Germania (expoziție de artă contemporană supranumită ‘The Hundred Day Museum’ ce are loc o dată la cinci ani la Kassel, în Germania, oraş care timp de trei luni devine centrul lumii artistice mondiale) şi se va desemna pe baza voturilor publicului.

Galeria Casa Matei vă aşteaptă să participaţi la evenimentele lunii mai şi să decideţi câştigătorul marelui premiu.

 

Compartimentul de Relaţii Publice, Internaţionale şi Proiecte Culturale

Tel: 0264/595.021, Fax: 0264/592.890, E-mail: [email protected]