„Elogiu creaţiunii”, expoziţia pictorul Emil Ciocoiu la Bucureşti, va fi vernisată pe 7 mai, la Sala Brâncuși.

Luni, 7 mai 2012, de la ora 17, va avea loc vernisajul expoziţiei Elogiu creaţiunii propusă de pictorul Emil Ciocoiu pe simezele prestigioasei săli “Constantin Brâncuşi” a Palatului Parlamentului din Bucureşti. Expoziţia are valenţele unei retrospective, oferind o imagine completă asupra creaţiei pictorului Emil Ciocoiu, cu accent pe creaţiile sale de mari dimensiuni şi cu subiecte generoase. Multe dintre aceste pânze sunt expuse pentru prima data în România iar altele au fost create în ultimul timp, special pentru această expoziţie.

Născut în 1948, la Şasa, lângă Târgu-Jiu, Emil Ciocoiu a absolvit Institutul de artă plastică “Nicolae Grigorescu” din Bucureşti, fiind considerat unul dintre cei mai buni pictori ai generaţiei sale. În 1980, decide să se stabilească în Germania, condiţiile pentru un creator în România devenind din ce în ce mai greu de suportat. Concepţia artistică a pictorului capătă libertatea afirmării iar viziunea sa cosmogonică se poate desfăşura în profunzimea căutată de artist.

Emil Ciocoiu a expus în cele mai prestigioase locuri din lume, pictura sa se regăseşte în colecţii celebre şi se bucură de recunoaştere internatională. Procesul intens de pregătire a aderării României la NATO şi la Uniunea Europeană a beneficiat şi de sprijinul artistic al pictorului Emil Ciocoiu, care a organizat, la Bruxelles, în sediul NATO şi, respectiv, al Comisiei Europene, două expoziţii foarte bine primite de oficialii celor două organizaţii şi de publicul larg.

După Revoluţia din Decembrie 1989, Emil Ciocoiu a revenit prima data în România cu o expoziţie amplă la Muzeul Naţional de Artă al României, în 1996. În 2008, la împlinirea vârstei de 60 de ani, Emil Ciocoiu, sprijinit de Raiffeisen Bank, prin Raifeisen Art Proiect-” Emil Ciocoiu -Pictor printre stele”,  a organizat un ciclu de trei expoziţii la Bucureşti, Cluj şi Craiova. Expoziţia din 2010, deschisă în impresionantul sediu al Ambasadei României din Berlin, lansează ideea unei expoziţii în spaţiul sălii “Constantin Brâncuşi” de la Palatul Parlamentului. Condiţiile speciale pe care le oferă acest spaţiu expoziţional permit punerea în valoare a creaţiei pictorului Emil Ciocoiu care tratează subiecte generoase, înălţătoare şi de mare profunzime.

Expoziţia  “Elogiu creaţiunii” a pictorului Emil Ciocoiu este deschisă în perioada 2 – 20 mai, la Sala „Constantin Brâncuşi” a Palatului Parlamentului din Bucureşti (latura dinspre Parcul Izvor), inclusiv sâmbata şi duminica, între orele 10 şi 17. Vernisajul expoziţiei va avea loc luni, 7 mai, de la ora 17. Prezintă Marius Tița, autorul monografiei “Emil Ciocoiu. Universul lui Emil Ciocoiu și Cosmosul din noi”, publicată în 2008.