Cei mai mulţi dintre autorii români habar nu au că în numele lor se colectează, anual, milioane de euro reprezentând diferite despăgubiri pentru folosirea drepturilor lor de autor. Scriitor de poezie, de romane, de opere ştiinţifice, mai cuprinzător spus – autor de opere scrise, cu ISBN (pentru cărţi) sau ISSN (pentru reviste de specialitate), trebuie să primeşti bani din mai multe surse: copia privată (banii colectaţi anual din taxa aplicată importatorilor de copiatoare, scanere sau alte instrumente prin care se poate copia o carte sau o revistă de specialitate; e o despăgubire oferită editorilor, prin asociaţiile de editori, şi autorilor, prin organismele de gestiune a drepturilor de autor, pentru faptul că atunci când copiezi o carte sau o publicaţie de specialitate nu cumperi cartea ori revista şi, astfel, nu îi plăteşti autorului şi editorului!); copia de împrumut (pentru cărţile şi revistele de specialitate împrumutate ori citite în bibliotecile din ţară); pentru retransmiterea operelor scrise prin cablu; pentru radiodifuzarea operelor scrise în emisiunile Societăţii Române de Radiodifuziune şi ale Societăţii Române de Televiziune; pentru retransmiterea operele scrise pe Net (prin providerii de internet).
Mandatele pe care autorii le acordă societăţilor de gestiune a drepturilor de autor nu interferează cu relaţia directă şi contractuală dintre un editor şi autor. Aceste mandate de gestiune oferă numai banii pe care autorul trebuie să îi primească de la organismele de gestiune colectivă, pe lângă banii prevăzuţi în contractul dintre un autor şi un editor!
OPERA SCRISĂ. RO s-a născut din nevoia de a propune şi de a realiza un model transparent şi eficient de organizaţie pentru ca autorii de opere scrise să beneficieze de banii ce li se cuvin prin Legea dreptului de autor. Presa română şi anchetele Oficiul Român pentru Drepturile de Autor au arătat că banii autorilor nu au mers, în ultimii ani!, la autori, în procentul de 85% prevăzut de lege, ci la cei care colectau şi administrau banii autorilor.
OPERA SCRISĂ. RO garantează pentru o cultură organizaţională modernă prin care autorii să fie protejaţi, despăgubiţi şi promovaţi pentru operele lor scrise.
OPERA SCRISĂ. RO face un pas către autori prin promovarea publică a tuturor drepturilor de care aceştia trebuie să se bucure. Autorii trebuie să fie informaţi prin campanii mediatice de impact. Pentru noi e important ca autorul să fie informat la zi despre drepturile sale legale.
Un autor informat îşi va apăra mult mai pragmatic opera şi va avea mult mai mult de câştigat.
Stimate Autor,
 
Îmi face o mare bucurie să vă anunţ faptul că a fost înfiinţată, printr-o hotărâre judecătorească definitivă şi irevocabilă, cu acordul Oficiului Român pentru Drepturile de Autor, Asociaţia OPERA SCRISĂ. RO – SOCIETATE DE GESTIUNE A DREPTURILOR DE AUTOR

Astfel, deţinătorii de drepturi de autor pentru opere scrise, fie că e vorba de carte beletristică, ştiinţifică, info-educaţională, de divertisment, hobby, travel sau loisir, vor putea fi beneficiarii sumelor ce se colectează anual din taxa pe copie privată, din remuneraţia încasată de la utilizatori – radiouri şi televiziuni, din gestionarea dreptului de retransmitere prin cablu şi internet, din împrumutul public.
Practic, autorii cu o carte publicată ce are ISBN sau autorii de articole în reviste de specialitate ce au ISSN vor primi bani pentru drepturile patrimoniale de autor aferente operei (operelor) sale sau contribuţiilor la opere al căror (co)autor este, după cum urmează:reproducerea și difuzarea operei; emiterea unei opere prin orice mijloc ce servește la propagarea fără fir a semnelor, sunetelor sau imaginilor, inclusiv prin satelit; transmiterea unei opere către public prin fir, cablu, fibră optică sau prin alt procedeu; retransmiterea nealterată, simultană și integrală a unei opere prin oricare dintre mijloacele amintite, de către un organism de emisie, diferit de organismul de origine a operei radiodifuzate sau televizate; difuzarea secundară; comunicarea publică, direct sau indirect, prin orice mijloace; prezentarea într-un loc public, prin intermediul oricăror mijloace, a unei opere radiodifuzate sau televizate; medierea contractelor cu terții utilizatori; traducerea operei; adaptarea; reprezentarea teatrală a operei; fixarea, reproducerea și vânzarea operei în înregistrări sonore sau audiovizuale; orice transformări ale operei.
OPERA SCRISĂ. RO-SOCIETATE DE GESTIUNE A DREPTURILOR DE AUTOR îşi desfăşoară activitatea potrivit art.123, art.124 şi următoarele din Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor şi a drepturile conexe cu modificările şi completările ulterioare şi O.G. nr.26/2000 cu privire la asociaţii şi fundaţii.
Împreună cu o echipă de profesionişti, voi garanta pentru respectarea intereselor legitime ale autorilor de opere scrise sau ale titularilor de drepturi de autor din domeniul operelor scrise. Am în vedere, în primul rând, proceduri clare şi transparente de repartizare a sumelor colectate. Autorii vor primii 85% din sumele colectate, iar administraţia OPERA SCRISĂ. RO va primi 15% din ceea ce va colecta!
Vom oferi o vizibilitatea importantă autorilor prin publicarea pe pagina web OPERA SCRISĂ. RO a operelor lor în registrul de opere, precum şi în registrul autorilor. Fiecare autor va putea să îşi promoveze cărţile pe pagina web OPERA SCRISĂ. RO, cu note bio-bibliografice, proiecte în curs de apariţie, extrase din opere. Astfel, va creşte eficacitatea difuzării şi promovării publice a operelor scrise, având în vedere multitudinea lucrărilor căutate de utilizatorii de Net (prin consultarea repertoriului și obținerea dreptului de utilizare).
Ne dorim să realizăm cu această nouă organizaţie de gestiune a drepturilor de autor o cultură organizaţională modernă şi eficientă pentru autorul de carte.
Nu întâmplător, sloganul OPERA SCRISĂ. RO va fi: AI CARTE, AI PARTE!
În documentul ataşat, veţi găsi Hotărârea judecătorească de înfiinţare a OPERA SCRISĂ. RO, statutul organizaţiei, precum şi Mandatul de Gestiune pe care să îl completaţi, dacă doriţi să fiţi reprezentat de OPERA SCRISĂ. RO.
Completarea Mandatului de Gestiune se va face în format electronic. După ce va fi completat electronic mandatul de gestiune, se vor tipări două exemplare de către autor şi vor fi semnate de către acesta. Documentul word al mandatului care a fost completat electronic va fi trimis pe adresa de email [email protected]. De asemenea, pe adresa de e-mail mai sus amintită va fi trimisă pagina scanată a documentului mandatului de gestiune cu semnătura Autorului. Exemplarul în orginal va fi trimis Asociației OPERA SCRISĂ. RO fie prin poştă, fie dat coordonatorilor zonali ai OPERA SCRISĂ. RO. Primii 1000 de autori care vor trimite mandatele de gestiune completate nu vor plăti taxă de înscriere și taxă de membru pentru un an de zile!
Din echipa executivă OPERA SCRISĂ. RO fac parte Cristina POTERĂŞOIU (administrator general), Andra ROTARU (coordonator comunicare şi relaţii publice), Mihai ZGONDOIU (art director), Adriana Cocic-Lucaciu (web master), Cristina COLDA-ZECA (desk info). Până în acest moment, avem coordonatori zonali OPERA SCRISĂ. RO pentru Timişoara (Robert Şerban), Arad, Oradea, Deva (Ioan Matiuţ),  Galaţi, Brăila (Florina Zaharia), Constanţa (Amelia Stănescu), Harghita, Covasna (Sántha Attila), Neamț (Carmen Şerban-Năclad), Argeș (Nicoleta Popa) şi Bucureşti (Ion Cristescu). Dacă sunt autori care pot coordona o zonă geografică OPERA SCRISĂ.RO, îi rog să-mi dea un semn.
Toate cele bune,

Dan Mircea CIPARIU.
preşedinte OPERA SCRISĂ. RO / SOCIETATE DE GESTIUNE A DREPTURILOR DE AUTOR