from: Florica Prevenda
to: Lucian Muntean <[email protected]>
date: Fri, Apr 27, 2012 at 2:00 PM
subject: Galerii in Chelsea, New York (VI)

Galeria Bruce Silverstein
Brancusi; The Photographs
26 aprilie – 23 iunie, 2012

“Aseara am avut bucuria de a participa la vernisajul expozitiei de fotografie a compatriotului nostru, Constantin Brancusi. Expozitia are loc la o cunoscuta galerie de fotografie aflata in Chelsea, se numeste Bruce Silverstein si face parte dintr-o serie de expozitii focusate in jurul operei fotografice a lui Brancusi cu scopul de a arata faptul ca Brancusi nu a fost doar un fotograf al operei sale tridimensionale ci si un pionier in abordarea noilor media. Felul in care si-a pozitionat sculpturile in atelier pentru a fi fotografiate, felul in care a compus alte obiecte pentru a le fotografia, directionarea luminii dar si multe alte elemente, probeaza faptul ca opera fotografica a lui Brancusi il plaseaza ca pe unul din cei mai inovativi artisti din inistoria fotografiei.

Sunt prezentate in jur de patruzeci de lucrari facute de Brancusi insusi; lucrarile incluse in “Brancusi: The Photographs” au fost imprimate de artist si vin direct de la persoane care l-au cunoscut fie ca este vorba de membrii ai familiei, prieteni sau colectionari. Ele au ca subiect sculpturile sale, mai multe autoportrete, imagini vaste din atelier naturi statice si alte experimente vizuale in care este evidenta preocuparea in folosirea luminii si a umbrei, a reflexelor, a contrastului pentru a da expresie plastica compozitiilor abordate bidimensional.
Galeria Silverstein a mai problematizat in jurul operei fotografice a lui Brancusi in anul 2002 cu ocazia expozitiei “Eye of the Sculptor: Constantin Brancusi, Henry Moore, David Smith”.

Interesul crescand in jurul operei fotografice a lui Brancusi este evident si in faptul ca in ultimii ani au fost organizate expozitii de mai multi curatori in America si Europa: MoMA, Fundation Bayeler, Centrul Pompidou, cu scopul de a arata caracterul vizionar al operei fotografice brancusiene.

Am fost placut surprinsa sa vad numarul mare de tineri care au participat la vernisajul expozitiei.”
Florica Prevenda