CALL FOR APPLICATIONS/ CURATORS’NETWORK

SIBIU/ 18 – 24 IUNIE 201

CURATORS’NETWORK este o reţea curatorială constituită în anul 2011 din iniţiativa a cinci instituţii non-profit din Europa: Asociaţia Hablar en Arte din Madrid, Foundation for Visual Arts din Cracovia, Galeria de Artă Contemporană a Muzeului Naţional Brukenthal din Sibiu, Kunsthalle Exnergasse din Viena şi Studio of Young Artists din Budapesta.

Mai multe informaţii despre structura reţelei curatoriale puteţi afla accesând site-ul oficial CURATORS’NETWORK: http://www.curators-network.eu (versiunea în limba engleză) sau

http://www.curators-network.eu/sibiu (versiunea în limba română).

 

1. Termeni şi condiţii

 

Selectarea celor 20 de artişti care vor participa la întâlnirea curatorială de la Sibiu se va face în urma unui concurs. Concursul este deschis tuturor artiştilor români şi străini pentru care România este ţara de rezidenţă principală. Căutăm participanţi a căror carieră internaţională nu este total consolidată, promovarea şi susţinerea artiştilor emergenţi fiind două dintre obiectivele primare ale CURATORS’NETWORK.

Fiecare artist sau grupare artistică trebuie să depună un dosar care să conţină conceptul unui proiect artistic care nu a fost încă produs, care a fost finalizat recent, care nu a fost expus sau publicat la nivel internaţional. Lucrări cu orice tematică, realizate în orice mediu de exprimare artistică (desen, grafică, pictură, sculptură, fotografie, instalaţie, artă video, sound art, performance, etc.) vor fi acceptate.

Artiştii pot depune proiectele în formulă individuală sau colectivă (în cazul din urmă, trebuie desemnat un reprezentant al grupului).

La final, din toate dosarele depuse vor fi alese 20 de proiecte. Nu există limită de vârstă, iar participarea la concurs este gratuită.

 

2. Documentaţia, procedura de depunere a dosarului şi termene limită

 

Proiectele trebuie depuse în format PDF folosind formularul de înregistrare digitală accesibil pe site-ul în limba română al proiectului CURATORS’NETWORK: www.curators-network.eu/sibiu.

Nu vor fi acceptate lucrări originale şi dosare care conţin material tipărit.

Aplicaţiile se pot depune în perioada 25 aprilie – 17 mai 2012. Jurizarea va avea loc în datele de 19 şi 20 mai 2012. Componenţa juriului, alcătuit din 4 persoane cu drept de vot şi un mediator fără drept de vot va fi anunţată ulterior. Decizia juriului va fi făcută publică în săptămâna 21 – 27 mai 2012.

Fiecare participant trebuie să completeze formularul de participare (disponibil pe site-ul www.curators-network.eu/sibiu), adăugând următoarele informaţii:

–         o scurtă biografie a artistului (în engleză), care să nu depăşească 700 de caractere

–         o scurtă descriere a proiectului (în engleză), care să nu depăşească 700 de caractere

–         un dosar al proiectului în format PDF (în engleză), a cărui mărime să nu depăşească 2,5 Mb

–         un dosar în format PDF care să conţină descrierea unor proiecte anterioare (în engleză), a cărui mărime să nu depăşească 2,5 M

–         o fotografie în format JPG care să ilustreze proiectul ales de artist pentru prezentare, a cărei mărime să nu depăşească 550 kb

Toate materialele depuse trebuie să fie în limba engleză pentru că documentele prezentate de către artiştii selectaţi vor fi înscrise automat în baza de date digitală CURATORS’NETWORK, iar acest conţinut este disponibil doar în limba engleză.

 

3. Criterii de evaluare

 

–         calitatea şi coerenţa proiectului

–         inovaţia artistică şi originalitatea ideilor

–         sustenabilitatea proiectului având în vedere obiectivele concursului

–         profilul profesional al participantului

 

4. Publicaţia

 

Cei 20 de artişti selectaţi au  responsabilitatea de a pregăti un text critic, alături de o selecţie de imagini necesare pentru a produce o publicaţie disponibilă pentru întâlnirea curatorilor de la Sibiu (18 – 24 iunie 2012).

 

5. Activitate

 

Sesiunile de evaluare a portofoliilor celor 20 de artişti vor avea loc la Galeria de Artă Contemporană a Muzeului Naţional Brukenthal din Sibiu în zilele de 19, 20 şi 21 iunie 2012. Fiecare artist va fi informat de data şi ora exactă a prezentării lui în avans. Artiştii trebuie să pregătească prezentarea lucrărilor în formatul pe care îl consideră cel mai potrivit (digital sau manual), alături de resursele tehnice şi de echipamentul necesare pentru a vizualiza conţinutul lucrărilor (laptop, etc.).

 

6. Baza de date digitală şi platforma CURATORS’NETWORK

 

Toţi artiştii selectaţi vor avea un profil permanent, pe care îl pot întreţine personal în baza de date digitală CURATORS’NETWORK, şi pe care îl pot folosi pentru a promova lucrările lor la nivel internaţional; în cursul acestui proces, artiştilor li se va oferi asistenţă. Artiştii pot să îşi editeze profilul aşa cum consideră de cuviinţă, cu condiţia ca toate textele publicate în acel profil să fie scrise în engleză; în egală măsură, profilul digital poate fi inclus ca link extern pe propria pagină web.

 

7. Acceptarea termenilor de concurs

 

Participarea la acest concurs implică acceptarea deplină a condiţiilor prezentate mai sus.

 

Pentru informaţii suplimentare, puteţi să le contactaţi pe Anca Mihuleţ ([email protected]) sau pe Oana Iordan ([email protected]).

 

Sorin Vreme, Schiţă pentru instalaţie site-specific, Galeria de Artă Contemporană a Muzeului Naţional Brukenthal, 2012. Courtesy artistul.