O plimbare in orasul medieval Veliko Tarnovo, Bulgaria, impreuna cu artistul Aurel Tar, 7 aprilie 2012.
fotoreportaj Lucian Muntean
Veliko Tarnovo are un cadru natural si o arhitectura care te duc cu gandul la Luxemburg si San Marino, iar atmosfera de pe strazi aminteste de Poble Espanyol din Barcelona. Originalitatea vine poate din amprenta lasata de comunism si de tranzitia ulterioara.
Populatia orasului Veliko Tarnovo este de aproximativ 65 000 locuitori fiind un important centru administrativ, cultural, istoric si turistic al Bulgariei.
Veliko Tarnovo este considerat orasul cu cel mai glorios trecut istoric din Bulgaria.
Vestigiile din Dealul Tsarevets sunt datate inaintea Erei Bronzului (secolul XIII a.Chr.). Primele asezari de aici au fost locuite de Traci.
Locul a cunoscut o inflorire deosebita intre secolele VI a.Chr. – I p.Chr.
In anul 1187 Turnovgrad devine capitala Regatului Bulgar (cea de a treia capitala in istoria Bulgariei). Urmatoarele doua secole sunt cunoscute drept perioada de “aur”.
Palatul Tarului si Patriarhia Bulgariei au fost situate pe Dealul Tsarevets iar casele boierilor precum si multe biserici erau situate pe Dealul Trapezitsa.
Zidurile fortificate ale “orasului interior” protejeau Tsarevets si Trapezitsa iar alte doua cartiere de asemenea fortificate, formau “orasul exterior”.
In secolele XIII – IV capitala Bulgariei a fost un important centru politic, economic, cultural si economic in Europa.
Astfel, in aceasta perioada Bulgaria a atins o puternica dezvoltare si alaturi de Bizant era prima putere in Vechiul Continent. Au fost construite frumoase palate, manastiri, fortificatii. Scoala de Pictura Turnovo si Scoala Literara Turnovo, ale caror fondatori au fost Patriarhul Evtimii si Teodosii Turnovski erau doua importante centre culturale.
Aici Adunarea Constituanta a elaborat intre 10 februarie si 16 aprilie 1879 prima Constitutie a Bulgariei numita si Constitutia Turnovo, fiind una dintre cele mai democratice din Europa la vremea respectiva. La 17 aprilie 1879 Marea Adunare Constituanta a Bulgariei libere au hotarat la Veliko Turnovo, alegerea sefului statului. In data de 27 iulie a aceluiasi an, Alexander Battenberg a fost ales drept Cneaz al Bulgariei.
Dupa Eliberare, Sofia devine noua capitala a Bulgariei.
fotoreportaje pe aceeasi tema:
http://lucianmuntean.ro/fotoreportaj/85/Veliko_Tarnovo.htm
http://lucianmuntean.ro/fotoreportaj/90/Veliko_Tarnovo_II.htm
Recent Comments