Expoziţia   M O N U M E N T A L

Organizatori: City Business Centre şi  JECZA Gallery

Locaţie: City Business Centre (parterul Clădirii C)

Vernisaj: joi, 26 aprilie 2012, orele 18

Artişti expozanţi:

 

  • Alexandra Bodea
  • Michele Bressan
  • Bogdan Girbovan
  • Teodor Graur
  • Peter Jecza
  • Vlad Olariu
  • Dan Perjovschi
  • Ioan Augustin Pop
  • Cristian Rusu
  • Roman Tolici

 

Curatorul expoziţiei: Andrei  Jecza

 

Prezentarea expoziţiei: Ovidiu Şandor şi Andrei  Jecza.

 

Expoziţia rămâne deschisă în perioada 26 aprilie – 30 mai.

 

La vernisajul expoziţiei va fi prezentat şi catalogul acesteia.

 

 

 

Expoziţia aduce în faţa publicului timişorean o problematică acută a artei contemporane româneşti: conceptul de monumental.

 

 

 

Lungă vreme erodat prin uzul infestat de politic, de-a lungul celor 50 de ani de propagandă şi de ideologizare a artei monumentale, acest concept nu şi-a recâştigat încă deplina libertate şi autonomie. De aceea, această expoziţie încearcă să pună în discuţie, prin reflecţiile plastice ale unor importanţi reprezentanţi ai artei contemporane, problematica extrem de complexă a monumentalului: raportul său cu factorul social, cu cel politic, raportul cu spaţiul în care se integrează, raportul cu materia pe care o foloseşte.

 

Componente îndeobşte asimilate monumentalului – grandoare, măreţie, eroism – sunt puse în discuţie, de-construite sistematic, prin experiment, pentru a crea premisele unei alte aşezări a valorilor, într-o nouă construcţie, validă şi reprezentativă pentru epoca pe care o traversăm.

 

Spaţiul ales pentru expunere este unul neconvenţional: parterul unei clădiri administrative, aflat în faza premergătoare finisajului.

 

Pe lângă sugestia de libertate pe care o induce, această opţiune are şi o încărcătură simbolică: arta excelează în orice mediu, conferindu-i acestuia nobleţe.

 

Atitudinea asumată de artişti este una critică /autocritică, ironică, marcat postmodernă.

 

Mediile folosite sunt, la rândul lor, atipice celor consacrate îndeobşte artei monumentale, pe lângă sculptură, artiştii exprimându-se prin film, pictură sau fotografie.
„A construi pare firesc, dar totuşi, să vorbeşti despre a deconstrui atunci când invoci monumentalul? În fond, monumentele întruchipează finalitatea unui act de construcţie. Cu alte cuvinte, dacă experimentarea sau construcţia par a fi acţiuni cât se poate de fireşti, de la sine înţelese atunci când vorbim de monumentalitate,  şi deconstrucţia îşi are locul ei în actul artistic. Redefinindu-l. Căci a deconstrui  înseamnă a nu ţine cont de clişee şi sisteme deja încetăţenite. Un spaţiu nou se deschide imaginaţiei şi transformărilor”.  

 

                                              (Din textul însoţitor al catalogului, semnat de Ovidiu Şandor)

 

 

 

Andrei JECZA

 

Curatorul expoziţiei

 

Susține activitatea Modernism.RO printr-o donație.