I’M ROMATIC, BABY! / JE SUIS ROMANTIQUE, CHOUCHOU!

Proiect de fotografie și pictură în cadrul

Primăverii cafenelelor inițiat de Institutul Francez-Cluj-Napoca

aprile-mai 2012

Café Piano Cazola

(str Virgil Fulicea nr 3 lângă Casa Matei)

Vernisaj: 24 aprilie 2012 ora 18

Café Piano Cazola

Parteneri:

Institutul Francez-Cluj-Napoca, Universitatea de Artă și Design, Cluj-Napoca, Café Piano Cazola.

Curator: Andor KŐMIVES

Artiști invitați: Dorel GĂINĂ & Andreea ANGHEL + Ștefan BĂDULESCU, Andor KŐMIVES, Mira MARINCAȘ, Ioana OLĂHUȚ, Crina PRIDA.

 

Concept

Proiectul este destinat special acestui spatiu nou apărut în rândul cafenelelor din Cluj-Napoca, dar care are ambiții de a deveni un punct de referință cultural. Ideea acestui eveniment a venit chiar de la denumirea localului galerie: Café Piano Cazola și a atmosferei sale intime pe care o degajă.

Ce mai înseamnă a fi romantic,în ziua de azi ? Intrebarea nu vizează romantismul ca gen cultural, istoric, ci se referă la înțelesul comun, al unei anumite atitudini specific, de a fi visător, sentimental, melancolic, exaltat, sensibil, pasional, idealist etc

A fi romantic în sensibilitatea contemorană tinde sa aibă mai mult un aer peiorativ. Se pare ca aceste calităti umane le întâlnim mai mult în telenovele ieftine, dulcege, și în cărți tip bestseller, cam de old fashion, decât în viața reală. Tinerii se simt atrași mai degrabă de genul gothic, de mister, gravitate, povești sângeroase cu vampiri și fantome decât de povești sentimentale încărcate cu tandrețe și poezie.

Proiectul pune în discuție aceste probleme, de a redefini atitudinea romantică în interpretări vizuale de la sensibilitatea poetică la o tandrețe ironică prin medii diverse de la fotografie la pictură.

Andor KŐMIVES