SUBMARINO/ SUBMARINUL

Regia:  Thomas Vinterberg.

Ţara: Danemarca, Suedia 2010.

Durata: 110 min.

Dramă

Cu: Jakob Cedergren, Peter Plaugborg

VO subtitrare in limba romana.

Noul Cinematograf al Regizorului Roman (NCRR), București (la Muzeul Țăranului Român)

miercuri 18 aprilie 2012 de la 18:30 sau 20:30

joi 19 aprilie 2012 de la 19:00 sau 21:00

 

Submarino e povestea a doi fraţi săraci bântuiţi de o copilărie tragică. Fost deţinut care se luptă cu amintirile dureroase şi cu singurătatea, Nick încearcă să reia legătura cu fratele lui, un dependent de heroină care îşi creşte singur copilul…. Un film de la apreciatul regizor al lui Festen, Dear Wendy şi It’s all about Love.

SYNOPSIS

Încă din şcoala elementară, Nick şi fratele său mai mic au cunoscut povara sărăciei, abuzului şi alcoolului. Caractere puternice, cei doi reuşesc să găsească resurse pentru a se bucura de fratele lor nou-născut. Nu iau în seamă neglijenţa mamei lor alcoolice şi îi oferă copilului dragostea de care acesta are nevoie. Deşi scurtă, această licărire a speranţei îi va urmări şi în viaţa de adulţi…

Prost dispus şi angoasat, Nick, acum în jur de 30 de ani, trăieşte singur într-un apartament închiriat şi întunecos. Pentru a nu se lăsa pradă amintirilor dureroase şi singurătăţii, se refugiază în bere şi sala de fitness. Îşi găseşte alinarea în braţele Sofiei, o frumusete trecută, şi în compania lui Ivan, fratele fostei iubite, labil psihic. Nick nu a depaşit momentul despărţirii de Ana, cu doi ani în urmă, ceea ce l-a aruncat în lumea violenţei şi a închisorii. Incapacitatea lui Nick de a-şi reveni şi a relua legătura cu fratele său de care s-a înstrăinat îl enervează şi mai tare…

Fratele lui Nick ar putea pierde în orice moment custodia fiului său de 6 ani, Martin. Este greu sa fii un tată responsabil cand eşti dependent de heroină. Deşi era convins că a devenit traficant de droguri pentru binele fiului său, totul a rezultat până la urmă în separarea dureroasă de micul Martin.

Nick şi fratele său şi-au trăit viaţa încercand să iubească, să uite şi să înţeleagă. Cei doi frati vor avea în curând ocazia să se regăsească şi să înţeleagă, în sfârşit, că de fapt nu sunt vinovaţi de nimic.

Despre regizor:

Thomas Vinterberg s-a născut în 1969 în Copenhaga, Danemarca. A făcut primul scurt-metraj la 16 ani. Trei ani mai târziu, a fost admis la Şcoala Naţională de Film a Danemarcei, devenind astfel primul student cu o vârsta aşa de mică. Thomas a absolvit în 1993 şi a obţinut nominalizarea la Student Academy Award pentru filmul de absolvire Last Round. Apoi a început colaborarea cu Nimbus Film şi a realizat scurt-metrajul The Boy who Walked Backwards (Baiatul care merge cu spatele) în 1994 şi lung-metrajul de debut Heroes în 1996.

Thomas a cunoscut faima internaţională în 1998 cu al doilea lung-metraj, Festen, care a devenit repede o senzatie primind Premiul Juriului la Cannes. Acesta a fost primul film realizat sub aşa-numitul Dogme Manifesto scris în 1995 de Thomas Vinterberg şi Lars von Trier. Dogme a devenit noul val al cinematografiei în ultimii ani ai mileniului. Fondatorii Dogme Brothers (Thomas Vinterberg, Lars von Trier, Søren Kragh-Jacobsen şi Kristian Levring) au primit premiul Achievement in World Cinema la European Film Awards în 2008.

Thomas şi-a continuat cariera internaţională cu 2 filme în limba engleză, It’s all about Love din 2003 în care au jucat Sean Penn, Claire Danes şi Joaquin Phoenix, şi Dear Wendy din 2005, avandu-i ca protagonişti pe Bill Pullman, Chris Owen şi Jamie Bell. Ambele filme au fost selectate pentru Sundance. În 2007 a realizat comedia When a Man Comes Home.

În afară de lung-metraje, Thomas a realizat şi videoclipuri pentru trupe mari ca Metallica şi Blur.

Submarino este al şaselea lung-metraj al lui Thomas.

DISTRIBUŢIE

Jakob Cedergren – Nick
Peter Plaugborg – Fratele lui Nick/Tatal lui Martin
Patricia Schumann – Sofie
Morten Rose – Ivan
Gustav Fischer Kjærulff – Martin
Sebastian Bull Sarning – Tanarul Nick
Mads Broe – Fratele mai mic al lui Nick
Mei Oulund Ipsen – Mama baietilor
Christian Kirk Østergaard – Tobias
Henrik Strube – Yellow Jimmy
Elias Ehlers – Carsten
Helene Reingaard Neumann – Mona

Echipa

Regia: Thomas Vinterberg
Producator: Morten Kaufmann
Scenarul: Tobias Lindholm & Thomas Vinterberg
Filmul se bazează pe cartea “Submarino” de Jonas T. Bengtsson
Director de imagine: Charlotte Bruus Christensen
Montaj: Andri Stein Gudmundsson & Valdis Oskarsdottir
Sunetist: Kristian Eidnes Andersen
Production Design: Torben Stig Nielsen
Costume: Margrethe Rasmussen
Machiaj: Bjørg Serup