Proiectul „Şcoala altfel” iniţiat de Ministerului Educaţiei este o săptămână dedicată activităţilor educative în afara pereţilor şcolii. Cu această ocazie, Institutul francez din Cluj participă ca partener al proiectului, printr-un program de educaţie în domeniul filmului şi al dezvoltării durabile pentru copii şi adolescenţi.
Serie de mini-documentare pentru copii între 7 şi 10 ani, care ne invită să ne cufundăm în universul copiilor din întreaga lume, şi în special din ţările francofone, pentru a-i urmări, de la trezire şi până la sosirea lor la şcoală. Această întâlnire este o nemaipomenită fereastră deschisă către lume şi diversitatea sa.  Filmele fac parte din proiectul Astra Film Junior On Tour şi sunt dublate în limba română. Şi-au anunţat deja participarea peste 570 de copii.

Invitatul special al acestei săptămâni este regizorul francez Vladimir Léon. El realizează în special filme documentare despre istorie în relaţia sa intimă cu prezentul, ca în Nissim dit Max (2003), o evocare a comunismului prin intermediul portretului propriului său tată. Prezent în România, el va anima ateliere pentru elevi la Dej şi Baia Mare şi se va întâlni cu publicul clujean în data de 4 aprilie la Cinema Victoria şi în 5 aprilie la cinema Mărăşti.

Mediateca Institutului francez va primi pe tot parcursul săptămânii Şcolii altfel vizita a peste 400 de elevi de la mai multe şcoli şi licee din Cluj-Napoca, Reghin, Alba-Iulia, Turda, Luduş şi Beclean.
Elevii vor avea ocazia să descopere comorile mediatecii: peste 15000 de cărţi, o vastă colecţie de benzi desenate, 1000 de filme şi peste 2000 de CD-uri, precum şi materiale dedicate special tinerilor. În plus, vor avea ocazia să vadă expoziţia organizată cu ocazia Săptămânii dezvoltării durabile, intitulată „A hrăni omenirea, miza secolului”.

Detalii program:
raluca.ghervan @ institutfrancais-roumanie . com
www.institutfrancais-roumanie.com