Casa de Licitaţie Ara Art Collection organizează joi, 29 martie, începând cu ora 19.00, în sala Galateca de la Biblioteca Centrală Universtitară “Carol I” (Str. C.A. Rosetti nr. 2-6)  o nouă licitaţie eveniment.

Peste 100 de tablouri pot fi vizionate în cadrul expoziţiei ce precede licitaţia.Vedetele sunt însă incontestabil lucrările semnate de Nicolae Grigorescu şi Nicolae N. Tonitza.

De altfel, una dintre cele mai importante lucrări care vor intra în licitaţie este “Moara” lui Nicolae Grigorescu, evaluată la 20.000 euro, preţ de pornire. Lucrarea aparţine primei perioade petrecute de Grigorescu în Franţa (1861-1869), iar ultimul preţ oferit pe o lucrare din aceeaşi periodă a fost de 210.000 euro.

“Pictorul copiilor”, Nicolae N. Tonitza, este prezent în licitaţia Ara Art cu trei lucrări. “Basmaua roşie” a fost evaluată la 2.400 euro. Cu ochi foarte mari, cu figura tristă şi îngândurată, fetiţa cu basma roşie semnifică “emoţia unui tată”, preţul de piaţă pentru această temă, în aceeaşi tehnică, a evoluat de-a lungul timpului de la 3.700 euro, la 10.000 euro. Celelalte două tablouri semnate Tonitza sunt acuarela pe hârtie “Clopoţei”, evaluaţi la 1.600 euro, şi un „Nud” în tuş pe hârtie, cu preţ de pornire de 600 euro (tema nudului cu halat a oscilat între 2.400 euro şi 6.000 euro).

Licitaţia este întregită de alte lucrări valoroase semnate de Theodor Pallady, Francis Şirato, Henri Trenk, sau Octav Băncilă. Nu lipseşte din ofertă Avangarda, cu reprezentanţii săi de frunte M.H. Maxy, Corneliu Michăilescu, Marcel Iancu, Mattis Teutsch sau Hans Eder, dar nici alte nume familiare cunoscătorilor în domeniu, precum Nicolae Dărăscu, Lucian Grigorescu, Samuel Mutzner, Dimitrie Ghiaţă,  Ion Ţuculescu,  Adam Bălţatusau Camil Ressu.

 

Expoziţia premergătoare licitaţiei poate fi vizitată  la Biblioteca Central Universitară până în ziua licitaţiei, între orele 11:00-19:00.

Lucrările pot fi vizionate şi pe site-ul Casei de licitaţii Ara Art Collection,www.araart.ro.