“Strategiile reducţioniste ale abstracţiei” la  Casa Artelor, din 4 martie 2012

Marius Burhan este un pictor de esenţă intelectuală care, supunându-se disciplinei aspre a doctoratului, interoghează pictura prin grila complexă, atent construită a conceptelor. Pictorul nu se abandonează intuiţiei sau gestului, nu cedează văzului ci, asemeni multor maeştri, urmează intelectului; el experimentează continuu şi perseverent, cu luciditate şi inteligenţă gramatici ale limbajului pictural adresându-se compoziţiei mai mult decât culorii, construind, aşadar, prin eşafodaj, tensiunile cromatice şi semantice ale imaginii.

Fie că apelează la rezolvări plastice recunoscute, fie că le amendează prin spaţializare, introducând a treia dimensiune în compoziţia lucrărilor, Burhan se arată a fi un foarte eficient discipol al şcolilor minimaliste şi structuraliste, revizitând muzeul cu fervoare şi folos. Fervoarea, chiar rece, este evidentă în cantitatea şi excelenţa lucrărilor finite, ca şi a schiţelor în culoare care s-au aglomerat în largul atelier.

Folosul va fi curând evident pentru că urmarea acestui ingenios, răbdător şi cu adevărat spectaculos exerciţiu de inteligenţă şi supunere, va fi, neîndoielnic, eliberarea, aflarea drumului, chiar lăturalnic şi umbrit, dar sigur al său, pe care pictorul va păşi în exprimarea emoţiei eliberate de retorică şi precept. Ceea ce putem admira acum este frumuseţea deplină a unui excelent exerciţiu de cunoaştere şi construcţie de sine prin frecventarea modelelor minimaliste de autoritate.

Expoziţia sa “Strategiile reducţioniste ale abstracţiei” de la Casa Artelor din Mogoşoaia va fi prefaţată de criticul de artă dr. Alexandra Titu, duminică, 4 martie, la ora 16.

Parteneri media: modernism, diseara, senso tv, artactmagazine, calendar evenimente, looms.

Doina Mândru

 

CONSILIUL GENERAL AL MUNICIPIULUI BUCURESTI

“Palatele Brâncoveneşti de la Porţile Bucureştiului”                                

Strada Valea Parcului nr. 1, Mogoşoaia, Ilfov

Tel. 021-350 66 19; fax 021-350 66 18; www.palatebrancovenesti.ro

Nr. 694/29.02.2012