MARTURII XXI – REVIZITAND TRECUTUL
O colectie de interviuri video
la PLATFORMA (in cadrul MNAC-Anexa, Calea Mosilor 62-68, etaj 1, Bucuresti)
1 – 19 februarie 2012. Vernisaj 1 februarie ora 18.00
MARTURII XXI – REVIZITAND TRECUTUL este o colectie de interviuri video cu artisti, critici si istorici de arta care au jucat un rol major pe scena artistica romaneasca dinainte de 1989. Acestia povestesc despre: contextul artistic, politic si social al acelor ani, proiectele personale si spatiile unde puteau expune, cenzura si efectul ei asupra creatiei artistice, sistemul de invatamant artistic (profesorii care au avut un rol formator in pregatirea lor, colegii pe care i-au avut, accesul si natura surselor de informare in timpul anilor 60, 70, 80), etc.
Proiectul este coordonat de Aurora Kiraly, dupa un concept elaborat impreuna cu Iosif Kiraly.
Interviurile sunt realizate de: Raluca Nestor, Cristiana Radu, Magda Radu si Oana Tanase.
La intrebarile lor raspund: Geta Bratescu, Magda Carneci, Constantin Flondor, Mircea Florian, Ion Grigorescu, Peter Jacobi, Wanda Mihuleac, Mihai Oroveanu, Alexandra Titu, Gheorghe Vida, Ioana Vlasiu.
Imagine: Valentin Purza
MARTURII XXI – REVIZITAND TRECUTUL functioneaza ca un proiect in-progress. El ar trebui continuat si dezvoltat cu alte serii de interviuri in viitor. In acest stadiu proiectul ofera o baza de date care contine documentatii video extensive pe care le consideram extrem de folositoare pentru istoricii de arta, tinerii artisti, studentii sau jurnalistii romani si internationali interesati sa se informeze in vederea realizarii unor proiecte, texte sau articole. Aceasta documentatie poate fi vizionata la cerere. Colectia prezentata in expozitie include versiunea montata, subtitrata in limba engleza, in scopul de a promova aceste filme documentare si catre un public international. In viitorul apropiat aceasta versiune a interviurilor va fi disponibila si online.
Chiar daca in ultima decada au fost facute mai multe eforturi in procesul de documentare a creatiei artistilor romani importanti, sunt inca multe de facut pentru recuperarea trecutului recent al artei romanesti. Impedimente de ordin financiar, dar nu numai, au impiedicat realizarea unor studii extensive si publicarea unor materiale exhaustive despre arta moderna si contemporana romaneasca. In ultimii ani acest vacuum a fost recuperat partial prin diferite expozitii, proiecte, publicatii initiate de institutii, fundatii, artisti, critici de arta si curatori. Proiectul de fata aduce un material documentar valoros al carui scop principal este recompunerea contextului artistic, politic si social care a influentat scena artistica romaneasca in a doua jumatate a secolului al XX-lea.
In timpul expozitiei va fi realizata o noua serie de interviuri cu o parte dintre vizitatori. Acestia vor fi invitati in fata camerei sa impartaseasca propria lor versiune si interpretare despre arta contemporana romaneasca dinainte de 1989, adaugand propriile lor amintiri sau povesti pe care le-au auzit sau citit. Aceste scurte reactii (inregistrari video) vor avea 10-15 minute fiecare si vor fi prezentate in timpul unui eveniment punctual viitor la Platforma (in cadrul MNAC Anexa) ca o reactie la proiectul MARTURII XXI – REVIZITAND TRECUTUL. Dupa expozitie aceste inregistrari vor fi incluse pe blogul spatiului Platforma si in arhiva online a proiectului.
Proiect realizat de: Galeria Noua
Cu sprijinul financiar: Erste Foundation , AFCN
Cu sprijinul: MNAClab
Mulţumiri speciale: Christine Boehler – Director of Programme Culture, Erste Foundation, Mihai Oroveanu – director general MNAC, si artistelor Carmen Dobre, Simona Dumitriu, Larisa Sitar, Simona Vilau pentru colaborarea in cadrul proiectului.
Recent Comments