Expoziția Concursului Internațional de Creație Vizuală ”Eminesciana” 2012 – ediția a II-a, organizată sub Înaltul patronaj al U.A.P.R. –  Filiala Iași, reprezintă materializarea proiectului internațional cu același titlu și are drept parteneri M.E.C.T.S., I.S.J. Iași și Universitatea de Arte ”George Enescu” Iași.

Evenimentul este găzduit de Galeriile Tonitza și Galeria Cupola în perioada 10 – 31 ianuarie 2012 și reunește peste 120 de artiști consacrați din 11 județe ale României (Iași, București, Timișoara, Bacău, Galați, Bihor, Suceava, etc.) dar și din alte țări: Republica Moldova (5 participări), Franța (3 participări), Serbia (2 participări), Anglia, Canada, Belgia și Suedia (câte o participare), care demonstrează succesul manifestării.

Și în această ediție Iașul este reprezentat prin adevărați Maeștri internaționali ai artelor frumoase, prin nume de referință din artele plastice autohtone, cât și prin confrați din generația tânără. Prezența pe simezele Galeriilor Tonitza și Cupola Iași a majorității secțiunilor artistice, deci și a unei mari diversități de tehnici a permis experimente deosebite. Sursa de inspirație – creatia eminesciană, fiind deosebit de generoasă a asigurat de asemeni transpuneri interesante și abordări originale.

Calitatea de excepție a exponatelor a făcut aproape imposibilă o ierarhizare impunând multe nominalizări, diplome de onoare și de excelență, premii special, medalii și trofee.

Vernisajul va avea loc duminică, 15 ianuarie 2012, orele 17.00, la Galeria Cupola Iași. Prezentă: criticul de artă Valentin Ciucă și de președintele Uniunii Artiștilor Plastici din România – Filiala Iași, profesor univ. dr. Constantin Tofan.

Coordonator general de proiect, profesor – pictor Ofelia Huțul