Transilvania Film deschide seria lansarilor cinematografice din acest an cu o sensibilă poveste de dragoste realizată de regizorul chilian Matías Bize: Viaţa peştilor | La vida de los peces, selecționat la Festivalul Internațional de Film de la Veneția.

Din 13 ianuarie 2012, în cinematografe în România. În prima săptămână filmul va rula în Bucureşti la Hollywood Multiplex şi la Scala.


Ce a scris presa chiliană despre Viața peștilor după premiera sa națională:

Rezultatul este excelența absolută.”
Ascanio Cavallo, suplimentul “Sabado”, ziarul El Mercurio

“Matías Bize demonstrează calități regizorale uluitoare.”
Rene Naranjo, ziarul The Clinic

“Matías Bize, la acest nivel, este de departe cel mai serios și sclipitor cineast chilian.”
Ana Josefa Silva, ziarul La Segunda

“Căutarea sa avansează cu pași siguri. Incredibil.”
Christian Ramirez, revista Capital

“Acel moment, când privirile trădează frustrare iar tăcerile vorbesc, este momentul când Viața peștilor atinge emoția pură,”
Marcello Macellari, ziarul El Mercurio Valparaiso.

“Este cel mai bun film al lui de până acum, deoarece selectează cu atenție ceea ce vrea să propună și își concentrează energiile în posibilitățile oferite de actori, locații și dialoguri.”
Lidice Varas, ziarul La Nacion

“Viața peștilor, o poveste memorabilă cu interpretări excelente.”
Ernesto Garrat, suplimentul “Wiken”, ziarul El Mercurio
“Viața peștilor are unul din cele mai bune finaluri din cinematografia chiliană.”
Alejandro Alaluf, ziarul La Tercera

“Matías Bize nu își contemplă propria lume, ci îmbogățește și amplifică orizonturile propriei meserii.”
Antonio Martinez, suplimentul “Wiken”, ziarul El Mercurio

Despre poveste:
Andrés are 33 de ani și pare să aibă viața perfectă: a trăit la Berlin în ultimii 12 ani, lucrând ca jurnalist, călătorește în jurul lumii, descriind locuri și stiluri de viață, cu viziunea unui turist veșnic imparțial și intransigent. Acum, întors în Chile, țara lui natală, se află la petrecerea unui prieten, înconjurat de oameni pe care nu i-a văzut de când avea 21 de ani, mulți dintre ei buni prieteni deveniți acum aproape necunoscuți.
Reîntâlnirea cu viața pe care o lăsase în urma îl face pe Andrés să înțeleagă că nu-și încheiase nici pe de parte socotelile cu trecutul. Pe măsură ce noaptea continuă, începem să înțelegem că un eveniment tragic leagă acest grup, eveniment ce a determinat plecarea lui Andrés. Mai mult, la petrecere se află și Beatriz, fosta lui iubită, poate persoana de care are cea mai mare nevoie.
Partenerii de promovare în România ai filmului sunt: Radio Guerrilla, Cinemagia, Cinefan, Film Reporter, Hipmag, Metropotam.ro, B365, Kamikaze, CinemaRx, Modernism.ro, Filme Tari și Trailer.ro.

VIZIUNEA REGIZORALĂ


Viața peștilor este un film care are loc în “timp real”. Protagonistul său, Andrés, petrece 83 de minute confruntându-și trecutul și prezentul. Iar acest lucru i-ar putea foarte ușor afecta viitorul.

Andrés se simte ca un turist în țara lui natală și în mijlocul prietenilor săi. Spectatorii vor trăi filmul prin ochii lui Andrés, prin ochii acestui turist care devine, în cele din urmă, parte din peisaj.

Viața peștilor este o dramă care vorbește despre “oportunități pierdute”, “vechi prieteni”, “a doua cea mai mare oportunitate pierdută” și “marea dragoste a vieții”. Filmul are loc într-o singură noapte la o petrecere. Este o poveste care are loc într-o singură locație și într-o singură perioadă narativă. Spectatorii îl urmăresc pe Andrés, voyeuristic, cum încearcă să părăsească petrecerea.

Ideea mea a fost să spun povestea cât mai simplu posibil și să-l urmăresc pe Andrés de-a lungul acestui proces.

Am vrut să spun povestea într-un mod emoționant; folosind camera pentru a pătrunde în inima personajelor. Dialogul este foarte important în acest film, dar în anumite cazuri ceea ce nu este rostit, tăcerile, privirile, sunt chiar mai importante.

Conceptul de “rămas bun” este un alt lucru important pe care am vrut să-l tratez. Aici au loc cele mai importante momente în relații. Nu știm dacă le vom mai vedea vreodată pe aceste persoane sau nu Astfel, tot filmul are loc pe măsură ce Andrés părăsește petrecerea și își ia rămas bun.

În general “petrecerile” s-ar putea să fie ultimele activități unde mai putem întâlni interacțiune umană. Restul se rezumă la internet și relații virtuale. De aceea mi se pare că o petrecere este locul perfect pentru a analiza societatea în întregul său.

Acesta este cel mai personal subiect al meu, o poveste de dragoste pe care o simt de cea mai mare însemnătate și cea mai mare complexitate. Acest film reflectă evoluția mea ca regizor și mă reprezintă cel mai bine.

BIOGRAFII

REGIZOR

Matías Bize

Matías Bize a absolvit Școala Chiliană de Film. La 23 de ani a regizat filmul Sabado / Sâmbătă (2003), care a avut premiera mondială în competiția oficială a Festivalului de Film Mannheim-Heidelberg. Filmul a câștigat 4 premii, printre care și Premiul “Rainer Werner Fassbinder”, și a continuat să participe în numeroase festivaluri și să primească premii și recenzii excelente.

A urmat filmul En la Cama / În pat (2005), o co-producție Chile-Germania, care a avut premiera mondială la Festivalul de Film de la Locarno. A câștigat Spicul de Aur la Festivalul Internațional de Film de la Valladolid, făcându-l pe Matías cel mai tânăr regizor care a obținut acest premiu. Filmul a strâns peste 36 de premii internaționale și a fost distribuit comercial la nivel mondial. Revista de specialitate “Cahiers du Cinéma” l-a descris pe Matías drept “cel mai promițător regizor din cinematografia chiliană.”

A regizat în Barcelona Lo Bueno de Llorar / Beneficiile plânsului (2007), o co-producție Spania-Chile care a avut premiera mondială la Festivalul de Film de la Locarno. A primit Premiul special al Juriului și Premiul criticii la Festivalul Internațional de Film de la Valdivia. Filmul a obținut numeroase premii la diverse festivaluri internaționale.

În prezent, Matías lucrează la promovarea noului său film, Viața peștilor (2010), selecționat la Festivalul Internațional de Film de la Veneția.

Producător

Adrián Solar

Din 1984 a fost producătorul executiv a peste douăzeci și cinci de filme în Germania, Argentina, Brazilia și Chile.

Lucrează ca producător executiv al propriei sale companii CENECA Producciones. A produs următoarele filme: “Mi mejor enemigo”, (2004, regizat de Alex Bowen, co-producție cu Argentina), “El Huesped” (2005, regizat de Coke Hidalgo), “En la cama”(2005, regizat de Matías Bize), “La Vida de los Peces” (Viața peștilor) (2010, regizat de Matías Bize).

Este, de asemenea, co-producătorul filmelor:

  • “Dois pérdidos numa noite suja” (Brazilia/Chile, 2002, regizat de José Joffyli)
  • “Cuase dois hermanos” (Brazilia/Chile, 2004, regizat de Lucia Murat)
  • “Prohibido Prohibir “ (Brazilia/Chile 2007, regizat de Jorge Durán)

În 2007 a primit premiul Luis Buñuel din partea Federației Producătorilor Ibero-Americani (Federación Iberoamericana de Productores) pentru producția filmului: En La Cama (În pat).

Distribuție

Santiago Cabrera

Santiago Cabrera filmează în prezent filmul istoric Cristiada, alături de Andy Garcia și Peter O’Toole, în care joacă rolul părintelui Vega, un preot devenit general în timpul războiului Cristeros-ilor din Mexic, 1920. A putut fi văzut recent în Che, de Steven Soderbergh, alături de Benecio del Toro, în care a câștigat aprecierea criticilor pentru interpretarea rolului legendarului comandant de gherilă, Camilo Cienfuegos.

Santiago a studiat la pretigioasa școală “Drama Centre” din Londra, sub îndrumarea cunoscuților instructori Yat Malgrem și Christopher Fettes, printre ai căror studenți se numără mari actori ca Sir Sean Connery și Sir Anthony Hopkins.

În timpul ultimului an de cursuri aici, și-a făcut debutul, cu roluri mici, pe micile ecrane britanice. Primul său rol după absolvire a fost Montano în Othello, la London Greenwich Theatre, regizat de Rupert Goold. L-a interpretat de asemenea pe Romeo, în punerea în scenă a piesei Romeo și Julieta a teatrului londonez Middle Temple Hall.

Cabrera a jucat în filmele Love and Other Disasters / Dragoste si alte dezastre (2006), alături de Brittany Murphy, și Haven / Refugiul (2004), alături de Orlando Bloom și Bill Paxton, înainte să-și facă debutul pe micile ecrane din America în rolul lui Octavius în mini-seria Empire / Imperiul produsă de ABC. Este cunoscut mai ales pentru rolul care l-a făcut remarcat în primul sezon de succes al serialului Heroes / Eroii, produs de NBC. L-a interpretat pe Isaac Mendez, un artist dependent de heroină, ale cărui opere întunecate, violente și apocaliptice sunt premoții ale evenimentelor viitoare.

Santiago va putea fi văzut în curând în comedia romantică Meant To Be, alături de Kelly Reilly și Mia Maestro.

Cabrera a crescut în Londra, România, Toronto și Madrid. Deși, pentru el, Santiago, Chile, este orașul său natal, în prezent își împarte timpul între Londra și Los Angeles. Vorbește, pe lângă spaniolă, limba sa maternă, engleză, franceză și italiană.

Viața peștilor este primul său proiect în țara sa natală, Chile.

Blanca Lewin

Bianca Lewin s-a născut în 1974, în Santiago, Chile.

După absolvirea secției de actorie a universității din Chile (Pontificia Universidad Católica de Chile), și construit, din 1997, o carieră de succes în teatru, televiziune și film.

Filmografia ei include (toate roluri principale) Angel Negro (1999) și Sangre Eterna (2002), ambele regizate de Jorge Olguín; Sábado (2003), En la Cama (În pat, 2005) și La Vida de los Peces (Viața peștilor, 2010), regizate de Matías Bize; în străinătate, a avut roluri principale în Íntimos y Extraños (Ruben Alonso, Spania, 2008) și New Brooklyn (Chris Cannucciari, SUA 2009). A primit premii atât pentru Sábado cât și En la Cama, alături de celelalte premii câștigate de filmele lui Matías Bize.

Pentru Sábado / Sâmbătă a câștigat Mențiunea specială pentru Cea mai bună interpretare la cea de-a 52-a ediție a Festivalului Internațional de la Mannheim (Mannheim-Heidelberg, Germania, noiembrie 2003) și premiul pentru Cea mai bună interpretare feminină la Festivalul Internațional de Film Down Under (Australia, 2004).

En la Cama / În pat i-a adus în Chile, în 2005, următoarele premii: „Cea mai bună actriță Wikén, Cel mai bun film chilean 2005”, acordat de revista Wikén; Cea mai bună actriță, acordat de APES (Asociația Jurnaliștilor Artelor Interpretative) și „Paoa” pentru Cea mai bună actriță într-un rol principal la cea de-a 17-a ediție a Festivalului Internațional de Film Viña del Mar. În 2006, premiul “Pedro Sienna” pentru Cea mai bună actriță în rol principal (Consiliul Național pentru Cultură și Arte) și premiul “Altazor” (premiul național în arte) pentru Cea mai bună actriță.

În străinătate, tot pentru En la Cama / În pat, a primit premiul pentru Cea mai bună actriță la cea de-a 10-a ediție a Festivalui Internațional de Film “El Cine” din Lima (Peru). În 2007, premiul „Afrodita de Argint” pentru Cea mai bună interpretare feminină la cea de-a 2-a ediție a Festivalului Internațional de Film din Cipru, precum și Premiul FIPRESCI pentru Cea mai bună interpretare feminină dintr-un film străin la cea de-a 18-a ediție a Festivalului Palm Springs (SUA).

Imagine

Barbara Alvarez

S-a născut pe 3 ianuarie, 1970, la Montevideo, Uruguay. Între 1988-1991, a urmat științele comunicării la Universitatea Catolică din Uruguay. În aceeași perioadă a făcut cursuri de fotografie și introducere în cinematografie. În 1992, a început să lucreze ca asistent de cameră pentru diverse case de producție din Montevideo. În 1997 a frecventat cursul de imagine al Școlii Internaționale de Film și Televiziune din San Antonio de los Baños, Cuba, ținut de Raúl Rodriguez DP.

Din 1994 a lucrat ca director de imagine pentru spoturi TV, videoclipuri, documentare, scurt metraje și lung metraje. O parte din aceste proiecte au fost realizate în Argentina, Brazilia, Chile, Danemarca, Uruguay și Venezuela.

Lung metraje:

•“25 watts”- Uruguay, 2000. regia Pablo Stoll, Juan Pablo Rebella

•“El Viaje hacia el Mar”- Uruguay, 2002. regia Guillermo Casanova

•“Whisky”- Uruguay, 2003. regia Pablo Stoll, Juan Pablo Rebella

•“El Custodio”- Argentina, 2005. regia Rodrigo Moreno

•“Acné”- Uruguay, 2007. regia Federico Veiroj

•“La Mujer sin Cabeza”- Argentina, 2007. regia Lucrecia Martel

•“Rompecabezas”- Argentina, 2009. regia Natalia Smirnoff

•“La Vida de los Peces”- Chile, 2009. regia Matías Bize

Documentare:

•“Jaime Roos a las 10”- Uruguay, 1994. regia Guillermo Casanova

• “Aiguá, abrevadero del alma”- Uruguay, 1997. regia Alberto Kurukz

•“Las lágrimas de Eros”- Uruguay, 1998. regia Maida Moubayed

•“Vacuum”- Uruguay-Germania, 2005. regia María Teresa Curzio

Scenarist

Julio Rojas

Julio Rojas este un autor și scenarist chilian. Printre lucrările sale se numără lung metrajul Sabado / Sâmbătă (Premiul “Rainer Werner Fassbinder” la Festivalul de Film din Mannheim), Mi mejor enemigo și En la Cama / În pat, ultimele două nominalizate la Premiile Goya, categoria Cel mai bun film străin.

ECHIPA

Casa de producție CENECA PRODUCCIONES.
Cu participarea   ARTE FRANCE și TELEVISIÓN NACIONAL DE CHILE

Distribuție
Andrés                            Santiago Cabrera
Beatriz                             Blanca Lewin
Mariana                          Antonia Zegers
Pablo                               Víctor Montero
Ignacio                            Sebastián Layseca
Roberto                           Juan Pablo Miranda
Guille                               Luz Jiménez
Caro                                 Maria Gracia Omegna
Daniela                            Alicia Rodríguez
Maca                               Francisca Cárdenas
Jorge                               Diego Fontecilla

Echipa tehnică
Regie                                Matías Bize
Producător                      Adrian Solar
Scenariu                           Julio Rojas / Matías Bize
Imagine                            Barbara Alvarez
Scenografie                      Nicole Blanc
Montaj                             Javier Estevez
Muzică                             Diego Fontecilla
Producător Asociat        Paulo De Carvalho, Klara Beverly, Nathalie Trafford

Gen                                Dramă
Format                                     35mm / color
Durata                             83 min.
Dialoguri                          Spaniolă
Țara de producție              Chile