In ultima vreme din ce în ce mai mulți oameni au devenit interesați în arta contemporană est europeană. Și acest lucru este de înțeles: nu cu mult timp înainte aceleași lucruri care au schimbat regimul politic din aceste țări au dat artiștilor o gură de aer proaspăt: aceștia sunt deschiși la tot ce e nou și nu se tem de experiment, nu se agață de dogme. Expoziția Post Umanism găzduită și promovată de V-Art Gallery din Moscova, în parteneriat cu Năsui Colecție privată&Galerie, prezintă patru artiști români:Francisc Chiuariu, Ana Maria Micu, Cătălin Petrișor, Bogdan Rața, care nu se tem să ne dezvăluie abordări ne-triviale ale artei contemporane.

Salturile tehnologice ultrarapide conduc către evenimente imposibil de imaginat pentru specia homo sapiens. Dezvoltarea și accesibilizarea pe scară largă a tehnologiilor care să elimine îmbătrânirea și să mărească mult capacitățile umane intelectuale, fizice și psihologice sunt posibile și de dorit.

Inteligența artificială este capabilă să se autoîmbunătățească și depășește capacitățile creierului uman. Ritmul de creștere exponențial al vitezei de calcul determinat de acest tip de inteligență schimbă structura Universului care a cunoscut până acum o evoluție lineară bazată pe singularitate.

Această evoluție exponențială conduce către oameni aproape nemuritori și către niveluri înalte de superinteligență care se răspândesc rapid în întreg Universul. Fuzionarea dintre inteligența biologică și cea non-biologică, soft tehnologia și social media accelerează transformările speciei umane și odată cu ele valorile umanității și condiția umană.

În arta contemporană tranziția de la era postindustrială la cea informațională este abordată neașteptat de actual de patru artiști români, Francisc Chiuariu, Ana Maria Micu, Cătălin Petrișor și Bogdan Rața. Subiectul acestei tranziții generale umane este familiar spațiul estic european pentru că pornește de la experiența istoriilor recente. Lucrările lor prezintă diferite aspecte ale realităților unei lumi postpolitice, postgenetice, postnucleare, postcrize, postpetrol care a traversat aceste etape înspre minunatele realități virtuale. Proiectul „Post Humanism” prezintă umanitatea ce își conștientizează noile posibilități ale naturii sale, în timp ce inteligența artificială devine conștientă de sine.

Artiștii Francisc Chiuariu, Ana Maria Micu, Cătălin Petrișor, Bogdan Rața au participat la cea de-a patra ediție a Bienalei de Artă Contemporană de la Moscova, secțiunea Proiecte Speciale, în cadrul proiectului românesc „Colorând griul – Al doilea val de artiști contemporani emergenți români”.

vezi mai multe:

Post Umanism românesc la Moscova