Vernisaj Şetran/Leonte

În seara zilei de 15 decembrie 2011 a avut loc vernisajul expoziției Șetran/Leonte. Publicul a început să sosească devreme în concept store-ul Moir de pe B-dul Iancu de Hunedoara 64, imediat după orele 19 spațiul devenind neîncăpător pentru apropiații, admiratorii și susținătorii artiștilor expuși, Vladimir Șetran și Marius Leonte.

Scenografia expoziției surprinde la nivel fizic juxtapunerea operelor celor doi artiști, menționată a priori în titlul expoziției, Șetran/Leonte. “/”-ul funcționează la nivel semantic ca mediator între doi poli opuși, evidențiați prin alăturare. Rezultatul vizual al acestei ecuații a fost perceput de spectatorii vernisajului ca un dialog subtil între sculpturile impactante, puternice, din bronz și fier ruginit ale lui Marius Leonte și pânzele copleșitoare, în culori tari și indiscutabil expresive ale lui Vladimir Șetran, purtat într-o situație contrastantă si totodată coerentă d.p.d.v. formal.

Cei două sute de vizitatori ai vernisajului au vizionat expoziția într-un interval temporal de peste patru ore, într-o atmosferă antrenată de ritmurile lui Bogman și în ambianța unui pahar de Prosseco roze oferit de Villa Sandi.

Așteptăm publicul să viziteze în continuare expoziția Șetran/Leonte, în cadrul Moir Concept Store, până în data de 31 ianuarie 2012!

Pentru mai multe detalii despre expoziție și despre artiștii expuși, vizitați www.vernisaj.moir.ro

Diana Ursan, director artistic Moir Design, [email protected]

Parteneri: Radio Guerrilla, 24FUN, BeWhere!, Modernism.ro, Igloo, Metropotam, ArtClue, Vernisaje ArtEvents, Evenimente-Bucuresti, Observator Cultural, Business Woman, Casa Lux, 121.ro, Villa Sandi, The Living Room

Despre artiști:

Vladimir Şetran, o figură iconică a artei și designului românesc

Personalitatea artistică a lui Vladimir Șetran se situează dincolo de necesități descriptive sau explicative. De-a lungul unei cariere artistice ce se întinde pe o durată temporală de peste jumătate de secol, extinsă spațial la nivel global, Şetran s-a manifestat concomitent ca pictor, grafician, designer şi autor de opere de artă monumentală. Statutul său de artist acceptat de regimul de dinainte de 1989 i-a facilitat participarea la expoziții internaționale de anvergură, nu doar din interiorul blocului comunist, ci și din exterior. Parcursul său artistic se conjugă cu activitatea de profesor la Universitatea Naţională de Arte Bucureşti, în interiorul căreia a contribuit la înființarea secției de design din cadrul Facultății de Arte Decorative și Design. Pânzele lui Vladimir Șetran vizează o expresivitate impactantă, negând dimensiunea discursivă a artei în favoarea unui limbaj pur vizual. Fără titlu, ele nu fac trimitere la ceva exterior, străin, ci lasă privirea să se plimbe liberă pe planul suprafeței picturale și dincolo de el, în necunoscut. În prezent, Vladimir Șetran trăiește și creează în București.

Marius Leonte, făuritor independent de fiinţe

Marius Leonte este un artist român format în anii ’90. Sculpturile sale se remarcă prin formele organice specifice, nebuloase, durate în fier ruginit şi bronz dur. Intitulate generic Ființe, sculpturile lui Marius Leonte sunt entități autonome, independente de orice imagerie din sfera biologicului. Ele se instaurează ca obiecte noi în lume, animate de energia vitală imprimată de traducătorul lor. Marius Leonte este artistul care a reuşit să organizeze trei simpozioane de sculptură sub egida Tuborg. Proiectul ArTuborg şi-a lăsat amprenta pe trei orașe – București, Constanța și Timișoara, prin sculpturi concepute de artişti din domenii diverse, de la pictori și designeri, la ceramişti și sticlari. În 2003 clienţii terasei Lăptăriei lui Enache de pe Teatrul Naţional Bucureşti puteau petrece o seară în oraș în ambianța intrigantelor sculpturi gigantice din fier din cadrul expoziției personale Marius Leonte. În prezent, Marius Leonte trăieşte şi creează în Bucureşti. Opera sa se găsește în intregime în colecții particulare și publice.

fotografii de Mihai Nae

vezi și

Şetran/Leonte @ Moir Concept Store, București

Susține activitatea Modernism.RO printr-o donație.