“Nimeni nu poate rescrie istoria. Mai mult de jumătate din populaţia lumii e de acord cu ideile lui Lenin şi-şi dau seama că au nevoie de egalitate şi socialism, nu de democraţie, care dă o senzaţie falsă a echităţii.” – Shoddi Shabdolov, liderul Partidului Comunist Tajik

După obţinerea Independenţei, republicile din Asia Centrală au început un proces de reevaluare a valorilor naţionale, creearea de noi identităţi, desprinderea de trecutul sovietic. Statuile cu Lenin sunt înlocuite cu statui ale eroilor naţionali, străzi purtând nume ale liderilor comunişti sunt redenumite cu nume de scriitori, luptători, medici, personalităţi naţionale, în unele ţări alfabetul chirilic e înlocuit cu cel latin. În Turkmenistan (unde acum “strălucesc” statuile aurite cu fostul preşedinte Saparmurat Niyazov, aka Turkmenbashi) şi Uzbekistan (majoritatea statuilor cu Lenin au fost înlocuite cu Timurlane, considerat părintele statului uzbek) au avut loc cele mai multe schimbări. Felul în care statuile dispar, sunt înlocuite, modul în care ele sunt “reintegrate” într-un nou spaţiu sau ascunse de vedrea trecătorilor, exprimă, într-un fel, relaţia noilor state cu trecutul sovietic, relaţie dinamică, în continuă schimbare.
Mi-am propus să “documentez” statuile cu Lenin, pe care le-am întâlnit în călătoria noastră din Rusia şi Asia Centrală şi să aflu poveştile din spatele lor.

Rostov pe Don, Rusia – Intrarea în Parcul Central

Astrahan, Rusia – Gară

Astrahan – Piaţa centrală

Karaganda, Kazahstan
“Statuia din Karaganda era amplasata în faţa magazinului universal din oraş. La începutul anului primăria a decis să o mute din centru – au tăiat-o în 6-7 bucăţi, au mutat-o şi reasamblat-o în parcul din spatele Cinematografului şi Teatrului Lenin. În locul iniţial se construieşte un nou parc” – Talgat, Karaganda
Statuia e din granit şi are 270 de tone. Autorităţile au importat tehnologie specială din Elveţia pentru a o tăia şi muta.

Petropavlovsk, Kazahstan
Scandal în Petropavlovsk – În locul statuii lui Lenin au pus statuia căpitanului Vrungel
Statuia au dat-o jos încet, nu şi-a dat seama multă lume, decât cei care locuiau în apropiere şi o pensionară, Zinaida Brîchsina, a început să se certe cu lucrătorii: “Eu am început să-i cert, să ţip la ei, ca să nu-l atingă pe Lenin. N-aveai cu cine să te înţelegi, nici nu mă ascultau. L-au tăiat chiar sub picioare, l-au pus în maşină şi l-au luat”.
Peste câteva zile în locul lui Lenin a apărut o altă figură. Cine era? Oamenii nici nu şi-au dat seama. În locul puterii proletare, l-au pus pe căpitanul Vrungel – personajul din desene animate care a devenit legendar. El stă în aceeaşi poziţie precum Lenin, cu mâna ridicată în sus.
În apropiere au vrut să construiască un Aqua-Park şi au mutat statuia cu Lenin când au început lucrările. Au considerat că ar fi mai bine să aducă ceva nou în loc, mai potrivit.
– Fragment dintr-un articol publicat de Tatiana Egorova în ziarul Vzglyad (10.08.2011)

Almaty, Kazahstan
“Statuia cu Lenin din Almaty a fost mutată în Parcul Familiei. Nu înteleg de ce guvernul mută statuile cu Lenin şi le înlocuieşte cu Abay. Lenin a fost ca Churchill. A făcut foarte multe lucruri bune pentru ţara asta.”- Aiym, 21 de ani

Karakol, Kîrgîzstan
Statuia cu Lenin se află în centrul oraşului, lângă Universitatea Turco-Kîrgîză.
“Cultul personalităţii a dus la creearea mai multor statui. A fost şi o statuie cu Stalin în parc, dar au mutat-o. Lenin, însă, a rămas, deşi tinerii gândesc diferit acum. Cred că Kîrgîzstanul, dacă nu exista Lenin, dacă nu se forma URSS-ul, ar fi fost la fel ca Pakistanul, Siria, Afganistanul, ţări din astea. Adică nu ar fi existat nici fabrici, nici învăţământ, nici medici specialişti.” – Salamat, Karakol

Biskek, Kîrgîzstan
Statuia din Biskek (ridicată în 1984, la aniversarea a 60 de ani a Republicii Sovietice Kîrgîze) a fost înlocuită în 2003 cu o statuie reprezentând Libertatea (Erkindik) şi mutată din piaţa centrală, într-o piaţă mai mică, în spatele Muzeului Naţional de Istorie.

Naryn, Kîrgîzstan

Jalalabad, Kîrgîzstan

Osh, Kîrgîzstan
Statuia din Osh e una din puţinele care a rămas în locul iniţial, vis-a-vis de Primărie. În apropiere se află un monument dedicat Celui de-al Doilea Război Mondial pe care scrie (în rusă şi kîrgîză): “Nimeni nu e uitat/ Nimic nu e uitat”.

Murgab, Gorno-Badakhstan Autonomus Oblast, Tajikistan
Statuia din Murgab, aflată la o înălţime de 3600m e amplasată în faţa biroului de Evidenţă a Populaţiei, lîngă sediul Poliţiei.

Khorog,Gorno-Badakhstan Autonomus Oblast, Tajikistan
Statuia, aflată iniţial în centru, vis-a-vis de Universitatea din Khorog a fost mutată în 2010, undeva la marginea oraşului, în suburbii. Mutarea şi înlocuirea ei a costat 250,000 somoni (echivalentul a 50,000 dolari SUA). Am găsit statuia cu Lenin întâmplător, în drum spre Ishkashim, într-o curte, intrarea fiind blocată printr-un gard improvizat. O vacă păştea în apropiere.

Ishkashim,Gorno-Badakhstan Autonomus Oblast, Tajikistan
“În 1978, când eram şeful biroului de propagandă, am făcut comandă pentru această statuie. A fost amplasată pe strada principală. E o statuie istorică, care nu încurcă pe nimeni. Doar am trăit 79 de ani în URSS; copii trebuie să înveţe că a existat acest lider, V.I. Lenin, care a răsturnat lumea, a creat lagărul socialist. Cine mai poate să facă asta? Aşa că statuia lui va rămâne aici şi oamenii vor veni să o vadă. Sunt mulţi adepţi şi partidele comuniste sunt active în Tajikistan, Rusia, America, dar şi în Moldova şi România. Sau în România nu sunt?”- Akdod Muradaliev, fost secretar al Partidului Comunist al raionului Ishkashim

Kujand, Tajikistan
Statuia din Kujand, ridicată în 1974, la comemoararea a 50 de ani de la moartea liderului sovietic, înaltă de 22,5 metri ( statuia: 12,5 metri, piedestalul: 12 metri), considerată cea mai mare din Asia Centrală, a fost mutată din locul iniţial într-un parc din vestul oraşului, în noaptea zilei de 30 mai 2011, în prezenţa poliţiei. Autorităţile au încercat şi anul trecut să facă lucrul ăsta, dar s-au oprit din cauza numeroaselor proteste. Shoddi Shabdolov, liderul Partidului Comunist Tajik : “Nimeni nu poate rescrie istoria. Mai mult de jumătate din populaţia lumii e de acord cu ideile lui Lenin şi-şi dau seama că au nevoie de egalitate şi socialism, nu de democraţie, care dă o senzaţie falsă a echităţii.”
“Trebuie să ne aducem aminte de motto-ul lui Lenin: <<Învăţaţi, învăţaţi, învăţaţi!>> Ar fi mai bine ca statuia să rămână acolo unde a fost tot timpul”, spune o rezidentă din Kujand.
“Statuia cu Lenin ar trebui mutată în ţara lui de origine. Avem proprii noştri eroi.” spune un tânăr din oraş. (Sursa: Reuters, Associated Press)
În locul statuii cu Lenin a fost ridicată o statuie cu Ismail Somoni, eroul naţional tajik, care a trăit la sfârşitul secolului al IX-lea:

Uzbekistan
Nu am găsit nici o statuie cu Lenin.

________________________
Fotografii şi text de Vlad Petri în cadrul Marshrutka – Proiect de observare a realităţilor post-sovietice