Fundaţia PACT a organizat miercuri, 7 decembrie, de la ora 19.30, la Café Godot Teatru, o petrecere cu specific medieval, acesta fiind cel de-al doilea eveniment de strangere de fonduri din surse private pentru constituirea Fondului Comunitar pentru acţiune şi transformare a satelor din sudul Romaniei. Suma totala adunata cu ocazia acestui eveniment, din vanzarea biletelor, licitaţia de tip „all pay” (toata lumea plateşte) pentru obiecte cu poveste obţinute prin donaţie si licitatia clasica pentru lucrari de arta oferite de artisti plastici, de 8754 lei, va fi folosita pentru susţinerea proiectelor initiate de grupurile de cetaţeni din comunitaţile rurale din sudul ţarii.

In intenţia de a reconstitui atmosfera evului mediu romanesc, Fundaţia PACT şi prietenii sai au pregatit un program artistic prezentat cu gratie de cunoscuta actriţa de la Teatrul Naţional din Bucureşti, Lamia Beligan. Fiica Maestrului Radu Beligan a contribuit ea insasi la constituirea Fondului Comunitar, licitand pentru unul dintre obiectele speciale donate de prietenii Fundaţiei PACT – vinul de colectie din cramele Rotenberg, oferit cu generozitate de Michael Rothenberg.

Pictorul Mircea Nechita, donator al unor gravuri si obiecte de arta pentru licitatie, prezent la eveniment, si-a motivat astfelgestul: ”Ma bucur sa vad ca Fundatia PACT face ceva pentru lumea satului, adica ajuta oamenii sa se descurce singuri; pentru ca stim cu totii povestea aceea cu ajutorul, in sensul de a oferi cuiva peste sau mai degraba a-l invata sa pescuiasca – ceea ce face PACT. Cred ca si ajutorul nostru poate sa insemneceva, sa faca o diferenta, caci va fi bine folosit de Fundatie”.

La eveniment au participat aproximativ 80 depersoane: lideri din grupurile de iniţiativa formate si susţinute de echipa Fundaţiei PACT in cele cinci runde de intervenţii comunitare, reprezentanţi ai mediului de afaceri, parteneri şi finanţatori ai Fundaţiei PACT, membri ai consiliului director PACT, consultanţi si facilitatori PACT, sponsori şi colaboratori in realizarea evenimentului, jurnalişti, prieteni din alte organizaţii neguvernamentale, voluntari şi alţi invitaţi dornici sa contribuie la dezvoltarea comunitaţilor rurale din Romania.

„Am venit la evenimentul Fundatiei PACT, in prima faza din curiozitate, dar am fost impresionata de ceea ce pot face oamenii pentru semenii lor si am vrut sa fiu si eu un punct de sprijin. La licitatie am participat cu scopul de a ajuta la implementarea proiectelor de dezvoltare a comunitatilor din zonele rurale. Imi doresc sa particip si pe viitor la aceste evenimente si sper sa aduc si alti oameni in Familia PACT. Daca noi nu ne ajutam intre noi, atunci cine?” – Ioana Nedelescu, consultant ING si unul dintre cei mai generosi donatori.

Mulţumim tuturor celor care prin prezenta, donaţii, sponsorizari, prestaţii pro bono şi voluntariat au fost alaturi de noi in realizarea evenimentului.

Sponsorilor: Rovent, Corporate Baskets si Vel Pitar.

Artiştilor care au donat lucrari de arta şi fotografii catre Fundaţia PACT, pentru a susţine proiectele grupurilor de inţiativa din satele şi micile oraşe din sudul ţarii: Mircea Nechita, Vladimir Ene şi artistul fotograf Dragoş Lumpan – cu sprijinul Fundatiei Parteneri pentru Dezvoltare Locala (FPDL), Madalina Lungu (eleva de la Liceul Nicolae Tonitza).

Prestatorilor pro bono: Lamia Beligan – gazda evenimentului; Anda Roşca – eleva la Colegiul National Dinu Lipatti (intepretare pian); Diana Blidariu (interpretare voce) si Andrei Racu (acompaniament pian) – elevi la Colegiul National Dinu Lipatti; Cristina Teasa – fotograf eveniment; Marius Vladuţu – filmare eveniment; Nicolae Ghimiş (Casa de licitaţii ALIS); Evidence (Beauty Salon); Sergiu Prundurelu – creatie video, Kult Studio – inregistrare voce (contributori spectacol Performing Art); Laura Dumitrescu, Razvan Moldoveanu si Dana Schrenck (studenţi la Universitatea de Arhitectura dinBucureşti) si Ştefania Tanase (eleva la Colegiul Naţional Matei Basarab) – desenatori instantanee eveniment. Mulţumiri speciale actriţei Oana Maria Ionescu, coordonator, pentru prestaţia tinerilor animatori care au interpretat personajele din Commedia dell’arte: Cristian Dionisie, Rareş Zimban, Laura Manea, Liviu Constantinescu, Liviu Dumitrache, Raluca Grumazeascu.

Donatorilor de obiecte oferite pentru premii, licitaţie All Pay, licitaţie clasica şi tombola: regizorul si colectionarul Dan Nasta, CautaReduceri.ro, Cristina Adam, familia Popescu (com. Balilesti, Arges), Complete-training, Monica Botez (veriibotez.ro), revista Igloo, regizorul Sergiu Mihai Todor, Ioanina Pavel – redactor şef Raluk.ro, Mihail Cristea, CorporateBaskets, Vel Pitar, Renata Sabau si Made by You.

Voluntarilor – Adrian Stanculescu, Bianca Pop, Corina Stama, Cornel Ionescu, Diana Strejan, Luminiţa Radulescu (director de vanzari la Rovent).

Incepand din anul 2003, echipa Fundatiei PACT a sprijinit peste 100 de grupuri de initiativa si mici organizatii locale dinsudul Romaniei sa-si puna in practica ideile de imbunatatire a calitatii vietii in comunitatea lor. Oameni din peste 100 de localitati au beneficiat de instruire, consultanta si facilitare comunitara si mici finantari oferite de Fundatia PACT. In anul 2011 Fundatia PACT a finantat 17 proiecte comunitare in judetele Calarasi, Dambovita, Giurgiu, Ialomita, Ilfov si Prahova.

Cu o finantare de maxim 4500 RON din partea Fundatiei PACT, la care se adauga contributie locala semnificativa constand in munca voluntara, materiale, donatii si sponsorizari ale agentilor economici, membrii comunitatilor construiesc locuri de joaca, surse de apa potabila, renoveaza si revitalizeaza obiective culturale si turistice, organizeaza cercuri de talente si abilitati pentru copii si tineri, intregite de schimburi inter-generationale, repara drumuri de acces altfel impracticabile.

Din Fondul Comunitar prevazut a fi constitut incepand din acest an, Fundatia PACT va finanta noi proiecte si initiative in anii urmatori. Suma stransa de Fundatia PACT pentru crearea acestui Fond va fi dublata, pana la valoarea de max. 40.000 USD de Central and Eastern European Trust for Civil Society (www.ceetrust.org) – finantator institutional al organizatiei.