e.cités / Bucuresti

o scena artistica romaneasca

vernisaj 9 decembrie 2011, 18:30, Muzeul de Arta Moderna Saint Etienne, Franta

La invitatia Muzeului de Arta Moderna proiectul e-cites / Bucarest va fi prezentat la Saint Etienne in perioada 10 decembrie 2011 – 5 februarie 2012.

Realizat de asociatia Apollonia European Art Exchange avand ca parteneri in Romania Institutul Cultural Român, Centrul Internațional pentru Artă Contemporană si Muzeul National de Arta Contemporana, proiectul e.cités / Rencontrer l’Europe – Bucarest a fost prezentat prima data in Franta, în luna noiembrie 2010, la Strasbourg.

Interesul pentru fenomenul artistic contemporan din Europa Centrala si de Est l-au facut pe Lorand Hegy, directorul MAM Saint Etienne sa propuna curatorilor itinerarea proiectului inainte ca acesta sa fi fost prezentat la Strasbourg. In opinia sa „creatia actuala are capaciatea de a reflecta experiente autentice, opinii, de a genera noi conexiuni si de a revela realitati ascunse. Noua cultura contemporana autentica este in masura sa participe si sa transmita o imagine concreta, locala si specifica de existente colective si coabitari. Acest tip de arta propune o vedere asupra noilor realitati contemporane iar prezentarea proiectului e-cites / Bucarest se insereaza firesc in strategia MAM de a revela creatia actuala dincolo de frontierele vechii Europe divizate” .

Conceptul cheie al proiectului e.cités / Bucarest este urbanitatea contemporană și filtrarea problematicilor legate de spațiul public.

„In viziunea noastra e-cites / … este un proiect cadru ce oferă oportunitatea invitării în fiecare an a unui oraș european, care are astfel ocazia să prezinte aspectele cele mai dinamice și reprezentative ale culturii sale” a precizat Dimitri Konstantinidis, inițiatorul si curatorul general al proiectului, directorul Apollonia.

Regandit intr-o noua solutie expozitionala e-cites / Bucarest prezinta pe simezele Muzeului de la Saint Etienne trei propuneri:

  • MULTI_PLI_CITES / TRANZITIONS URBAINES, fotografie contemporana realizata de artistii Michele Bressan, Alexandra Croitoru, Regele Ionescu, Iosif Kiraly, Luminita Liboutet, Alexandru Mateescu, Studiobasar (Alex Axinte & Cristi Borcan), Roxana Trestioreanu, curator Irina Cios;
  • DE MANAKI À AUJOURD’HUI, o selectie video, film si fotografie istorica ce prezinta lucrari de: Dan Acostioaei, Lucian Alexe, Michele Bressan, Cristina David, Regele Ionescu, Signe Lillemark Chiper, Claudiu Lucaci, Milton Manaki, Yanaki Manaki, Gili Mocanu, Eliza Muresean, curator Erwin Kessler;
  • selectie de fotografii de arhiva ale Bucurestiului interbelic popusa de Mihai Oroveanu.

Mai multe informatii la http://www.mam-st-etienne.fr, http://www.apollonia-art-exchanges.com/ . Pentru imagini legate de evenimente va rugam sa ne contactați la [email protected] .

imagine: Iosif KIRALY “Reconstruction. Bucharest – Europe Day 2”, 2004