ASOCIAŢIA CULTURALĂ ROMÂNO – JAPONEZĂ are marea plăcere de a vă invita să participaţi la vernisajul expoziţiei de fotografie O ALTĂ JAPONIE: JAPONIA DE NORD, ce va avea loc în foaierul Sălii Amfiteatru a Teatrului Naţional Bucureşti, pe 7 decembrie 2011, ora 18. 00.

Expoziţia cuprinde fotografii realizate de domnul Hashimoto Yoshinori în mica zonă Yurihonjō a Japoniei de Nord în anii 1970, dar şi fotografii realizate în perioada 2008 – 2011, arătând Japonia contemporană, natura, oamenii cu obiceiurile şi  munca lor.

Hatahata

Hatahata este un tip de peşte care se pescuieşte în decembrie timp de două săptămâni şi este parte din meniul tradiţional de Anul Nou. Caracteristicile acestei zone sunt peştele pescuit din abundenţă şi icrele ce formează un covor bogat pe malul mării.

Aceste fotografii au fost realizate în anii ‘70.

Matagi

Matagi este denumirea pentru oamenii de la munte ce locuiesc în partea de nord a Japoniei, zona Tōhoku. Sunt vânători ce îşi duc traiul iarna vânând urşi şi căprioare, iar în restul timpului locuiesc în mici cătune cultivând pământul. Iarna şi timpuriu primăvara, ei formează grupuri de vânători ce petrec câteva săptămâni în pădure vânând în mare parte urşi.

Japonia de Nord, zona Yurihonjō din prefectura Akita.

Este o zonă mică în Akita de nord, cu o populaţie de

85 230 de locuitori, oameni liniştiţi ce trăiec în armonie cu natura. În oraşul Nikaho, Muntele Chōkai se îmbină cu marea, formând un peisaj mirific. Sunt patru anotimpuri, dar primăvara aici soseşte mai repede, iar bogăţiile muntelui sunt numeroase.

Aceste poze sunt realizate de domnul Hashimoto în perioada 2008 – 2011 reprezentând furusato, locul natal, cu oamenii ce locuiesc în această zonă, povestea lor şi natura ce-i înconjoară.

Festival

Festivalul de toamnă este dedicat zeilor pentru a avea recolte bogate.

Japonia de est, oraşele Iwate şi Fukushima, după 3 luni de la marele dezastru din martie 2011

Mulţumiri speciale domnului Ion Caramitru, director al Teatrului Naţional Bucureşti, pentru spaţiul oferit acestei expoziţii, dar şi pentru prietenia, ajutorul şi sprijinul acordat promovării culturii japoneze de-a lungul anilor. Mulţumiri doamnei Adriana Popescu, un adevărat strateg al culturii şi comunicării din cadrul echipei Teatrului Naţional.

Au mai susţinut această expoziţie cu multă răbdare, hotărâre şi inspiraţie: doamna Emilia Georgescu, doamna Carmen Dibilnac şi domnişoara Veronica Spiridon.

Hashimoto Yoshinori

Se naşte în anul 1941 în Prefectura Akita.

Mai 1960 intră la Facultatea de Arte, Secţia Fotografie. Pune bazele ca student grupului Atelier Internaţional, devenind şi primul preşedinte. În acelaşi timp a făcut parte şi din Atelier Social.

Mai 1964 deschide în oraşul natal, Akita, un studio de fotografie şi devine fotograf al corporaţiei tipografice de pe lângă Akita.

Noiembrie 1969 închide studioul de fotografie din Akita şi îl redeschide la Tokyo, devenind fotograf independent. Lucrează printre altele pentru Asahi Graph, Asahi Journal, Kobunsha, Asociaţia rurală pentru cultură, realizează diapoz itive pentru reclame.

În anul 1977 acceptă cererea Ambasadei României în Japonia de a fotografia vizita comemorativă a Anei Aslan.

1978 primeşte invitaţia din partea agenţiei de turism a Guvernului României şi vizitează România unde realizează o serie de interviuri.

1979 – pornind de la colaborarea cu Ambasada României în Japonia, pune bazele agenţiei de turism GH3 România, ce devine agenţie colaboratoare a ONT.

1985 – începe importul şi vânzarea produselor româneşti.

1991 – participă la Revoluţia română (căderea regimului Ceauşescu) şi la dezvoltarea economiei româneşti, punând bazele firmei HASHY.

1994 – cumpără teren în capitala României, Bucureşti, şi termină construirea clădirii propriei firme, KANA CO.

1995 – se implică în Asociaţia România – Japonia.

2003 – pune bazele în România a Asociaţiei Culturale Româno-Japoneze ce are ca scop promovarea schimburilor interculturale Româno- Japoneze.

Domnul Hashimoto este recunoscător pentru numeroasele întâlniri cu oamenii din România, începând cu doamna Ana Aslan, mulţumită căreia a putut veni în România şi a cărei prietenie o preţuieşte enorm. Treptat, s-a ataşat de locuri, a început să facă afaceri, să investească dar şi să câştige datorită muncii asidue de peste 30 de ani.