Luna aceasta, avem motive de bucurie – sărbătorim primii 10 ani igloo! Ne aducem aminte, punem în balanță lucrurile bune cu care ne mândrim și pe cele care nu ne-au ieșit, sau de care încă nu ne-am apucat, schimbăm formatul revistei și identitatea vizuală.

Revista igloo s-a născut din entuziasmul unor tineri arhitecți de a avea o primă revistă românească care să surprindă arhitectura așa cum este ea percepută la nivel individual – ca o prezență vie și care ne influențează viața,  indiferent de profesia pe care o avem. Demers care s-a materializat într-o revistă de arhitectură în care și-au găsit locul, deopotrivă, subiecte despre arhitectura nouă și cea de patrimoniu, dar și subiecte despre design, habitat, tradiții, călătorii, centre istorice, restaurări.

De atunci au trecut 10 ani.

Revista și-a păstrat, de-a lungul vremii, grafica de excepție și atenția pentru selectarea unor  fotografii profesioniste, pentru subiecte inedite și texte bine documentate.

A crescut numărul colaboratorilor și al cititorilor. Adăpostul din mediul ostil pe care îl sugerează numele revistei a devenit o locuință confortabilă, în care locuiesc numeroși prieteni pasionați de arhitectură și dornici să împărtășească impresiile despre locuri, fenomene, tendițe ale arhitecturii moderne, de aici și de oriunde.

În rândul cititorilor, revista a devenit un reper atât pentru cei care activează în domeniu, cât și în rândul celor care sunt arhitecți, dar sunt interesați de peisajul cultural românesc.

Ancheta, propusă în deschiderea numărului aniversar – în care le-am cerut participanților, cu preocupări diferite, dar toate subscrise sferei culturale să răspundă la câteva întrebări legate de arhitectura din România – întărește ideea și dorința echipei igloo că se poate restabili statutul de fenomen cultural al arhitecturii.

Dincolo de funcțiunile pe care le adăpostesc, proiectele arhitecturale pot deveni valoroase prin raportarea la context, prin interacțiunea umană și prin originalitatea discursului arhitectural. Această ideee este susținută și de cele patru proiecte cuprinse în dosarul acestui număr intitulat sugestiv Arhitectura este cultură.

Numărul igloo 119 îl puteți comanda aici.