ENEL CONTEMPORANEA 2011: CARSTEN HÖLLER la MACRO, Muzeul de Artă Contemporană din Roma – ÎNTRE 2 DECEMBRIE 2011 ŞI 26 FEBRUARIE 2012

  • Lucrarea câştigătoare a Premiilor Enel Contemporanea 2011 realizată de artistul german Carsten Höller a fost selectată de juriul internaţional care s-a întrunit pe 2 iunie 2011 la Veneţia, cu ocazia celei de-a 54-a Expoziţie Internaţională de Artă, al cărei sponsor principal este Enel.

Roma, 30 noiembrie 2011Enel Contemporanea revine în toamnă ca element principal al programului expoziţional MACRO – Muzeul de Artă Contemporană din Roma cu unul dintre cei mai importanţi artişti contemporani internaţionali: Carsten Höller, câştigătorul ediţiei 2011.

Premiile Enel Contemporanea sunt promovate de Enel în cadrul programului său intitulat Enel Contemporanea, aflat acum la cea de-a cincia ediţie şi care se adresează lucrărilor inovatoare ale artiştilor internaţionali, pe tema energiei (www.enelcontemporanea.com).

Lucrarea câştigătoare Carusel dublu cu benzi Zöllner va fi expusă între 2 decembrie 2011 şi 26 februarie 2012, cu acces liber, la MACRO, Muzeul de Artă Contemporană din Roma. Lucrarea, care reprezintă un carusel dublu, este amplasată în Sala Enel de la parter, unul dintre cele mai mari spaţii expoziţionale din Europa.

De asemenea, publicul va putea interacţiona cu cele două carusele mobile create de artist. Rotindu-se încet şi în direcţii opuse, caruselele permit publicului să se urce şi să coboare cu uşurinţă, ca şi când ar fi mori sau pietre imense de moară, pe care oamenii se apropie şi se îndepărtează într-o mişcare de rotaţie constantă.

În jurul caruselelor, liniile în zigzag („Benzile Zöllner”) creează efecte vizuale incredibile, percepţia spaţială fiind deformată şi generând o redare lentă a realităţii.

Tot în cadrul Enel Contemporanea, pentru a scoate şi mai mult în evidenţă tema dublurii şi dezorientării, artistul a creat şi un film cu peste 30 de perechi de gemeni homozigoţi pe cele două carusele. Filmul va fi proiectat la Muzeul MACRO, alături de instalaţie.

Lucrarea Caruselul dublu cu benzi Zöllner a fost selectată de juriul internaţional, care s-a întrunit pe 2 iunie la Veneţia, cu ocazia celei de-a 54-a ediţii a Expoziţiei Internaţionale de Artă, al cărei sponsor principal este Enel. Juriul a ales câştigătorul din trei artişti recunoscuţi pe plan internaţional invitaţi să participe la concurs de către directorul artistic al premiilor, Francesco Bonami, fiecare prezentând o lucrare originală.

Juriul, prezidat de Gianluca Comin, directorul Departamentului de Relaţii Externe din cadrul grupului Enel, a fost format din reprezentanţii unora dintre cele mai prestigioase instituţii internaţionale de artă: Joseph Backstein (comisionar al Bienalei de Artă din Moscova), Luca Massimo Barbero (custode adjunct al Colecţiei Peggy Guggenheim, Veneţia), Iwona Blazwick (director al Galeriei Whitechapel, Londra), Massimiliano Gioni (director artistic al Fundaţiei Nicola Trussardi, Milano), Ivo Mesquita (comisionar şef al Galeriei Naţionale din Sao Paolo), Jack Persekian (director al fundaţiei pentru artă contemporană Al-Ma’mal, Ierusalim).

Născut la Bruxelles în 1961 (din părinţi germani), Carsten Höller, absolvent al Facultăţii de Știinţe Agricole cu specializare în patologia plantelor şi teză de master pe tema comunicării olfactive dintre insecte, foloseşte arta ca instrument de cunoaştere în testarea realităţii şi percepţiei obiective. Dezorientarea este o temă principală a majorităţii lucrărilor sale, de la ciupercile rotative suspendate de plafonul Fundaţiei Prada în 2000 la cele cinci tobogane din oţel Test Site din Sala Turbinelor din cadrul Muzeului Tate Modern, 2006, făcând parte din Seria Unilever, și până la expoziţia sa recentă, Soma, de la Muzeul de Artă Contemporană Hamburger Bahnhof din Berlin. Carsten Höller a participat la numeroase expoziţii în instituţii internaţionale prestigioase cum ar fi Muzeul Boijmans Van Beuningen, Rotterdam, şi Muzeul Bregenz Kunsthaus. A reprezentat Suedia la cea de-a 51-a ediţie a Expoziţiei Internaţionale de Artă din cadrul Bienalei de la Veneţia (alături de Miriam Bäckström) şi a participat la numeroase ediţii ale Documenta şi Bienalei de la São Paolo. New Museum din New York găzduieşte în prezent expoziţia sa intitulată Carsten Höller: Experienţă. Locuieşte şi lucrează în Stockholm.

Cu lansarea celei de-a cincea ediţii a Enel Contemporanea şi decizia de a deveni sponsorul principal al celei de-a 55-a ediţii a Bienalei de la Veneţia şi al celei de-a 55-a ediţii a Expoziţiei Internaţionale de Artă (4 iunie – 27 noiembrie 2011 şi 2013), Enel îşi confirmă implicarea pentru susţinerea artei şi culturii în diferitele sale forme şi modalităţi de exprimare, colaborând cu instituţii importante, în beneficiul societăţii.

În ultimii ani, Enel s-a concentrat asupra artei contemporane datorită capacităţii sale de a exprima şi transmite valori cum sunt inovaţia, atenţia faţă de mediu şi deschiderea către lume. În prezent, aceste valori constituie cele trei axe fundamentale pentru un viitor sustenabil, reflectând, în acelaşi timp, evoluţia unei companii cum este Enel.

În fiecare an Enel Contemporanea invită artiști din întreaga lume la realizarea de lucrări originale de artă având ca temă energia (www.enelcontemporanea.com). Este o iniţiativă aflată în prezent la cea de-a cincea ediţie, al cărei scop este de a explora conceptul de energie prin limbajul universal al artei. Din 2010, Enel Contemporanea a creat un concept nou, care ţine şi mai mult de spaţiul internaţional: Premiile Enel Contemporanea, dedicate artiştilor internaţionali, pe bază de invitaţie, cu o comisie de experţi care alege câştigătorul.

Ediţiile anterioare ale Enel Contemporanea au prezentat lucrările a opt artişti internaţionali: în 2010 lucrarea perechii olandeze Bik Van der Pol „Casa fluturilor” a inaugurat MACRO – Muzeul de Artă Contemporană din Roma. În 2009, a fost rândul instalaţiei în aer liber realizate de americanul Aitken, amplasate pe insula Tiberină din Roma. În 2008, americanul Jeffrey Inaba a creat o sală ecologică de aşteptare (o lucrare de artă permanentă, instalată la Spitalul Policlinico Umberto I din Rome); o serie veselă de imagini, lumini de neon şi proiecţii video a fost prezentată de assume vivid astro focus printre ruinele Largo Argentina din Roma. Grupul A12 a creat o grădină ascunsă în laguna Veneţiei ca parte a celei de-a 11-a Bienale de Artă din Veneţia. 2007 a fost anul marii lucrări de artă realizate în Piazza del Popolo, Roma, de către artistul italian Patrick Tuttofuoco. A fost și anul fântânii interactive realizate de danezul Jeppe Hein în districtul Garbatella şi al unei eclipse de lună a englezului Angela Bulloch deasupra Ara Pacis din Roma.

Enel este cea mai mare companie energetică din Italia, şi a doua mare companie de utilităţi listată din Europa, după capacitatea instalată. Enel este un grup integrat, cu activităţi în domeniul electricităţii şi gazelor naturale. Grupul operează în peste 40 de ţări din întreaga lume, are o capacitate instalată de peste 97,000 MW şi comercializează electricitate şi gaze naturale către 61 milioane de clienţi la nivel global.

INFORMAŢII UTILE

ENEL CONTEMPORANEA 2011

Carsten Höller

Carusel dublu cu benzi Zöllner

MACRO, Muzeul de Artă Contemporană din Roma

Expoziţia este deschisă în intervalul: 2 decembrie 2011 – 26 februarie 2012 (intrarea liberă la Enel Contemporanea)

Program: marţi – sâmbătă: 11.00 – 22.00. Ultima intrare cu 1 oră înainte de finalul programului. Închis în zilele de luni, 1 ianuarie, 1 mai, 25 decembrie.

24 – 31 decembrie: 11.00 – 14.00

Muzeul este deschis şi în fiecare seară de sâmbătă, în perioada  22 octombrie 2011 – 7 ianuarie 2012 (cu excepţia zilei de sâmbătă 24 şi duminică 31 decembrie), până la ora 01.00 (ultima intrare – 0.00).

Deschidere numai pe bază de invitaţie în 01.12.2011

Site: www.enelcontemporanea.com

Informaţii:  [email protected]

MACRO – Muzeul de Artă Contemporană din Roma

Intrare: Via Nizza 138, Roma

Informaţii: +39 060608 – 06 671070400

www.macro.roma.museum

Facebook

Susține activitatea Modernism.RO printr-o donație.