Artista Anca Benera, rezident in programul Attic Arts la Institutul Cultural Roman din Londra, deschide pe 30 noiembrie o expozitie personala la Camden Arts Centre, in studioul in care a lucrat pe durata rezidentei. Expozitia va include lucrari noi, realizate in Londra timp de doua luni: instalatii, documentatie video, harti, scenarii, materiale de arhiva si pagini de jurnal reflectand procesul de cercetare si interpretare a spatiului public britanic.

Proiectul face parte din strategia ICR Londra de promovare a artistilor romani contemporani prin parteneriate cu institutii britanice de prestigiu. Camden Arts Centre este una dintre cele mai importante galerii publice londoneze, cu un program international de expozitii, dezbateri si rezidente recunoscut in mediul de specialitate. Colaborarea pentru rezidenta artistei Anca Benera este o premiera si urmeaza vizitei realizate de curatorii Ben Roberts si Anne-Marie Watson in Romania, prin programul de mobilitati ICR. Interesata in special de naratiuni urbane, reconstructie si memorie, Anca Benera a dezvoltat un proiect care re-citeste metropola contemporana dintr-o perspectiva inedita: cea a raurilor disparute odata cu sistematizarile urbane repetate ale orasului de pe Tamisa. In secolul trecut, 50 de rauri care traversau Londra au fost drenate in urma reamenajarilor din diverse cartiere, remodelate radical de aceste interventii. Timp de sapte zile, Anca a navigat raurile invizibile cu o barca fabricata manual, documentand fotografic traseul, prin 2218 de imagini care vor fi editate intr-un film. Alaturi de acesta, artista va prezenta si alte lucrari care exploreaza istoria si particularitatile orasului, de la conventiile sociale la structurile politice si culturale.

Anca Benera (n. 1977) este artist si co-fondator al Centrului de Introspectie Vizuala din Bucuresti, infiintat in 2007. A absolvit Universitatea Nationala de Arta din Bucuresti. Lucrarile sale investigheaza relatia dintre pictura, fotografie, instalatie si memorie. Proiectele sale recente includ Re-reading the City (2008-) si Matter & History (2010-). Deschisa pana pe 4 decembrie, expozitia marcheaza sfarsitul rezidentei artistei la ICR Londra si Camden Arts. Mai multe detalii la www.icr-london.co.ukwww.camdenartscentre.org